Connect with us

Emeklilik

2000 SONRASI SİGORTALILARA İNTİBAK MECLİS’TE! Emekli Maaşları 8 Bin TL Artabilir

2000 SONRASI SİGORTALILARA İNTİBAK MECLİS’TE! Emekli Maaşları 8 Bin TL Artabilir

Yayınlanma tarihi:

18 Şubat 2024 tarihinde Ahmet Keskin tarafından yayınlanan son dakika haberine göre, 2000 sonrasında sigorta girişi gerçekleştirmiş olan milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren intibak yasası Meclis gündemine geldi. İntibak yasası, bu vatandaşların çalışma süreleri ve ödedikleri primlere bağlı olarak maaşlarına yansıyacak olan bir artışı beraberinde getiriyor. Yapılan hesaplamalara göre, intibak yasası kapsamında gerçekleşecek olan maaş artışı 8 bin TL’yi bulacak.

Özellikle 2000 sonrasında sigortalı olan vatandaşlar, çalışma hayatları boyunca edindikleri haklarına daha adil bir şekilde kavuşma umudu taşıyor. İntibak yasasının en dikkat çekici yanlarından biri, emekli maaşlarında beklenen artışın 2024 başında minimum maaşların 7 bin 500 TL’den 10 bin TL’ye çıkartılmasıyla gerçekleşmiş olması. Ancak, Temmuz öncesinde gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belirsiz olan bir zam umudu da hala var.

Meclis gündeminde olan intibak yasasının çıkış noktası ise emekli maaşlarında mevcut eşitsizlik. SSK ve Bağ-Kur kapsamında emekli olan vatandaşların maaşları arasındaki uçurumun kapatılması amacı güdülen bu yasa, 6 aylık enflasyon oranına bağlı olarak gerçekleştirilen ilk zam sonrasında gündeme geldi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan yüzde 37,57’lik zam oranına tepki gösterilmesi üzerine, hükümet tarafından eklenen 5 puanlık artışla emekli maaşları eşitlendi.

Bu gelişmelerin ardından ise MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Meclis’te yaptığı konuşmada emekli vatandaşların intibak yasasını bekleyişini dile getirdi. Kalaycı, “Şu anki emekli maaşlarında olan eşitsizliğin düzenlenmesi intibak ile gerçekleştirilmelidir. Emekli maaşları enflasyon endeksiyle değil, vatandaşların tüketimlerine ve yaşam kalitelerine bağlı olarak düzenlenmelidir” ifadelerini kullandı.

SGK Uzmanı Özgür Erdursun da konuya dair önemli açıklamalarda bulundu. Erdursun, intibak yasasının gündemde olduğunu ve emekli maaşlarındaki eşitsizlik durumunun kalıcı olmayacağını belirtti. Seçim öncesinde emeklilerin maaşlarının intibak düzenlemesiyle şekillenmesini beklediğini ifade eden Erdursun, 2011 yılında yapılan intibak düzenlemesinin 2000 yılına kadar sigortası yapılanları kapsadığını ve o dönemde 350 TL zam yapıldığını hatırlattı.

Erdursun’un 2024’te intibak yasasıyla gelecek zam miktarını 8 bin TL olarak değerlendirmesi, emekliler arasında yeni bir umut ışığı oluşturdu. 2011’de yapılan zammın günümüzdeki değerinin tamamen kaybolduğuna dikkat çeken Erdursun, intibak yasasıyla emekli maaşlarının hesaplama sistemini değiştirmenin büyük önem taşıdığını belirtti. Gelişmeleri yakından takip ederek, intibak yasasının Türkiye’deki emeklilerin maaşlarına nasıl etki edeceğini görmek önemli olacak.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla