Connect with us

TEKNOLOJİ

2024 Siber Güvenlik Tehdit Ortamı ve Yapay Zekanın Rolü

IBM’in 2024 yılı için yapay zekâ ve siber güvenlik gibi çeşitli alanlarda hazırladığı raporu neleri içeriyor, yeni yılda teknoloji dünyasını neler bekliyor?

Yayınlanma tarihi:

1. Yapay Zeka Etki Turu

  • IBM ve diğer güvenlik uzmanları, siber suçluların yapay zeka (AI) kullanarak saldırılarını otomatikleştireceklerini ve bu saldırıların zorluklarını artıracağını öngörüyorlar. Savunma mekanizmaları da AI ve makine öğrenimi (ML) kullanarak tehdit tespiti ve otomatik olay yanıtı sağlayacak. Bu, algoritmaların sürekli savaşına yol açacak​​.

2. Bulut Tehdit Raporu

  • Bulut hizmetleri ve SaaS (Yazılım Hizmeti Olarak Yazılım) kullanımı artarken, şirketler farklı bölgelerdeki uyumluluk düzenlemeleriyle mücadele etmek zorunda kalacak. Bu, veri segmentasyonunun artmasına ve bölgelere göre ayrılmasına yol açacak, böylece maliyetleri azaltarak uyumluluğu sağlamak amaçlanacak​​.

3. AI ve Siber Güvenlik Üzerindeki Etkisi

  • Yapay zeka, özellikle siber saldırılarda kullanılarak, kişisel bilgileri Koyu Web’den (Dark Web) çekerek, LinkedIn ve diğer internet kaynaklarından hedeflenen kişisel profiller oluşturmak için kullanılacak. Ayrıca, suçluların güvenilir hizmetleri kullanarak daha fazla inandırıcılık ve meşruiyet kazanmalarına olanak tanıyacak ve çok aşamalı saldırılar gerçekleştirilecek​​.

4. 3D Saldırıların Yükselişi

  • 2024’te sadece metin değil, aynı zamanda ses ve video içeren 3D saldırıların yükselişi bekleniyor. Bu, yeni bir phishing (oltalama) sınırı olacak. Bu teknoloji daha yaygın ve ucuz hale geldikçe, suçlular ses, video ve metin tabanlı mesajların birleşimini içeren sosyal mühendislik saldırılarında güvenilir kişileri taklit etmek için bu teknolojiyi kullanacak​​.

5. Siber Güvenlikte Yeni Trendler

  • 2024, yeni SEC düzenlemelerinin risk yönetiminde şeffaflık gerektirmesi, yapay zeka tarafından bilgilendirilen sofistike siber saldırılarda artış ve sürekli bütçe kesintileri ve işten çıkarmalar nedeniyle güvenlik ekiplerinin üzerindeki baskı gibi üç önemli gelişme ile tanımlanacak​​.
  • Ayrıca, siber suçluların otomatik ve AI destekli hacking araçlarında belirgin bir artış yaşanacak, bu da saldırıların hem hızını hem de karmaşıklığını önemli ölçüde artıracak. Bu sofistike araçlar kolayca erişilebilir hale gelecek ve siber güvenlik savunmalarının da bu tehditlere karşı etkili bir şekilde karşı koymak için eşit derecede otomatik ve zeki sistemler benimsemesi gerekecek​​.

6. Siber Saldırılarda Yeni Dönem

  • Siber güvenlikte, otonom AI ajanlarının entegrasyonu gibi büyük dil modelleri (LLM) teknolojilerinin kullanımı, dijital güvenliğin temel yapısını değiştirecek​​.
  • AI, sadece ürünlerde ve yazılımlarda temel bir bileşen haline gelmekle kalmayacak, aynı zamanda çoklu sistemlerle giderek daha fazla entegre edilecek.
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla