Connect with us

TÜRKİYE

ÇANAKKALE 109 yıllık su kuyusu, Çanakkale Savaşları’ndan izler taşıyor

Yayınlanma tarihi:

ÇANAKKALE Kara Savaşlarının sırasında Gelibolu Yarımadasında İngiliz Kraliyet Mühendisleri tarafından 109 yıl önce açılan su kuyusu günümüze kadar ulaştı. Askeri Tarih Uzmanı İslam Özdemir, “İngilizlerin bu bölgedeki tatlı su ihtiyacını karşılaması açısından önemli bir işlev görmüştür. Özellikle bu bölgeden mataralarını dolduran ve ateş hattına güğümlerle su nakleden birlikler, su ihtiyacını gidermeye çalışmışlardır. Günümüzde de bu kuyu, Gelibolu Yarımadasındaki muharebe anı ve izlerini 109 yıl sonra bize ulaştıran bir örnek olması açısından da önem taşımaktadır” dedi.

Dünyanın en kanlı savaşlarından olan Çanakkale Savaşlarının üzerinden 109 yıl geçmesine rağmen Gelibolu Yarımadasında savaşın birçok hatırası hala canlı olarak duruyor. Bunlardan biri de Çanakkale Kara Savaşları sırasında İngiliz Kraliyet Mühendisleri tarafından yapılan RE 135 su kuyusu. Askeri Tarih Uzmanı İslam Özdemir, RE 135 su kuyusunun İngiliz askerinin tatlı su ihtiyacını karşıladığını söyleyerek, Çanakkale Kara Savaşlarından izler taşıdığını vurguladı. Çanakkale Kara Savaşlarına ait anı ve izlerden en önemlilerinden birinin de RE 135 su kuyusu olduğunu söyleyen Özdemir, “Gelibolu Yarımadasında Zığındere Vadisinin başladığı, sahilden içeri giriş noktasındayız. Burası bilindiği gibi 1915te Zığındere Muharebeleri devam ederken tahliyeye kadarki süreçte İngilizler tarafından ikmal merkezi olarak kullanılan bir noktaydı. Şu anda bu görmüş olduğunuz vadi o dönemde adeta tanıkların da ifadesi bir kenti andırıyordu” ifadelerini kullandı.

İngilizlerin Çanakkale Muharebelerinde tatlı su kaynaklarına ulaşmak konusunda şanssız olduklarını söyleyen Askeri Tarih Uzmanı İslam Özdemir, “Ancak Zığınderenin İngilizlere vadinin bu konuda çok büyük imkanlar sunduğunu biliyoruz. Özellikle de arka tarafımızda bulunan RE 135 kuyusu olarak isimlendirilen İngiliz kraliyet mühendisleri tarafından 21 Ağustos 1915 tarihinde açılan kuyu İngilizlerin bu bölgedeki tatlı su ihtiyacını karşılaması açısından önemli bir işlev görmüştür. Özellikle bu bölgeden mataralarını dolduran ve ateş hattına güğümlerle su nakleden birlikler, su ihtiyacını gidermeye çalışmışlardır. Günümüzde de bu kuyu Gelibolu Yarımadasındaki muharebe anı ve izlerini 109 yıl sonra bize ulaştıran bir örnek olması açısından da önem taşımaktadır. Kuyunun çember ağzında RE-135 Company yazısı görülmekte yani kuyu yapanlar ismini bir nevi tarihe not düşmüş. Dolayısıyla da Zığındereye gelen, Zığındere Vadisini görmek isteyen her meraklıya, her turiste biz mutlaka bu muharebe anı ve izini gösteriyoruz” dedi.

Haber-Kamera: Nazif Cemhan ŞEN/ ÇANAKKALE,

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla