Connect with us

EKONOMİ

Ekonomide Önlem Alındı: Önlem doğru yöntem yanlış

Yayınlanma tarihi:

Ekonomide Önlem Alındı: Önlem doğru yöntem yanlış

Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olan Kur Korumalı Mevduat’tan çıkış süreci başlatıldı. Ekonomiyi olumsuz etkileyen bu mekanizmadan kurtulma adına atılan adımlar, uzmanlar arasında tartışmalı bir konu haline geldi. Uzmanlara göre, faiz silahının kullanılmadan döviz kuru ve enflasyonun kontrol altına alınmasının zor olduğu ifade ediliyor.

HAKAN KARA, ekonomik karmaşıklığa girmeden resmi faiz artışının daha etkili bir yöntem olabileceğini belirtirken, sürecin devam ettiğini ifade ediyor.

UĞUR GÜRSES, yeni atanan Para Politikası Kurulu üyelerinin TL faizini düzeltme umudu taşımadığını ve durumu “top çevirme” olarak yorumluyor.

KERİM ROTA, amaç doğru olmasına rağmen gerçekleştirmenin zor olduğunu ve şeffaflık ilkesinin önemine vurgu yapıyor.

GÜLDEM ATABAY, Kur Korumalı Mevduat’tan çıkışın olumlu bir adım olduğunu belirtirken, bankalara yüklenmenin yanlış bir yöntem olduğunu dile getiriyor.

MAHFİ EĞİLMEZ, dövizlerin yastık altına çekilmesine yol açabileceğini ve faizin doğru belirlenmesinin önemini vurguluyor.

Merkez Bankası tarafından alınan kararlarla ilgili açıklamada, finansal istikrarı güçlendirmeye yönelik adımların atılacağı ve döviz mevduattan TL mevduata geçişin hedeflendiği ifade edildi.

Analist Devrim Akyıl, ekonomide “sadeleşme” adımının atıldığını ve KKM mevduatından çıkışın başladığını belirterek, mevduat faizlerinde yükseliş beklentisi olduğunu ifade ediyor.

Ekonomist Şenol Babuşcu, bankalara KKM hesaplarını TL mevduata çevirme baskısı getirildiğini ve düşük kâr elde eden bankaların ek menkul kıymetlere yönlendirileceğini belirtiyor.

Ekonomist Uğur Gürses, döviz hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarının artırıldığını ve TL faizini düzeltmeden adımların yetersiz kalabileceğini ifade ediyor.

Gelecek Partili Serkan Özcan, KKM’den çıkmanın ve brüt rezervleri artırmanın planlandığını ancak yöntemin yanlış olduğunu düşünüyor.

Ekonomist Güldem Atabay, Merkez Bankası’nın gece yarısı alınan düzenlemelerle ilgili kararının hem olumlu hem de riskli olduğunu vurguluyor.

Ekonomist Orhan Karaca, KKM’den çıkış adımının atıldığını ve mevduat faizlerinde artış beklentisi olduğunu ifade ediyor.

Ekonomist Baki Demirel, KKM’nin döviz mevduatlarından TL mevduata geçişi sağlayan bir tampon olduğunu belirtiyor ve riskli olduğunu düşündüğü yeni adımlara dikkat çekiyor.

Ekonomist Kerim Rota, KKM’den çıkış sürecinin başlamasının olumlu bir adım olduğunu ifade ederken, uygulanacak politikaların öngörülebilirlik ve şeffaflık ilkesine uygun olması gerektiğini vurguluyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla