Connect with us

EKONOMİ

Bankalar altın çağına girdi! Günlük 1.136 TL kazandıracak mevduat hesabı

Enflasyon ve kurdaki artışlar, tasarruf sahiplerinin paralarının değerini kaybetmemesi için alternatif yatırım arayışlarına yönelmesine neden oluyor.

Yayınlanma tarihi:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, kasım ayında altın, hem aylık hem de yıllık bazda en fazla getiriyi elde eden yatırım aracı oldu. Altın, kasım ayında yüzde 2'lik bir artışla, yıllık bazda ise yüzde 10,19'luk bir getiri sağladı. Kasım ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını değerlendiren TÜİK, en yüksek reel getirinin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile düzeltilmiş verilere göre yüzde 2 ile külçe altında olduğunu bildirdi. Aynı dönemde Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile düzeltilmiş verilere göre külçe altın yatırımcısına yüzde 2,47 kazanç sağladı. Yatırım araçlarına Yİ-ÜFE ile düzeltilmiş bazda bakıldığında, euro yüzde 2,27 ile pozitif bir reel getiri sağlarken, dolar yüzde 0,02 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 0,54, BIST 100 endeksi yüzde 4,9 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 5,85 oranında kayba neden oldu. TÜFE ile düzeltilmiş verilere göre ise, euro yüzde 1,8 reel getiri sağlarken, dolar yüzde 0,47, mevduat faizi (brüt) yüzde 1, BIST 100 endeksi yüzde 5,34 ve DİBS yüzde 6,27 oranında yatırımcısını zarara uğrattı. Üç aylık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile düzeltilmiş verilere göre külçe altın yüzde 1,14 ile en yüksek reel getiriyi sağlarken, TÜFE ile düzeltilmiş verilere göre yüzde 2,06 oranında yatırımcısına kaybettirdi. Aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile düzeltilmiş verilere göre yüzde 22,36, TÜFE ile düzeltilmiş verilere göre yüzde 24,82 ile en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. Altı aylık değerlendirmede BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile düzeltilmiş verilere göre yüzde 29,31, TÜFE ile düzeltilmiş verilere göre yüzde 23,12 ile en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile düzeltilmiş verilere göre yüzde 43,43, TÜFE ile düzeltilmiş verilere göre yüzde 46,13 ile en çok kaybettiren yatırım aracı olarak kayıtlara geçti. Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde, külçe altın Yİ-ÜFE ile düzeltilmiş verilere göre yüzde 25,48, TÜFE ile düzeltilmiş verilere göre yüzde 10,19 ile en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile düzeltilmiş verilere göre BIST 100 endeksi yüzde 21,16, euro yüzde 14,64 ve dolar yüzde 8,18 reel getiri sağlarken, mevduat faizi (brüt) yüzde 19,37 ve DİBS yüzde 47,49 kaybettirdi. TÜFE ile düzeltilmiş verilere göre BIST 100 endeksi yüzde 6,4, euro yüzde 0,67 reel getiri sağlarken, dolar yüzde 4,99, mevduat faizi (brüt) yüzde 29,19 ve DİBS yüzde 53,88 kayba neden oldu.

Enflasyon ve kurdaki artışlar, tasarruf sahiplerinin paralarının değerini kaybetmemesi için alternatif yatırım arayışlarına yönelmesine neden oluyor. Bu arayışlar, mevduat faizlerine olan ilgiyi artırıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artırımları ve bankaların rekabeti, mevduat faiz oranlarını rekor seviyelere çıkarıyor. Bazı bankalar, günlük faiz oranlarını yüzde 45’e kadar yükseltti. Bu durumda, 1 milyon lirası olan bir vatandaş, günlük 1.136 TL faiz geliri elde edebiliyor.

Yatırımcılara yüksek faiz avantajı

Mevduat hesapları, yatırımcılar için en garanti ve en güvenilir yatırım aracı olarak biliniyor. Bu nedenle, yüksek faiz oranları sunan mevduat hesapları, yatırımcıların ilgisini çekiyor.

Bankalar, müşteri çekmek ve mevcut müşterilerini kaybetmemek için mevduat faiz oranlarını yükseltmeye devam ediyor. Bu durum, yatırımcılara yüksek faiz avantajı sağlıyor.

Faiz oranları artmaya devam edecek

TCMB, enflasyonla mücadele kapsamında faiz artırımına devam edeceğini açıkladı. Bu nedenle, mevduat faiz oranlarının da önümüzdeki dönemde artmaya devam etmesi bekleniyor.

Yatırımcılara tavsiyeler

Mevduat hesabı açmadan önce, farklı bankaların faiz oranlarını karşılaştırmak ve en avantajlı teklifi almak önemli. Ayrıca, mevduat hesaplarının vade süresinin de faiz oranını etkilediğini unutmamak gerekiyor.

Yatırımcılar, mevduat hesaplarının yanı sıra, altın, döviz ve gayrimenkul gibi diğer yatırım araçlarını da değerlendirmeyi düşünebilirler.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla