Connect with us

TÜRKİYE

2024 Emlak Vergisi Muafiyeti: Kimler Muaf, Ne Zaman Başlıyor?

Yayınlanma tarihi:

2024 Emlak Vergisi Muafiyeti: Kimler Muaf, Ne Zaman Başlıyor?

Emlak vergisi ödemelerinin devam ettiği bu dönemde, emekliler, ev kadınları ve işsizler için bazı şartlar sağlandığında vergiden muafiyet söz konusu. Geçtiğimiz yıl emekli olanlar için EYT’liler için muafiyet başlarken, bu yıl emekli olanlar için 2025 yılında vergi ödemeyecekleri duyuruldu.

Kimler Vergi Muafiyetinden Yararlanabilir?

En fazla brüt 200 metrekare ve tek konuta sahip olanlar, hiç geliri olmayan ev kadınları, işsizler ve SGK’dan emekli aylığı alanlar (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı), engelliler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri vergiden muaf olabilir.

Emekliler İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Emekli olanların vergiden muaf olabilmesi için çalışmıyor olmaları gerekmektedir. Ancak, emekli olup da çalışanlar muafiyetten faydalanamazlar. Ancak, çalışmayı bıraktıklarında muafiyet devreye girer. Geçen yıl mevduat faizi, temettü gibi gelirlerinin toplam tutarı 150 bin lirayı aşanlar da bu yıl vergi muafiyetinden faydalanamazlar.

EYT’liler İçin Muafiyet Ne Zaman Başlıyor?

Muafiyet, emekli olunan tarihi izleyen yıl itibariyle başlıyor. Geçen yıl emekli olan EYT’lilerden 200 metrekareyi geçmeyen tek evi olan ve çalışmayanlar bu yıl vergiden muaf olacak. Bu yıl emekli olan EYT’liler için de muafiyet 2025’te uygulanmaya başlanacak.

Muafiyet Nasıl Uygulanır?

Muafiyetten yararlanmak isteyen emeklilerin bağlı bulundukları belediyeye başvurması gerekmektedir. Başvuru sırasında gerekli belgelerin doldurulması ve imzalanması istenmektedir.

Diğer Hususlar

Yalnızca bir dönem oturulan yazlık, yayla evi gibi konutlar emlak vergisi muafiyeti kapsamında yer almaz. Vergiden muaf olanların bir evi ve bir yazlığı varsa, ikisi için ödeme yapmaları gerekmektedir. Ayrıca, yıl içinde satılan evin vergisini evi satan öderken, alıcı ilk yıl vergi ödemez ancak belediyeye bildirim yapar ve vergi ödemesi bir sonraki yılda başlar.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement