Connect with us

TÜRKİYE

8 Yıl Erken Emeklilik Mümkün Oldu! Emeklilikte Yaş ve Prim Tablosu Değişti! Erken Emeklilik Onaylandı

Yayınlanma tarihi:

8 Yıl Erken Emeklilik Mümkün Oldu! Emeklilikte Yaş ve Prim Tablosu Değişti! Erken Emeklilik Onaylandı

Emeklilik yaş ve prim tablosunda yapılan düzenlemeler, çalışanlar için erken emeklilik kapılarını aralıyor. Son zamanlarda emeklilik konusunda araştırmalarını artıran vatandaşlar için müjdeli haber geldi. Yeni düzenlemelerle birlikte, 8 yıla kadar erken emeklilik fırsatı sunuluyor. İşte, 8 yıl erken emeklilik detaylarına birlikte göz atalım.

Emeklilik düşüncesi kuran birçok çalışan için beklenen adımlar atılmaya başlandı. Özellikle erken emeklilik isteyen vatandaşlar, doğum borçlanması, yurtdışı ve askerlik borçlanması ile kısmi ve malulen emeklilik gibi konuları araştırıyor. Çalışanların koşullarına göre farklı yollarla erken emeklilik imkanları sunuluyor. Peki, erken emeklilik yöntemleri nelerdir? Kimler erken emeklilikten yararlanabilir? İşte, erken emeklilik için gerekli detaylar…

EYT ile Yaş Şartı Olmadan Emeklilik

Ülkemizde 9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi yapan çalışanlar için önemli bir düzenleme yapıldı. EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte, şartları sağlayan kadın ve erkek çalışanlar, yaş şartı olmadan emeklilik imkanına kavuştu. 25 yıl hizmet süresi erkekler için, kadınlar için ise 20 yıl hizmet süresi ile birlikte belirli bir yaş ve prim şartını sağlama durumu EYT kapsamındakiler için değiştirildi. Bu düzenlemeyle, yaş şartı olmadan EYT ile emekli olan milyonlarca vatandaşın yanı sıra EYT’den yararlanamayanlar için yeni erken emeklilik formülleri açıklandı.

Kadınlara Prim Avantajı

Kadın çalışanlar için emeklilik sisteminde bazı avantajlar bulunuyor. Bunlardan biri olan doğum borçlanması, kadınlara 6 yıla kadar erken emekli olma hakkı tanıyor. Bir çocuğu olan kadınlar 720 gün (2 yıl), 2 çocuğu olanlar 1440 gün (4 yıl) ve 3 çocuğu olanlar 2160 gün (6 yıl) primle daha erken emekli olabiliyorlar. Yaş şartını tamamlayan ancak primi eksik olan kadın çalışanlar, bu avantajdan yararlanarak erken emeklilik hakkını elde edebiliyorlar.

Askerlik Borçlanmasıyla Erken Emeklilik

Erkek çalışanlar için askerlik borçlanması, erken emeklilikte önemli bir rol oynuyor. Askerlik süresi ile sigorta başlangıç tarihi öne çekiliyor ve bu sayede primi eksik olan erkek çalışanlar erken emeklilik için başvuru yapabiliyorlar.

Yurtdışı Borçlanmasıyla Erken Emeklilik

Türk vatandaşı olan ve yurtdışında çalışanlar için emeklilik sisteminde bazı ayrıcalıklar bulunuyor. 18 yaşından sonra yurtdışında geçen süreler, ülkedeki emeklilik prim günlerinde hesaba katılıyor. Uzun süre yurtdışında çalışan vatandaşlar, bu yöntemi değerlendirerek erken emekli olabiliyorlar.

Malulen ve Kısmi Emeklilik

Kısmi emeklilik için 3600 gün (10 yıl) prim ödemesi yapmış vatandaşlar, yaş şartını da sağladıktan sonra başvuru yapabiliyorlar. Malulen emeklilik için ise yüzde 60 ve üstünde iş göremezlik veya engelli raporu gerekiyor. Bu durumda prim şartı olmadan emeklilik fırsatından yararlanılabiliyor.

8 Yıl Erken Emeklilik

Bağ-Kur (4B) kapsamında emeklilik bekleyen ve 4 Ekim 2000 tarihinden önce çalışmaya başlayan vatandaşlar, 8 yıl erken emekli olabiliyorlar. Şirket ortaklığı veya vergi kaydı olan esnaflar, sigorta tarihini 22 Mart 1985’e kadar geriye çekme hakkından faydalanarak SGK’ya erken emeklilik için başvuru yapabiliyorlar.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement