Connect with us

TÜRKİYE

2024 Asgari Ücret Zam Görüşmeleri Başlıyor! Asgari Ücret İçin Belirlediği Rakamlar Belli Oldu

Yayınlanma tarihi:

2024 Asgari Ücret Zam Görüşmeleri Başlıyor! Asgari Ücret İçin Belirlediği Rakamlar Belli Oldu

Yeni yıl yaklaşırken, milyonlarca çalışanın merakla beklediği konu olan asgari ücret, 2024 yılında yapılacak zam görüşmeleriyle gündemde. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bu yıl da aynı tarihlerde toplanması bekleniyor. Zam görüşmelerinde dikkate alınacak temel faktörler arasında satın alma gücü paritesi ve enflasyon artışı yer alıyor.

Asgari Ücret Pazarlığında Bir İlk: İşçiler de Masada!

Yaklaşık 18 milyon SSK’lıdan 6.6 milyonu asgari ücretli olan kişileri etkileyen asgari ücret pazarlığında, “Gerçekleşen ve hedef enflasyon, yaşam maliyeti, ülkenin ekonomik durumu, gerçekleşen refah payı” olmak üzere 4 temel parametre ön plana çıkacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, komisyonda alınacak kararın asgari ücretlileri olumsuz etkilememesi gerektiğini vurguladı.

Şu an için asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde ise net 11 bin 402 lira olarak uygulanıyor. İşverenler için toplam maliyet ise bir işçi için 15 bin 762 lira olup, bunun 13 bin 414 lirası brüt asgari ücret, 2 bin 79 lirası sosyal güvenlik primi, 268 lirası ise işsizlik sigorta priminden oluşuyor.

İşçilerin Temsilcileri Masada Olacak

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda bu yıl bir ilk yaşanacak. Önceki yıllarda toplantıya sadece 1 asgari ücretli davet edilirken, bu yıl Türk-İş, farklı meslek kollarından 4 asgari ücretliyi masada oturtacak. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, bu yılki komisyonun daha geniş katılımlı olacağını ve farklı mesleklerden gelen işçi temsilcilerinin milyonlarca asgari ücretliyi temsil edeceğini belirtti.

Zam Oranı Ne Olacak?

Asgari ücret zammı için henüz resmi bir açıklama yapılmadı, ancak beklentiler yüzde 40 ila 50 aralığında bir artış olacağı yönünde. Artışın enflasyon tahminine göre yüzde 40 olması durumunda asgari ücret 4 bin 560 lira artışla 15 bin 962 liraya yükselecek. Eğer memur maaş artışı dikkate alınırsa yüzde 50 artışla 17 bin 103 lira seviyesine çıkacak.

Asgari ücret zam oranı, özel sektör ve kamu çalışanlarının yeni yıl zammında da belirleyici olacak. Ayrıca asgari ücretlinin kıdem ve ihbar tazminatı tutarları artacak, işsizlik ödeneği ile kısa çalışma ödeneğinin tavanı yükselecek ve bütün iş kollarını kapsayacak şekilde belirlenecek.

Asgari ücretin belirlenmesi, birçok çalışan ve işveren için büyük önem taşıyor ve Türkiye’nin ekonomik durumuna göre hassas bir denge gerektiriyor. Asgari ücret Tespit Komisyonu, Aralık ayının başında toplanarak asgari ücret zammını netleştirecek.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement