Connect with us

EKONOMİ

Servet Vergisi Mi Geliyor? Prof. Dr. Murat Batı’dan Çarpıcı Açıklamalar!

Birçok kişiyi yakından ilgilendiren tasarruf tedbirleri kapsamında yeni vergilerin gelip gelmeyeceği merak konusu olmaya devam ediyor.

Yayınlanma tarihi:

Birçok kişiyi yakından ilgilendiren tasarruf tedbirleri kapsamında yeni vergilerin gelip gelmeyeceği merak konusu olmaya devam ediyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Batı, tasarruf tedbirleri ve vergi sistemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye ekonomisi krizle boğuşurken, enflasyonun artması ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı tasarruf önlemleri, memurlar üzerinde yeni yükler oluşturdu. Ekonomistler, bu önlemleri değerlendiriyor.

Yeni vergiler getirilmemiş olsa da, mevcut dolaylı vergiler toplum üzerinde önemli bir yük oluşturuyor. Adil bir vergi politikası talebi giderek artıyor. Gelir dağılımındaki eşitsizliğin derinleştiği bir dönemde, servet vergisinin getirilmesi gerekip gerekmediği tartışılıyor.

Gazete Duvar’dan Mühdan Sağlam’ın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Murat Batı, Türkiye’de bir servet vergisinin getirilmesi konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Batı, servet vergisinin tanımını genişleterek, sadece nakit ve banka mevduatlarının değil, gayrimenkul gibi varlıkların da vergilendirilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’deki zenginlerin çoğunun gayrimenkul zengini olduğunu dile getiren Batı, servet vergisinin kapsamının genişletilmesi gerektiğini ifade etti.

Servet vergisinin uygulanabilirliği konusunda Batı, “Servet vergisi getirilmeli mi?” sorusuna kesin bir evet yanıtı vererek, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 13/g maddesi olan “Belirli gelirlerin belirli giderlere tahsis edilmemesi” ilkesine dikkat çekti.

Batı, servet vergisinin amacının netleştirilmesi gerektiğini vurguladı ve bu vergiden elde edilecek gelirlerin amaçsız harcamaları finanse etmek için kullanılmaması gerektiğini belirtti.

Servet vergisinin getirileceği durumda, mevcut vergi oranlarının düşüp düşmeyeceğinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Servet vergisinin sadece bütçe açığını kapatmak için değil, gelir dağılımını düzeltmek ve adil bir vergi sistemi oluşturmak amacıyla kullanılmasının önemine değindi.

Prof. Dr. Murat Batı, servet vergisinin getirilmesi gerektiğini savunurken, bu adımın mevcut harcama disiplinine ve Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun ilkelerine uygun olarak atılması gerektiğini belirtti. Servet vergisi getirildiğinde, diğer vergi oranlarının düşürülmesi ve harcamaların şeffaf ve amaçlı bir şekilde yapılması gerektiğini belirtti.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla