Connect with us

Emeklilik

2000 Sonra Emeklilere İntibak Zorunluluğu! Eskiyi Mumla Aratıyor

Yayınlanma tarihi:

2000 Sonra Emeklilere İntibak Zorunluluğu! Eskiyi Mumla Aratıyor

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, 2000 yılından sonra emekli olanların aylıklarını artıracak bir intibak düzenlemesi yapılmasını talep etti. Ergün, bu sorunun hızla çözülmesi gerektiğini belirterek, aylık bağlama oranlarının 2000 öncesi kriterlere geri dönmesi gerektiğini vurguladı.

Ergün, en düşük emekli aylığının devlet katkısıyla 7,500 TL olduğunu hatırlatarak, Türkiye’de 15.6 milyon emeklinin yaklaşık %40’ının bu seviyede aylık aldığını ifade etti.

“Kaynak Sorunu Yok, İntibak Yapılabilir”

Emeklilerin düşük emekli aylıkları ve yüksek enflasyon karşısında zorlu bir yaşam mücadelesi verdiklerini dile getiren Ergün, şunları söyledi: “Emekli aylıklarının hesaplama sistemi, güncel ekonomik koşullar karşısında yetersiz olduğundan, emekli aylıkları giderek küçülmüştür. Devlet katkısıyla desteklenen en düşük aylık ödemesinin 7,500 TL’de sabit kalması, emeklilerin ihtiyaç içinde olmalarına yol açmıştır. Bu durumu kalıcı olarak düzeltmenin tek yolu var. İntibak sorununu çözerek, aylık bağlama oranlarını 2000 öncesindeki kriterlere geri döndürmek. Diğer çözümler geçici ve popülist olacaktır. Bu iş için kaynak sorunu olduğunu düşünmüyoruz. 2024 bütçesinden ayrılacak kaynaklarla emeklilerin intibakı rahatça yapılabilir.”

Asgari Ücrete Karşı %52 Azalma

Ergün, emekli aylıklarının asgari ücret ve diğer göstergeler karşısında hızla eridiğini belirterek, “2002’de asgari ücretin %20 üzerinde olan taban emekli aylıkları, zaman içinde büyük ölçüde eridi. 2017’den itibaren asgari ücretin altına düştüler. 2023’te emekli aylıkları asgari ücrete karşı %52’lik bir kayba uğradı. Bu nedenle geliri asgari ücretin altında olan yüz binlerce emekli, kayıtlı veya kayıtsız olarak çalışmaya yönlendi. Hükümetten beklentimiz, yıllarca ülkenin kalkınmasına katkı sağlayan emeklilere hak ettikleri desteğin bir an önce verilmesidir.” dedi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement