Connect with us

TÜRKİYE

2024 Asgari Ücret 17 bin 103 TL! İşçiler, İşsizler ve Sosyal Yardım Alanlarını Nasıl Etkileyecek?

Yayınlanma tarihi:

2024 Asgari Ücret 17 bin 103 TL! İşçiler, İşsizler ve Sosyal Yardım Alanlarını Nasıl Etkileyecek?

Asgari ücrete yapılacak zam kararı, sadece asgari ücretle çalışanları değil, aynı zamanda asgari ücretin dışında maaş alan tüm çalışanları, işsizleri ve sosyal yardım alanları da doğrudan etkileyecek bir konu olarak gündemde. Bu zammın, işsizlik maaşlarından sosyal yardımlara kadar birçok ödeme üzerinde değişikliklere yol açması bekleniyor. Şu anda net olarak belirlenmese de, mevcut enflasyon verileri doğrultusunda 2024 asgari ücreti hesaplanıyor.

Milyonlarca asgari ücretli çalışan, 2024 yılında alacakları maaş zammı için heyecanla beklemeye başladı. Asgari ücret, doğrudan 7-8 milyon işçiyi etkilerken, diğer çalışanlar, işsizler ve sosyal yardım alanları da bu karardan etkilenir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni yılda asgari ücret konusunda bir uzlaşma sağlanacağını ümit ettiğini belirtti. Işıkhan, memurlar, işçiler, ücretliler ve emeklileri enflasyona ezdirmeyeceklerini vurgulayarak, “21 yıldır bu konuda taviz vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz” dedi.

2023 Aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncesinde, hem işçi kesimini temsil eden Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) hem de işveren kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), teklifler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Asgari ücretin belirlenmesinde en önemli verilerden biri enflasyondur. Komisyon, ücreti belirlerken hem son 6 aylık enflasyonu hem de yıl sonu enflasyonunu dikkate alır. Son iki yıldır asgari ücret, Haziran ve Ocak aylarında iki kez belirleniyor. Bu nedenle son 6 aylık enflasyon oranı, zammın belirlenmesinde etkili oluyor.

2024 yılı için Orta Vadeli Program ve Merkez Bankası öngörülerine göre yıl sonu enflasyonu yüzde 65 olarak tahmin ediliyor. Bu tahmin, memur maaş artışlarını da etkiliyor ve toplu sözleşme ile birlikte artış oranı yüzde 49’u geçiyor. Refah payı eklemesiyle birlikte yüzde 50’ye yakın bir artış olması muhtemel.

Şu anda net asgari ücret 11.402,32 TL olarak uygulanıyor. Bu oranlar göz önüne alındığında, 6 aylık enflasyona göre yeni asgari ücretin net 15.735,20 TL’ye çıkabileceği tahmin ediliyor. Bu, yüzde 38’lik 6 aylık enflasyon oranının refah payı ile yüzde 50’ye çıkartılması durumunda elde edilen bir sonuç olarak öne çıkıyor. Bu senaryoya göre yeni asgari ücret, 17 bin liranın üzerine çıkabilir.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 üyeden oluşuyor. Türk-İş, bu komisyonda belirleyici bir rol oynayacak ve asgari ücret için başlangıç rakamını belirlemek için hesapladığı yaşam maliyeti rakamını masaya getirecek.

Son iki yıldır asgari ücrete Haziran aylarında ara zam yapıldı, ancak 2024 yılı için bu konuda henüz net bir karar verilmedi. Bu nedenle, komisyonun yıllık enflasyonu ele alarak karar vermesi muhtemel görünüyor. Ancak enflasyon dikkate alınarak ara zam formülü de yeniden gündeme gelebilir ve bu durumda Haziran ayında komisyon tekrar toplanabilir.

Asgari ücretteki artışlar, özel sektör çalışanlarının gelirlerini de yükseltiyor. Asgari ücretle çalışanların maaşları arttığında, diğer çalışanların ücretlerinde de yükselme görülüyor. Ayrıca, asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmıyor ve bu istisnanın devam etmesi bekleniyor.

2024 asgari ücreti, milyonlarca çalışan ve ailesi için büyük önem taşıyor ve bu karar, ülke genelindeki ekonomik dengeleri etkileyebilir. Tarafların görüşmeleri ve uzlaşması, işçilerin ve diğer çalışanların gelecekteki yaşam standartlarını belirlemede kritik bir rol oynayacak.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement