Connect with us

TÜRKİYE

ANKARA Roma dönemine ait lejyoner zırhı restore edildi

Yayınlanma tarihi:

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, 2020 yılında Gümüşhane Satala Antik Kentindeki kazı çalışmalarında bulunan Roma dönemine ait lejyoner zırhının restore edildiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Gümüşhanedeki Satala Antik Kentinde 2020deki kazı sezonunda bulunan ve Ankara Bölge Laboratuvarının katkılarıyla araziden kaldırılan, Lorica Squamata modeline ait Roma dönemi lejyoner zırhı, 2021de Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlüğüne getirildi. İlk belgeleme aşamasında toprağı ile birlikte korunan zırh, Erzurum Atatürk Üniversitesinde röntgen ve tomografi ile incelendi. Röntgen sonuçlarında neredeyse tamamının sağlam olduğu anlaşılan zırhın kenarlarından alınan 3 levhalık bloğun mikro CT görüntülemesi sayesinde tam ölçüleri ve kısmen metalurjik özelliği tespit edildi. Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarının 3 yıl süren titiz çalışmaları sonucunda, zırhın tüm levhaları yerinde kodlanarak konservasyon ve restorasyon işlemleri tamamlandı. Dünyada bilinen tek örnek olması nedeniyle büyük önem taşıyan zırh, manken üzerinde yeniden dikilerek orijinal formuna getirildi.

3 YIL SÜREN ÖZENLİ ÇALIŞMALARLA RESTORE EDİLDİ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Ersoy, keşfin büyüleyici olduğunu belirterek, Gümüşhanenin tarihi hazinesi Satala Antik Kentinde 2020 yılında bulunan Roma lejyoner zırhı, tam 3 yıl süren özenli çalışmalarla restore edildi. Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarında uzman ellerde yeniden hayat bulan ve dünyada bilinen tek Lorica Squamata model zırh, neredeyse kusursuz bir şekilde günümüze ulaştı. Roma İmparatorluğunun savaşçı geçmişine dair eşsiz bir pencere açan bu muhteşem eserin çıkarılmasında emeği geçen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü personelimize teşekkür ediyorum dedi.

Haber Aliekber METEANKARA,

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla