Connect with us

EKONOMİ

Taşerona kadro düzenlemesi son durum: 90 bin taşeron işçiye kadro verilmesi planlanıyor

Türkiye’de taşeron işçilerin kadroya alınması, uzun yıllardır tartışılan bir konu.

Yayınlanma tarihi:

Türkiye’de taşeron işçilerin kadroya alınması, uzun yıllardır tartışılan bir konu.

2018 yılında yapılan düzenlemeyle, kamuda çalışan taşeron işçilerin büyük bir kısmı kadroya alınmıştı. KİT ve belediyelerde halen 90 bin civarında taşeron işçi, kadroya alınmayı bekliyor.

Taşerona kadro düzenlemesi ne zaman?

Yaklaşık 90 bin taşeron işçisine kadro verilmesi planlanıyor ve bu çalışmaların Meclis’e sunulması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, takviminde öncelikli olarak memur ve emekli maaşı artışlarını ele aldıktan sonra, taşeron işçilere kadro düzenlemesi konusuna odaklanmayı planlıyor. Konuyla ilgili olarak Bakan Vedat Işıkhan’dan bir açıklama bekleniyor.

Taşerona kadro kimleri kapsıyor?

Bakan Işıkhan, 2023-2024 yıllarını kapsayan “Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü”nde yer alan önemli bir maddeye değindi. Söz konusu protokolde, 696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan kamu taşeron işçilerinin daimi kadroya geçirilmesi maddesi bulunuyor. Bu, 696 sayılı KHK dışında kalan taşeron işçilerin de kamu kurum ve kuruluşlarında daimi kadroya geçirilmesi için yapılan çalışmaları kapsıyor.

Taşerona kadro düzenlemesi ne zaman çıkacak?

90 bin taşeron işçisine kadro verilmesini öngören torba yasa düzenlemesi, Ocak ayında TBMM’de görüşülecek. Düzenlemenin kabul edilmesi halinde, taşeron işçiler kadroya geçirilecek.

Taşerona kadro düzenlemesi ne anlama geliyor?

Taşerona kadro verilmesi, bu işçilerin özlük haklarının iyileştirilmesini ve eşitlik ilkesinin sağlanmasını sağlayacak. Kamu kaynaklarının daha verimli kullanılmasına katkıda bulunacak.

Taşerona kadro düzenlemesi için beklentiler

Taşerona kadro düzenlemesi, 90 bin taşeron işçisinin hayatını olumlu yönde etkileyecek. Bu işçiler, kadroya geçilmeleri halinde, kadrolu işçilerle aynı haklara sahip olacaklar. Bu haklar arasında, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin, sağlık sigortası, emeklilik gibi haklar bulunuyor.

Taşerona kadro düzenlemesinin, taşeron işçilerin çalışma koşullarını iyileştirmek, istihdam güvenliklerini artırmak ve çalışma hayatında daha adil şartlar oluşturmak adına büyük önem taşıdığı ifade ediliyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla