Connect with us

EKONOMİ

2024 YILI ZAMLI DUL VE YETİM AYLIKLARI AÇIKLANDI! Detaylar!

2024 YILI ZAMLI DUL VE YETİM AYLIKLARI AÇIKLANDI! Detaylar!

Yayınlanma tarihi:

2024 yılında emekli maaşlarına yapılan ek zamdan etkilenen dul ve yetim aylıkları netlik kazandı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklilerini kapsayan ek maaş zammının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklama ile dul ve yetim aylıklarına ek olarak 5 puan zam yapıldı. Bu düzenleme ile birlikte toplamda yüzde 49.25 oranında artış gerçekleşti.

2. DUL VE YETİM AYLIĞI MİKTARLARI BELİRLENDİ

2024 yılında dul ve yetim aylıkları, emekli maaş zammına paralel olarak belirlendi. Türkiye genelinde 13.5 milyon SSK ve Bağkur emeklisini kapsayan bu düzenleme ile dosya bazında 10 bin TL’nin altında maaş alan emeklilerin durumu göz önüne alındı. Ölüm aylığı olarak bilinen dul ve yetim aylıklarındaki tutarlar, eş ve çocukların durumlarına göre farklılık gösteriyor.

3. ZAMLI DUL VE YETİM AYLIĞI HESAPLAMA TABLOSU

2023 yılında Temmuz ek ödemeli olarak 2574 TL alan bir kişi, yüzde 25 hissesi olduğu için 2024 Ocak-Temmuz maaşı 3842 TL’ye yükselecek. Aynı şekilde yüzde 50 hissesi olan bir kişi 5511.20 TL alıyorsa, bu miktar 8225.47 TL’ye çıkacak. Yüzde 75 hissesi olan bir kişi ise 7541.49 TL’den 11255.67 TL’ye yükselecek.

4. DUL VE YETİM AYLIĞI ÖDEMELERİ NE ZAMAN YATACAK?

SGK tarafından yapılan açıklamaya göre, “Dul veya yetim aylığı alanların 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren aylıklarında oluşan farkı” belirlenen tarih itibariyle Banka ve PTT şubelerine gönderilerek 26 Ocak 2024 Cuma gününden itibaren ödenmeye başladı.

5. DUL VE YETİM AYLIĞINI KİMLER ALABİLİR?

Halk arasında ‘ölüm aylığı’ olarak bilinen dul ve yetim aylığı, vefat eden kişinin ardında kalan eş ve çocuklarına yönelik bir sosyal destektir. Dul aylığı eşten dolayı, yetim aylığı ise ebeveynin ölümü nedeniyle verilir. Dul aylığı, Medeni Kanunlara uygun evlilik bağını taşıyan eşlere bağlanırken, yetim aylığı cinsiyet ayrımı yapmaksızın çocuklara verilir. 18 yaşına kadar erkek çocuklara, evlenmemiş kız çocuklarına ise evli olmadıkları sürece yaş sınırlaması olmadan ödenir.

Bu düzenleme, vatandaşların sosyal güvenlik açısından daha sağlıklı bir geleceğe adım atmalarını desteklemeyi amaçlamaktadır.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla