Connect with us

TÜRKİYE

ANTALYA Sualtı robotları model oldu

Yayınlanma tarihi:

ANTALYAnın Kemer ilçesinde 23üncüsü düzenlenen Uluslararası Kemer Sualtı Günleri kapsamında düzenlenen etkinlikte 17 ülkeden 200 sualtı arkeologu ve fotoğrafçılar, bilimsel çalışmalarda kullanılan sualtı robotlarını görüntüledi.

Kemerde yapılan 23. Uluslararası Kemer Sualtı Günleri kapsamında düzenlenen fotoğraf ve video yarışmasında 17 ülkeden yaklaşık 200 sualtı arkeologu ve fotoğrafçısı bir araya geldi. Etkinlikte Akdeniz Üniversitesinin (AÜ) tam üyesi olduğu UNESCO Sualtı Arkeolojisi UniTwin Networke katılan Türk, Mozambik, Cezayir, Fas, Senegal, Cabo Verde, Cibuti, Komoros, Eritre, Kenya, Madagaskar ve Mauritusten kültür bakanlığı uzmanları, Arjantin, Polonya, Fransadan akademisyen ve Türk sualtı fotoğraf ile video sanatçıları yer aldı. Kemer Tanıtım Vakfı (KETAV) ile Akdeniz Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen organizasyonda katılımcılar Üç Adalar mevkisinde dalış yaptı.

Su altı çekimlerindeki kategorilere bu yıl Galatasaray ve Akdeniz üniversiteleri tarafından gerçekleştirilen Science In Blue (Mavide Bilim) isimli Avrupa Birliği projesi kapsamında dünyada ilk defa Sualtı Robotları ve Bilimsel Dalış konulu fotoğraf ve film yarışmaları da eklendi. Etkinliğe katılanlar su altı canlıları, tropik canlılar, su altı kültür mirasını görüntüledi.

Etkinlikte konuşan Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, “Bilimsel çalışmaların anlatıldığı programlarla başlayan organizasyon, su altı fotoğraf yarışması yapıldı. Akdeniz kıyılarında su altındaki doğal ve arkeolojik güzellikleri tanıtım maksatlıyla başlatılan organizasyonda bilimsel araştırmalar sualtı robotik çalışmalarıyla gerçekleştirildi” dedi.

KETAV Başkanı Volkan Yorulmaz, “Etkinliğin arkeolojik, sportif tarafı var. Kemer, turizmini geliştirmek ve alternatif turizmi arttırmak için uzun yıllardır çaba sarf ediliyor. Kemerde suyun üstündeki kadar altında da başka dünyanın olduğunu anlatmak için etkinlik büyük bir fırsat” diye konuştu.

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz ise şunları söyledi:

“Program çerçevesinde UNESCO ve CMAS işbirliğiyle 10 gün önce başlayan eğitim programında Afrika ülkelerinin kültür bakanlıkları uzmanları bilimsel dalış alanında eğitim aldı. Bu uzmanlar kendi ülkelerinin kültür bakanlıklarını temsilen UNESCO aracılığıyla çalışmalarımıza eğitimlerimize dahil oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığından 3 uzman da bu programa katıldı. Eğitim programının parçası olarak sualtı fotoğrafçıları tarafından Avrupa Birliği destekli Science In Blue Projesi kapsamında robotların fotoğrafları çekildi. Bu fotoğraflar da denizin altında bilimsel çalışmalar için kullanılan farklı modeldeki robotlar görüntülendi. Türkiyenin sualtı robotu, dalış kompresörleri, basınç odaları, sualtı tabletleri, sualtı bilgisayarları alanında dünyada lider birkaç ülke arasına girdiğini söyleyebilirim.”

Su altını fotoğraflamak için gelen Deniz Berçem Uzun (29) “Sualtında bu sene robot çekimi yaptık. Tropik canlılar gibi farklı su altı çekimlerimiz oldu. Su altı çok farklı, güzel bir dünya, bunu deneyimlemek hepimiz için çok güzel” dedi.

HABER: Levent YENİGÜN/KEMER,

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla