Connect with us

TÜRKİYE

2000 Sonrası SGK’lıları Sevindirecek Gelişme! 6 Yıl Detayı Emekliliği Öne Çekecek

Yayınlanma tarihi:

2000 Sonrası SGK'lıları Sevindirecek Gelişme! 6 Yıl Detayı Emekliliği Öne Çekecek

Emeklilik süreci, farklı meslek grupları ve sigorta kolları arasında değişiklik gösteriyor. Her bir sigorta kolu, erken emeklilik için gereken sigortalılık süresi ve prim günü sayısı konusunda farklı kurallara sahip. Ayrıca, bazı meslek gruplarında süre daha az olabilir veya emeklilik için farklı kriterler uygulanabilir. Bunun yanı sıra, doğum borçlanması, askerlik borçlanması veya malulen emeklilik gibi durumlar da prim günü sayısını düşürme imkanı sunuyor.

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı olmak üzere üç farklı sigorta kolu bulunuyor. Erken emeklilik için gereken sigortalılık süresi, çalışanın bağlı olduğu sigorta kolu (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) ve doğum tarihine göre değişiklik gösteriyor. Ancak bazı meslek gruplarında veya özel durumlarda bu süre daha düşük olabiliyor. Erken emeklilik için gereken prim günü, çalışanın sigortalılık süresi boyunca ödediği primlerin toplamını ifade ediyor. Ancak bazı durumlarda, örneğin doğum borçlanması, askerlik borçlanması veya malulen emeklilik gibi faktörlerle prim günü sayısı düşebiliyor.

Kadın sigortalılar için doğum borçlanması hakkı bulunurken, erkek sigortalılar için askerlik borçlanması emeklilik durumunu değiştirebilir. Askerlik borçlanması, borçlanan kişinin prim ödeme gün sayısını artırır. Erkek sigortalılar, askerlik sürelerini ve yedek subay okulundaki süreleri borçlanarak emeklilik süreçlerini öne çekebilirler. Askerlik borçlanması yapmak isteyen sigortalılar, SGK’ya askerliklerini yaptıklarını gösteren belgelerle başvurarak, sadece bu sürelerin primlerini ödeyerek borçlanma yapabilirler.

Emeklilik süreci, her birey için farklı olabilmektedir. Bu nedenle, emeklilik planlaması yaparken çalışılan sigorta kolu ve meslek grubuna bağlı olarak farklılıklar göz önünde bulundurulmalıdır.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla