Connect with us

TÜRKİYE

Yapı kayıt mağdurlarıyla ilgili flaş açıklama!

Yayınlanma tarihi:

Yapı kayıt mağdurları, artık kesin bir çözüm talep ediyor. Evsiz kalma korkusuyla yaşamak istemeyen mağdurlar, yapı kayıt mağduriyetlerinin çözülmesi için yetkililere seslenmeye devam ediyor.

Farklı illerde yaşayan yapı kayıt mağdurları, çeşitli nedenlerle yapı kayıt belgelerinin iptal edildiği, yapı kaydına başvuramadıkları veya pandemi ve deprem sürecinde şehir dışına kaçarak müstakil ev yapmak zorunda kaldıkları durumlarla karşı karşıyadır. Bu mağduriyetlerini çözmek amacıyla yapı kayıt mağdurları, sosyal medya üzerinde bir araya gelerek “Yapı Kayıt Mağdurları Platformu” adı altında seslerini duyurmaya çalışmaktadır.

Ancak yapı kayıt mağdurları ve devlet daireleri arasında henüz sonuçlanmamış davalar bulunmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin 2018 yılında açıkladığı İmar Barışı ile ilgili düzenlemenin ardından yıllar geçmesine rağmen mağdurlar ve devlet daireleri arasında hala sonuçlanmamış davalar bulunmaktadır. Bu durum mağdurların mağduriyetlerinin devam etmesine ve sürekli masraflarla uğraşmalarına neden olmaktadır.

Yapı kayıt mağdurları, kendi evlerinin yıkılma korkusuyla yaşamak yerine devlet dairelerine başvurarak çözüm aramaktadır. Ancak tüm başvurular sonuçsuz kalmakta ve emeklerinin karşılığını alamamaktadırlar.

Mağdurların sayısı 4 milyonu bulurken, İmar Barışı döneminde uygun şartlarda yapı kayıt belgesi alanların belgelerinin geçersiz olması mağdurlar arasında büyük hayal kırıklığına neden olmuştur. Bu mağduriyetlerini duyurmak için mağdurlar, sosyal medyada “DepremŞartlıYapıKayıt” etiketiyle seslerini duyurmaya devam etmektedirler.

Yapı kayıt mağdurları, sosyal medya hesaplarından yetkililere seslenirken evlerinin durumu hakkında açıklamalarda bulunmaktadırlar. Evlerin özel mülk üzerinde olduğu, az katlı ve prefabrik yapılar olduğu belirtilmektedir. Aynı zamanda yapı kayıt altına alınması talep edilen evlerin, düşük maliyetle yapıldığı ve yap-sat kaygısı olmadan yapıldığı vurgulanmaktadır.

Yapı kayıt mağdurları, çözüm talepleri olarak 31 Aralık 2022’ye kadar yapılan evlerin kontrol edilerek sağlam olanların yapı kayıt altına alınmasını, hisseli tapularda muvafakatname istenmemesini ve mahkeme ve para cezalarının iptal edilerek yapı kayıt bedelinin alınmasını talep etmektedirler.

Bu sorunun çözümüyle, milli ve bireysel servetin korunması, depremlerde az katlı evlerin konut stoğunu desteklemesi, vergi ve kamu geliri sağlaması, kentlerdeki nüfusu azaltması gibi kamu yararlarına da katkı sağlanacağı düşünülmektedir.

Çözüm için yeni yerlerin imara açılması, bürokratik ve mali yüklerin azaltılması, izinsiz yapıların önüne geçilmesi ve vatandaşlara yasaklar yerine imkanlar gösterilmesi önerilmektedir. Her bölge için hazır ücretsiz projeler üretilerek vatandaşlara destek olunması gerektiği vurgulanmaktadır.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla