Connect with us

Emeklilik

2024 Asgari Ücret Pazarlığı Başlıyor! Hangi Rakamlar Gündemde?

2024 Asgari Ücret Pazarlığı Başlıyor: Hangi Rakamlar Gündemde?

Yayınlanma tarihi:

Son dakika gelişmelerine göre, Temmuz ayında yapılan ara zam sonucunda asgari ücret yüzde 34 artarak net 11.402 TL’ye, brüt ise 13.414 TL’ye yükseldi. Hükümet, Başkan Erdoğan’ın talimatıyla enflasyona ezdirilmeyecek bir asgari ücret belirlemeye odaklandı. 2023 yılında toplam zam oranı yüzde 107’yi geçti. Şimdi, 2024 için asgari ücret belirleme süreci başlıyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 4 Toplantı Yapacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın üyelerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, her yıl Aralık ayında işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin katılımıyla toplanarak yeni asgari ücreti belirliyor. Komisyon, genellikle 3 iştişare ve 1 karar olmak üzere 4 toplantı düzenliyor. Bu toplantılar neticesinde yeni asgari ücret ortaya çıkıyor.

Başkan Erdoğan: “Çalışanlar Enflasyona Ezdirilmeyecek”

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 2024 yılının başında uygulanacak maaş zammı düzenlemeleri için harekete geçti. Ekonomi yönetimi, enflasyonu düşürmeye odaklanarak asgari ücret, emekli ve memur zamlarıyla artan alım gücünü koruma hedefine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Koordineli Para ve Maliye Politikalarıyla Enflasyon Düşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sıkı para politikaları ve maliye politikalarıyla enflasyonu düşürmeyi amaçlıyor. Şimşek, maaş zamlarının reel alım gücünü artırmak için çalışmalarını sürdürüyor ve enflasyonun belini kırmayı temel hedef olarak belirliyor.

Enflasyon ve Ekonomik Gelişmeler: Yol Haritası Belli Oldu

Para ve maliye politikalarının etkisiyle aylık enflasyonda düşüş eğilimi gözlemleniyor. Temmuz ve Ağustos aylarında yüzde 9’un üzerinde seyreden aylık enflasyon, koordineli para ve maliye politikalarının etkisiyle düşüşe geçti. Enflasyondaki düşüşün 2024 yılının ilk çeyreğinde daha belirgin olması bekleniyor.

Asgari Ücret Tespit Süreci ve Referans Rakamlar

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun belirleyeceği yeni asgari ücret, birkaç faktöre dayanacak. Bu faktörler arasında 6 aylık enflasyon tahmini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yürüteceği anket çalışmaları, memur zam oranı ve TÜRK-İş’e ait veriler bulunuyor.

Asgari Ücret Komisyonu’nda Bir İlk

TÜRK-İş, asgari ücreti belirlemede işçi tarafını temsil eden komisyon üyelerinin çoğunluğunun asgari ücretlilerden oluşmasını hedefliyor. Başkan Ergün Atalay, yeni bir oluşumla komisyonun 2 kadın-2 erkek olarak çoğunluğunun asgari ücretlilerden oluşacağını açıkladı.

2024 Asgari Ücret Tablosu: Referans Rakamlara Göre Net Asgari Ücret Tahminleri

2024 asgari ücreti belirlenirken, 6 aylık enflasyon tahmini yüzde 37,76 ve memur zam oranı yüzde 49,46 olarak hesaplanıyor. Bu iki referans rakam üzerinden yapılan hesaplamalara göre net asgari ücret, yüzde 40, 45 ve 50 formülleri üzerinde şekillenecek. Buna göre, pazarlıkların başlangıç rakamı yüzde 37,76’lık enflasyon tahminine göre 15.707,39 TL olacak.

Asgari ücret pazarlıkları için Başkan Erdoğan’ın liderliğindeki hükümet, enflasyon ve ekonomik göstergeleri dikkate alarak çalışmalarını sürdürüyor. Pazarlık sürecinin sonucu, Ocak 2024’e girilmeden netleşecek ve bu belirleyici karar, çalışanların maaşlarına yansıyacak. Sürecin gelişmelerini yakından takip etmeye devam edeceğiz.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla