Connect with us

TÜRKİYE

2024 ASGARİ ÜCRET İçin Hükümet Düğmeye Basıyor! Asgari Ücret İçin Belirlenen Yeni Rakam İLK DEFA Açıklandı

Yayınlanma tarihi:

2024 ASGARİ ÜCRET İçin Hükümet Düğmeye Basıyor! Asgari Ücret İçin Belirlenen Yeni Rakam İLK DEFA Açıklandı

Türkiye’de milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2024 asgari ücret zammı ile ilgili gelişmeler yakından takip ediliyor. Asgari ücret toplantısının ilki, TİSK, TÜRK-İŞ ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında gerçekleştirildi. Ancak bu toplantıda asgari ücret zammına dair bir rakam ortaya çıkmadı. Şimdi gözler, ikinci toplantıya çevrildi.

2024 Asgari Ücret Toplantısı Ne Zaman?

İkinci asgari ücret toplantısı, 18 Aralık 2023 Pazartesi günü gerçekleştirilecek. İlk toplantının ardından TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, “Bugün milyonlarca kişinin gözü kulağı bugünkü toplantıdaydı. Bugünkü toplantılarımızda herhangi bir ücret konusu görüşülmedi. Pazartesi saat 13.30’da tekrar bir araya gelinecek” açıklamasını yapmıştı.

2024 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Asgari ücret zammı ile ilgili birçok senaryo ve beklenti bulunuyor. Bu senaryolar arasında en çok konuşulanlar şunlar:

  1. Eğer komisyon yüzde 40 artış kararı alırsa, asgari ücret net 15 bin 963 TL, brüt asgari ücret ise 18 bin 780 TL’yi bulacak. İşverene maliyeti ise 22 bin 66 TL olacak.
  2. Yüzde 45’lik artış durumunda, asgari ücret net 16 bin 533 TL, brütü ise 19 bin 451 TL olacak. İşverene maliyeti ise 22 bin 854 TL olacak.
  3. En çok konuşulan senaryo ise yüzde 50’lik artış. Bu durumda asgari ücret net 17 bin 103 TL, brüt 20 bin 121 TL olacak ve işverene maliyeti 23 bin 643 TL olacak.

2024’te Asgari Ücrete Tek Zam mı Yapılacak?

Asgari ücret zammı için 2024 yılında tek bir zam yapılacağı belirtiliyor. İkinci bir zam beklentisi bulunmuyor.

Asgari Ücret Hangi Kalemleri Etkileyecek?

Asgari ücret artışı, işsizlik maaşı, staj ücreti, GSS primi, doğum ve askerlik borçlanması, 65 yaş aylığı, geçici işgörmezlik ödeneği, asgari ücretlinin kıdem tazminatı, engelli aylıkları gibi birçok kalemi etkileyecek.

Asgari Ücret Nasıl Belirleniyor?

Asgari ücret, 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Bu komisyon, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşuyor. Komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde Komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

2024 asgari ücret zammı, çalışanlar ve işverenler için önemli bir mesele olup, Türkiye’nin ekonomik koşulları ve enflasyon rakamları göz önüne alınarak belirlenecek. Bu süreç, işçilerin ve işverenlerin ortak mutabakatıyla sonuçlanması hedefleniyor. Ayrıca, asgari ücret artışının diğer ekonomik göstergeleri nasıl etkileyeceği de yakından takip ediliyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement