Connect with us

SAĞLIK

Nakil olan hastalar ‘Organ Bağışıyla Hayat Bağışlayın’ panelinde bir araya geldi 

Yayınlanma tarihi:

– Medicana Sağlık Grubu, organ bağışına dikkat çekmek için Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Tuncer önderliğinde ‘Organ Bağışıyla Hayat Bağışlayın’ paneli düzenledi. Nakil olan hasta ve yakınlarının katıldığı panelde Türkiye’de kadavradan böbrek nakli oranının oldukça düşük olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tuncer, “Ne yazık ki organ bağışı oranı oldukça düşük. Bu tür hastalıkların başımıza geleceğini düşünerek organlarımızı bağışlamamız gerekiyor” dedi. 

Medicana Sağlık Grubu Nefroloji ve Organ Nakli Uzmanı Prof. Dr. Murat Tuncer’in önderliğinde ‘Organ Bağışıyla Hayat Bağışlayın’ adlı panel düzenlendi.  Medicana Ataşehir’de gerçekleşen oturumda Prof. Dr. Murat Tuncer, Genel Cerrahi ve Organ Nakli Uzmanı Doç. Dr. Mahir Kırnap, Organ Nakli Koordinatörü Dr. Suat Taşköprülü, nakil olan hasta ve yakınlarıyla organ bağışının önemine dikkat çekmek için bir araya geldiler. Programın moderatörlüğünü Gazeteci Didem Seymen üstlendi.  

PROF. DR. TUNCER: YILDA 10 BİN CİVARINDA İNSAN ORGAN BEKLERKEN HAYATINI KAYBEDİYOR  

Organ bekleyen hastalarda ciddi kayıplar olduğunu ve organ açlığının çekildiği ülkelerde insan hayatını kurtarmanın zor olduğunu ifade eden Prof. Dr. Murat Tuncer, “Organ bağışı ülkemiz için çok önemli bir konu. Ülkemizde genellikle yılda 10 bin civarında insan organ beklerken hayatını kaybediyor. 20 binin üzerinde insan da organ beklediği için organ nakli ülkemizin en büyük sağlık sorunlarından biri” dedi.    

“ÜLKEMİZDEKİ KADAVRADAN BÖBREK NAKLİ OLDUKÇA DÜŞÜK”  

Türkiye’de kadavradan böbrek nakli oranının oldukça düşük olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tuncer, “Ne yazık ki organ bağışı oranı da oldukça düşük. Bu tür hastalıkların başımıza geleceğini düşünerek organlarımızı bağışlamamız gerekiyor. Çünkü ileride bizim veya yakınımızın başına geldiğinde nerede bu devlet demek doğru değil. Eğitimlerle ve medya desteğiyle organ bağışının önemini Türk halkına anlatmak gerekiyor. Türk sağlık sistemi iyi çalışıyor. Türk halkı Sağlık Bakanlığı’nın adaletli bir sistemi olduğuna inansın ve hep birlikte insanlarımızın hayatını kaybetmesini engelleyelim” diye konuştu.  

“ORGAN BAĞIŞI YAPMAK ÇOK KOLAY”  

Organ bağışı yapmanın çok kolay olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tuncer, “Sağlık Bakanlığı hastanelerinin organ bağış birimlerine gidilip, kart doldurulur. Türkiye’de hayatımızı kaybedersek kimse yakınlarımıza sormadan organlarımızı almıyor. Öncelikle birinci derece yakınlara sorulur. Esasında gönülden yapılan bir şey. Hayattayken yakınlarımıza organ bağışlamak istediğimizi bildirirsek ve organ bağış kartlarımızı yanımızda taşırsak birçok insanın hayatını kurtarmış oluruz. Ben Türk insanının hep duyarlı olduğuna inanırım. Bizim doğru anlatmamız gerekiyor. Birlik içinde hareket edersek insanlarımızın hayatlarını kaybetmesini engelleyip bu hastalığı da hep birlikte yenebiliriz diye düşünüyorum” dedi.  

AVCI: AMELİYAT OLDUKTAN SONRA DAHA DİRENÇLİ, ENERJİK VE MUTLU HİSSETMEYE BAŞLADIM  

Annesinden nakledilen böbrekle sağlığına kavuşan 16 yaşındaki Rabia Avcı, “İlk önce hastalığımı öğrendiğimde üzülmüştüm ve korkmuştum. Eski halime bakarak şu an daha çok sağlıklıyım. Ameliyat olduktan sonra kendimi daha dirençli, enerjik ve mutlu hissetmeye başladım” ifadelerini kullandı.  

CENGİZHAN: ORGAN NAKLİNİN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU YAŞAYINCA DAHA İYİ ANLADIM  

Yeğeninden aldığı organla sağlığına kavuşan Levent Cengizhan, “Aileden gelen irsi bir durum var. Annem diyalize giriyor, abim yaklaşık 15 sene önce nakil oldu. Bir sene önce bende hastalık durumu ortaya çıktı. Benim nakil sürecim çok hızlı ilerledi çünkü yeğenimden organ nakli aldım. Şu an gayet sağlıklıyım ve Murat hocanın ekibinin ameliyat yapmasından dolayı çok mutluyum. Kan bağından böbrek aldığın için bu durum beni psikolojik olarak zorladı. Ameliyata girerken de bu durum beni çok zorladı. Organ naklinin ne kadar önemli olduğunu yaşayınca daha iyi anladım. Ailem yaşadığı zamanda bu kadar farkında değildim. Bir organın hayat kurtardığını, hayat standartlarını kurtardığını anladım. O yüzden insanlar hiç düşünmeden, korkmadan organ nakli yapsın” diye konuştu.  

KAMİT: ZORLU BİR SÜREÇTİ AMA HIZLI BİR ŞEKİLDE ORGAN NAKLİNİ BULDUK  

Babası böbrek nakli olan Ayyüce Kamit ise “Süreç bizim için de babam için ne kadar zorsa öyleydi. Zorlu bir süreçti ama hızlı bir şekilde organ naklini bulduk ve nakli gerçekleşti. Başarılı bir operasyon olduğu için çok hızlı atlatılan bir süreç oldu” şeklinde konuştu. 

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla