Connect with us

EKONOMİ

2000 SONRASI SGK’LILARA MÜJDE Staj ve Çıraklık Borçlanması İle Emeklilik!

2000 SONRASI SGK’LILARA MÜJDE Staj ve Çıraklık Borçlanması İle Emeklilik!

Yayınlanma tarihi:

Staj ve çıraklık borçlanması nasıl yapılır? 2000 sonrası sigorta girişi olanlara staj ve çıraklık borçlanması müjdesi geldi! 2160 gün prim desteği ile erken emeklilik kapısı açılacak. İşte EYT’yi kaçıranlar için yeni emeklilik formülleri!

2000 sonrası sigorta girişi olan vatandaşlar için beklenen müjde geldi. Staj ve çıraklık mağdurları için güzel haber: 1999-2000 sonrası SGK girişi olanlara staj ve çıraklık borçlanması geliyor. Bu, 2160 gün prim desteği ile erken emeklilik fırsatı sunuyor. Peki, staj ve çıraklık borçlanması nasıl yapılır, şartları neler? İşte detaylar!

SGK mevzuatına göre emekli olabilmek için aranan yaş, yıl ve prim şartının yanı sıra bazı durumlarda erken emeklilik hakkı tanınıyor. Özellikle staj ve çıraklık mağdurları için bu müjdeli haber, uzun bir bekleyişin ardından geldi. 1999-2000 sonrası SGK’lılar için staj ve çıraklık borçlanması ile 2160 gün prim desteği, erken emeklilik kapılarını aralıyor.

EYT’yi kaçıranlar için önemli bir fırsat olan staj ve çıraklık borçlanması ile işe giriş tarihini öne çekmek mümkün. Özellikle kadın çalışanlar, staj ve çıraklık sürelerince borçlanma yapabiliyor. Staj ve çıraklık sürecinde dünyaya gelen çocuğu olan kadınlar, çocuk başına 2 yıl olmak üzere toplamda 6 yıla kadar doğum borçlanması yapma hakkına sahip.

Staj ve Çıraklık Borçlanması, bu borçlanmayı yapan kadınlara işe giriş tarihini öne çekme avantajı sağlıyor. Yani, staj ve çıraklık borçlanması ile 6 yıla kadar erken emeklilik mümkün oluyor.

SGK uzmanları, doğum borçlanması, askerlik borçlanması gibi borçlanma yöntemleri ile emeklilik yaşını öne çekmek isteyenleri uyarıyor. Borçlanma yapmak isteyenler için çağrıda bulunan uzmanlar, asgari ücret zammı ile birlikte borçlanmaların da artacağını hatırlatıyor. Hem staj ve çıraklık borçlanması, hem doğum borçlanması hem de askerlik borçlanması için başvuru yapmak isteyenlerin yılbaşından önce dilekçe vermelerinde fayda var. Çünkü yılbaşında yapılacak olan asgari ücret zammı, prim ödemelerini de arttıracak.

Staj ve Çıraklık Borçlanması, SGK’ya yazılı dilekçe ile başvuru sonucunda yapılabiliyor. Başvuru süreci, staj süresinde dünyaya gelen çocuklar için mümkün. Her çocuk için 2 yıl ve toplamda 6 yıl için başvuru yaparak erken emeklilik hakkına sahip olabilirsiniz.

Borçlanma işlemi, belirli bir miktar ödeme yaparak gün satın alma şeklinde gerçekleşir. Borçlanma miktarını siz belirleyebilirsiniz ve genellikle brüt asgari ücretin yüzde 32’si ile 7.5 katı arasında bir rakam seçebilirsiniz. Borçlanma işlemi, emeklilik için gerekli prim günlerini tamamlamak isteyenler için önemli bir seçenek olabilir.

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem’in haberine göre, bugün aylık borçlanma miktarı 4.292 TL olarak uygulanıyor. Eğer asgari ücret yüzde 40 artarsa bu rakam 6.009 TL’ye, yüzde 50 artış olursa 6.435 TL’ye yükselecek. Aylık fazladan ödenen para 2 bin lirayı geçmiş olacak. 1 yıllık borçlanan birisi Aralık ayında başvurursa 51.504 TL öderken, Ocak’ta başvurduğunda yüzde 40 artışta 72.108 TL, yüzde 50 artışta ise 77.256 TL ödeyecek.

Staj sigortası, staj eğitimine başlayacak olan öğrencilerin, stajlarını gerçekleştirirken çalıştıkları işyerlerinde yaşayabilecekleri iş kazalarını ve meslek hastalıklarını kapsar. Bu nedenle staj sigortasında kişilere prim ödemesi yapılmaz. Yani, staj sigortası emeklilikte geçerli değildir.

Her borçlanma sigorta giriş tarihini öne çekmez. Askerlik borçlanması, doktora ve tıpta uzmanlık borçlanması, avukatlık stajı borçlanması, hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri borçlanması, yurtdışı öğrenci borçlanması sigorta girişini öne çekebilir.

Sonuç olarak, staj ve çıraklık dönemlerini kapsamayan EYT için yeni düzenlemeler gelmese de, staj sigort

ası başlangıç sayıldığında emeklilik yaşı düşebilir. Stajını 8 Eylül 1999 öncesinde yapmış ancak çalışmaya daha sonra başlamış olanlar, borçlanma yaparak sigorta başlangıcını staj tarihi yapabilecek. Ancak, 2001 yılından sonra staj sigortası başlangıç olarak sayılmayacak.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla