Connect with us

TEKNOLOJİ

Adobe’den yapay zekâ tabanlı yeni müzik uygulaması

Dünyanın en büyük grafik yazılımları üreten şirketi Adobe, yapay zekâ tabanlı müzik uygulaması için kollarını sıvadı. Çalışmalar halen devam ediyor.

Yayınlanma tarihi:

Piyasada GenAI(üretken yapay zekâ) destekli çok sayıda müzik düzenleme ve oluşturma aracı mevcut ancak Adobe bu konsepte kendi yaklaşımını katmak istiyor.

Bugün Brooklyn’deki Hot Pod Zirvesi’nde Adobe, metin açıklamalarından (örneğin “mutlu dans”, “hüzünlü caz”) veya referans melodisinden ses üretebilen ve kullanıcıların sonuçları aynı şekilde özelleştirmesine olanak tanıyan bir platform olan Project Music GenAI Control’ü tanıttı.

Kullanıcılar Project Music GenAI Control’ü kullanarak tempo, yoğunluk, tekrarlanan kalıplar ve yapı gibi şeyleri ayarlayabilir. Veya bir parçayı alıp onu keyfi bir uzunluğa uzatabilir, müziği yeniden düzenleyebilir veya sonsuz bir döngü oluşturabilirler.

California Üniversitesi ve Carnegie Mellon’daki araştırmacılarla işbirliği içinde geliştirilen Project Music GenAI Control, ileriki bir tarihte kamuya açık hale gelebilir. Ancak Adobe’nin ses ve video yapay zekâ araştırma başkanı Gautham Mysore, Hot Pod’daki bir panelde şimdilik, kesinlikle araştırma aşamasında olduğunu söyledi; platformun henüz bir kullanıcı ara yüzü bile yok.

Mysore, “Yani bu gerçekten şu fikri ortaya çıkarıyor: Yapay zekâ, siz yönetmen koltuğundayken müzik üretiyor ve onunla yapabileceğiniz birçok şey var” diye ekledi Mysore. “Araç müzik üretiyor, ama aynı zamanda size bazı şeyleri deneyebilmeniz için çeşitli kontrol biçimleri de sunuyor. Besteci olmanıza gerek yok ama müzikal fikirlerinizi ortaya koyabilirsiniz.”

GenAI müzik araçları ve genel olarak GenAI araçları, yapay zekâ tarafından oluşturulan müzik, sanat eserleri ve metinler çoğaldıkça etik ve yasal kaygıları artırıyor.

Tanıdık sesler, şarkı sözleri ve vokalleri bir araya getirmek için GenAI’yi kullanan, özgün veya en azından yeterince yakın olarak kabul edilebilecek ev yapımı parçalar viral hale geliyor. Müzik şirketleri telif hakkını gerekçe göstererek yayından kaldırma konusunda hızlı davrandı. Ancak “deepfake” (derin sahtekârlık ) müziğin sanatçıların, plak şirketlerinin ve diğer hak sahiplerinin fikri mülkiyet haklarını ihlal edip etmediği konusunda hâlâ netlik yok. Özellikle de telif hakkıyla korunan içerik üzerine eğitilmiş GenAI müzik araçları söz konusu olduğunda.

Federal bir yargıç Ağustos ayında yapay zekâ tarafından üretilen sanatın telif hakkıyla korunamayacağına karar verdi. Bununla birlikte, ABD Telif Hakkı Bürosu henüz olağanüstü derecede katı bir duruş sergilemedi; ancak son zamanlarda yapay zekâ ile ilgili telif hakkı sorunları hakkında kamuoyunun görüşlerini almaya başladı. Ayrıca, kullanıcıların, başka bir sanatçının tarzında üretilen müziği ticarileştirmeye çalışırlarsa, kendilerini telif hakkı yasasını ihlal etme suçuyla karşı karşıya bulup bulmayacakları da belirsiz.

Mysore, Adobe’nin genel bir kural olarak, fikri mülkiyet sorunlarına yol açma potansiyelinden kaçınmak için GenAI araçlarını lisanslı veya kamu malı olan verilere karşı geliştirdiğini söyledi. Adobe’nin Project Music GenAI Control tarafından üretilen sesin tanımlanmasına yardımcı olmak için filigran teknolojisi üzerinde çalıştığını ekledi ancak bunun devam eden bir çalışma olduğunu da kabul etti.

Mysore, “Adobe bu konularda özellikle sorumlu bir yaklaşım benimsiyor” diye ekledi. “Bu içeriği hazırlayan gerçekten çok sayıda harika müzisyen var… Bence onlar ve Project Music GenAI Control gibi araçlar bir arada var olacak. Ortaya yeni müzikal fikirler çıkacak.”

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla