Connect with us

TÜRKİYE

1999-2002-2009 SGK’lılara Erken Emeklilik Fişeği Ateşlendi! 1.1 Milyon Kişi 5 Yıl Erken Emekli Olacak

Yayınlanma tarihi:

1999-2002-2009 SGK'lılara Erken Emeklilik Fişeği Ateşlendi! 1.1 Milyon Kişi 5 Yıl Erken Emekli Olacak

Bağ-Kur prim gün sayısının düşürülmesiyle ilgili son dakika gelişmeleri, emeklilik öncesi planlarını yapan milyonlarca Bağ-Kur’lunun büyük ilgisini çekiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamaları, küçük esnafın erken emeklilik umutlarını artırıyor. 9000 olan prim gün sayısının 7200’e indirilmesi çalışmaları, Bağ-Kur’lular arasında umut ve heyecan yaratıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, esnafın prim gün sayısının 9 bin gün yerine 7 bin 200 güne düşürülmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti. Bu vaadin yerine getirileceğini vurgulayan Işıkhan, bu konudaki çalışmaların kısa zamanda neticelendirileceğini ifade etti.

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, isteğe bağlı sigortalılar hariç olmak üzere halen 3 milyon civarında Bağ-Kur’lu bulunuyor. Bu düzenlemenin yaklaşık 1 milyon Bağ-Kur’lu esnafı kapsayacağı belirtiliyor. Yapılacak düzenlemeyle, bakkal, kasap, berber, kuaför, ayakkabı tamircisi gibi küçük esnafın prim gün şartı 7200’e indirilecek. Ancak, küçük esnaf kapsamına hangi işletmelerin gireceği, yapılacak kanun teklifiyle netlik kazanacak. Bu noktada, 10 ve altında personel çalıştıran işletmelerin kriter olarak değerlendirileceği konuşuluyor.

Hazırlanacak kanun kapsamına giren kişiler, 9 bin yerine 7 bin 200 prim gününü tamamladıklarında ve diğer emeklilik koşullarını sağladıklarında emekli olabilecekler. Örneğin, 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayan ve düzenleme kapsamına giren Bağ-Kur’lu erkek sigortalılar, 7 bin 200 prim gününü tamamladıklarında hemen emekli olabilecekler.

Son 3.5 yıl içinde Bağ-Kur’dan SSK’ya geçenler de, SSK’daki çalışmaları 3.5 yıldan az ve 7200 günü tamamlamışlarsa Bağ-Kur kapsamında emekli olabilecekler.

Düzenlemeyle birlikte, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan ve düzenleme kapsamına giren kadın ve erkek Bağ-Kur’luların prim şartı bin 800 gün azalacak. Ancak, bu kişilerin yaş şartını da tamamlamaları gerekecek. Sonuç olarak, 9 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 arasında işe başlayan kadınların 58, erkeklerin 60, sonrasında işe başlayanların ise 65 yaşını doldurmaları gerekecek.

Düzenleme, emeklilik öncesi prim günlerini tamamlamak için son 3.5 yılda SSK’lı çalışma durumunu büyük ölçüde etkileyecek. 1 Ekim 2008’den önce sigortalı olanların emekli olacağı kurumu belirleyecek olan bu düzenlemeyle, daha önce karmaşık olan emeklilik süreci daha anlaşılır hale gelecek.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement