Connect with us

TÜRKİYE

SAMSUN Uluslararası Uyuşturucu ve Kaçakçılık ile Mücadele gününde farkındalık toplantısı

Yayınlanma tarihi:

SAMSUN’da Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Samsun Yeşilay Şubesi bir araya gelerek özel bir otelin salonunda farkındalık toplantısı düzenledi. Düzenlenen farkındalık toplantısında konuşan Samsun İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Uras, “Kurumlarımızla düzenlediğimiz bu farkındalık toplantısının güzel ve faydalı bir eğitimi ortaya koyacağını umut ediyorum” dedi.

‘UYUŞTURUCU, AİLEYİ, ÇEVREYİ VE TOPLUMUN HAYATINI ALT ÜST ETMEKTEDİR’

Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü kapsamında düzenlenen programda açılış konuşmasını yapan Samsun İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Uras, “Uyuşturucu kullanımı sadece bireyin hayatını tehdit etmemektedir. Uyuşturucu, aileyi, çevreyi ve toplumun hayatını alt üst etmektedir. Maalesef uyuşturucu kullanımı son yıllarda ciddi artış göstermiştir. Birleşmiş Milletler 1987 yılında 26 Haziran’ı ‘Uluslararası uyuşturucu kullanımı ve kaçakçılığı ile mücadele’ günü olarak belirlemiştir. Yani bundan 37 yıl önce böyle bir felaketin geldiğini tüm dünyaya duyurmuştur. Bizde bugünün anısına Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, İl Emniyet müdürlüğü gibi birçok katılımcı ile burada bir eğitim planladık. Güzel ve faydalı bir eğitim olacağını umut ediyorum” diye konuştu.

‘UYUŞTURUCUYA BAĞIMLI OLAN KULLANICILARIN YÜZDE 90’I İLK OLARAK ESRAR MADDESİ TÜKETMEKTELER’

Uyuşturucu maddelerin ülkemizde kullanım sıktığı ve beraberinde getirdiği zararları hakkında bilgilendirme yapan Samsun Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube personeli Serdar Saraç, “Ülkemizde birçok uyuşturucu maddesi kullanılmaktadır. Ancak ilimizde daha yoğun kullanılan maddeler bulunmaktadır. Bunların en başında esrar maddesi gelmektedir. Esrar maddesi bölgemizde yetiştirilmesi mümkün olan kenevir denen bitkiden üretilen bir uyuşturucudur. Ülkemizde uyuşturucuya bağımlı olan kullanıcıların yüzde 90’ı ilk olarak esrar maddesi tüketmekteler. Bu yüzden bizim açımızdan en tehlikeli madde olarak görülmektedir. Genel itibari ile algıda bozukluk, fiziksel durumlarda bozukluk gibi olaylar çok sık karşımıza çıkmaktadır. Eroin maddesi ise kullanım açısından en az gördüğümüz maddelerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Haşhaş bitkisinden elde edilen bir uyuşturucudur. Eroin maddesi de yoksunluk aralığı çok ağır olan maddelerden bir tanesidir. Metamfetaminin ise iştah kaybı, vücut ısısında artış, göz bebeklerinde genişleme, nabızda düzensizlik gibi birçok fiziksel belirtileri mevcuttur. Kabuk bağlayan yaralardan ağız bölgesindeki yaralara kadar yaralar oluşturabilir. Psikolojik rahatsızlıkları çok yüksektir. Paranoya krizlerinden şizofreniye kadar durumlar çok sık yaşanmaktadır. Ağızdan kullanıldığı için ‘met ağızı’ dediğimiz dişlerde çürüme ve tahribatları meydana getirmektedir. Hepatit B, hepatit C ve HİV virüsü gibi hastalıklara karşı savunmasız hale getirmektedir” ifadelerini kullandı.

Düzenlenen toplantıya Samsun İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Ural, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Ağar, Gençlik Spor İl Müdürü Feyzullah Dereci, Canik Kaymakamı Vali Vekili Vehbi Bakır, Sağlık İl Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hatice Öz katılımlarını sağladı.

HABER: SAMSUN,

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla