Connect with us

EKONOMİ

2000-2008 Arası Sigortalı Girişleri Olan İşçilere Kademeli Emeklilik Yolu Açılabilir

İş hayatında olanların en büyük hayali ileride emeklilik sürecini huzur ve refah içerisinde geçirebiliyor olmak.

Yayınlanma tarihi:

İş hayatında olanların en büyük hayali ileride emeklilik sürecini huzur ve refah içerisinde geçirebiliyor olmak.

Ancak 2000-2008 yılları arasında sigortalı olarak çalışmaya başlayan ve EYT’den yararlanamayan milyonlarca işçi için emeklilik yaşı ve prim gün sayısı şartları zorlayıcı olabiliyor. Bu nedenle, bu işçiler için kademeli emeklilik imkânının gündeme gelmesi sevindirici bir gelişme.

Kademeli Emeklilik Nedir?

Kademeli emeklilik, emeklilik şartlarının yaş ve prim gün sayısı gibi kriterlerde aşamalı olarak esnetildiği bir uygulamadır. Bu uygulamayla, emeklilik için gerekli olan yaş ve prim gün sayısı şartı, her yıl ya da belirli aralıklarla düşürülür. Böylece, emekli olmak için daha az zaman ve prim günü beklemek zorunda kalan işçiler, ekonomik olarak daha rahat bir emeklilik dönemi geçirebilirler.

Kademeli Emeklilik İçin Öneriler

Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, kademeli emeklilik için şu önerilerde bulundu:

  • Yaş kriterinde kademeli esneme yapılabilir. Örneğin, 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe girenler için geçerli olan yaş şartı, her yıl 1-2 yaş düşürülebilir.
  • Prim gün sayısı şartında da kademeli esneme yapılabilir. Örneğin, 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe girenler için geçerli olan 7.200 prim gün sayısı şartı, her yıl 100-200 prim günü düşürülebilir.
  • Staj ve çıraklık süreleri de prim gün sayısına eklenebilir. Bu sayede, işçiler daha az prim günü ile emekli olabilecekler.

Kademeli Emeklilik Ne Zaman Uygulanacak?

Kademeli emeklilik için henüz net bir tarih verilmedi. Ancak, bu uygulamanın 2024 yılı içerisinde hayata geçirilmesi bekleniyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla