Connect with us

EKONOMİ

İstifa edenlere tazminat hakkı müjdesi! SGK Uzmanı Özgür Erdursun anlattı

Türkiye’de milyonlarca çalışan, şu anki işlerinden memnun olmadıklarını ve ayrılmak istediklerini belirtmelerine rağmen, yıllarca biriktirdikleri tazminat haklarından vazgeçmek istemedikleri için aynı işyerinde kalmak zorunda kalıyorlar.

Yayınlanma tarihi:

Türkiye’de milyonlarca çalışan, şu anki işlerinden memnun olmadıklarını ve ayrılmak istediklerini belirtmelerine rağmen, yıllarca biriktirdikleri tazminat haklarından vazgeçmek istemedikleri için aynı işyerinde kalmak zorunda kalıyorlar. Ancak İş Kanunu’nda yapılan son değişikliklerle birlikte, belirli şartları karşılamanız durumunda mahkemeye gitmeden tazminat hakkınızı alabilirsiniz. İşte detaylar…

Milyonlarca çalışan, mevcut işlerinden ayrılmak istemelerine rağmen, kendi istekleriyle işi bıraktıklarında tazminat alamayacakları düşüncesiyle aynı şirkette çalışmaya devam ediyorlar.

Bir yıl ve daha fazla süreyle aynı işyerinde çalışmanın ardından hak edilen kıdem tazminatı, İş Kanunu’na göre, kendi isteğinizle işten ayrılmanız durumunda hak kaybına yol açabilir.

HalkTV’de yer alan habere göre, son yıllarda yapılan İş Kanunu değişiklikleriyle birlikte, çalışanlar, belirli ihlallerden birini karşılama şartıyla hem istifa edebilecekler hem de tazminatlarının tamamını alabilecekler.

Üstelik bu işlemler için herhangi bir dava açma şartı aranmayacak. Şu şartları sağlamanız halinde istifa edebilir ve tazminatınızı alabilirsiniz:

  • Maaşınız zamanında yatırılmıyorsa.
  • Fazla mesai ücretleri geç ya da eksik ödeniyorsa.
  • İşyerinde üst kademedeki kişi tarafından baskıya veya mobbinge maruz kalıyorsanız.
  • Maaşın bir kısmı hesabınıza, bir kısmı elden (prim adıyla) veriliyorsa.
  • Yıllık izin veya resmi tatiller gibi izin haklarınız kullanılmıyorsa.

Yukarıda belirtilen ihlaller, haklı fesih gerekçesi olarak kabul edilse de, bu ihlalleri çalışma süreniz boyunca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bildirmeniz ve şikayette bulunmanız gerekmektedir.

Aksi halde, işten ayrıldıktan sonra yapılan başvurular geçersiz sayılacağından, çalışanlar haklarını mahkeme yoluyla aramak zorunda kalabilir ve dava açmak zorunda kalabilirler.

Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun’un konuyla ilgili yaptığı paylaşımda şu ifadeler yer alıyor:

“Çalıştığınız işyeri iş kanununa uymuyorsa, çalışırken Çalışma Bakanlığı’na şikayette bulunmanız gerekiyor. (Kovulma riskini göze alarak) işten ayrıldıktan sonra şikayette bulunmanız bir işe yaramıyor, bu durumda dava açmanız gerekiyor. Bu saçma uygulamaya Çalışma Bakanlığı son vermeli, çünkü davalar çok uzun sürüyor ve işçi için maliyetli oluyor. Çalışanın hakkını koruyacak bir birim kurulmalı.”

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla