Sosyal medyada bizi takip edin

Girişimcilik

Amazon Türkiye’ye Dev Lojistik Üssü Kuruyor

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Dünyanın en büyük e-ticaret platformlarından biri olan Amazon, 2018’den beri devam eden Türkiye operasyonlarında yeni bir aşamaya geçiyor. Amazon, Türkiye’de artan e-ticaret alışveriş hacimine kayıtsız kalmadı ve Türkiye’ye lojistik üssü kurmaya karar verdi.

Amazon’dan yapılan açıklamaya göre İstanbul Tuzla’da kurulacak olan lojistik üssü için 100 milyon doların üzerinde bir yatırım yapılacak. Yüksek teknolojilerle donatılacak olan bu tesisin binden fazla çalışanı istihdam etmesi bekleniyor.

Amazon Türkiye 500 Çalışandan 1500 Çalışana Çıkacak

Hali hazırda 500 çalışanı olan Amazon Türkiye’nin bu yatırımla birlikte 4 yılda Türkiye’de 1500’ü geçen bir istihdama sahip olacağı kaydedildi.

Yeni Amazon Lojistik Üssü için Amazon, mühendislik, insan kaynakları, muhasebe, bilgi işlem ve operasyon gibi merkez fonksiyonlar için işe alımlara başladı. Öte yandan Amazon hali hazırda çalıştığı lojistik şirketleri ile de çalışmaya devam edecek.

Türkiye’deki ilk operasyon merkezi ile Türkiye’ye olan güvenlerini gösterdiklerini belirten Amazon Avrupa Operasyon Başkan Yardımcısı Stefano Perego, çalışanlara tatmin edici ücret ve yan haklar ile modern bir çalışma ortamı sunacakları için heyecanlı olduklarını ekledi.

Amazon Lojistik’in Geliştirdiği İnovasyonlar Neler?

Amazon ideal bir lojistik zinciri sunmasa da kullandığı yenilikçi teknolojilerle rakipleri ile önemli oranda rekabet edebiliyor.

Amazon’un küresel olarak gerçekleştirdiği bazı inovatif projelere bakalım. Belki de Amazon Lojistik’in Türkiye’de faaliyete geçmesiyle aşağıda belirtilen servislerden bazıları Türkiye’de denenebilir hatta AR-GE faaliyetleri Türkiye’de yapılabilir.

  • Amazon Kargo Havayolları: Amazon Prime Air adında drone bazlı bir teslimat sistemi üzerine çalışmalar yapılıyor. Amazon Prime Air ile kargoların kargo uçakları ile dağıtım bölgesine getirildikten sonra uçaktan kalkacak dronelarla 30 dakikadan kısa bir sürede müşteriye teslimatı hedefleniyor. Bu amaçla Amazon 12 adet Boeing 767-300 kargo uçağı kiralamış durumda.
  • Amazon Flex: Uber benzeri servislerin kurulması için sürücüleri bir araya toplayan bir Amazon servisi.
  • Metro Marketleri: Amazon Prime müşterilerine aynı gün teslimatı hedefleyen ve 75 metro alanında çalışan bir Amazon servisi.
  • Hava Trafik Kontrol Yazılımı: Amazon, kendi dronelarının hava trafiği içinde yol alabilmesi için geliştirdiği özel bir yazılım.
  • Paraşütlü Teslimat: Amazon’un drone ile taşıyacağı kargoları teslimatı için üzerine çalıştığı bir teknoloji.
  • Yer Altı Teslimatı: Amazon’un kargo teslimatı için tasarlanmış özel yer altı taşıma hattı projesi.
  • Sesli Komut Destekli Teslimat: Amazon Alexa üzerinden sesli komutla sipariş verilebilmesini sağlayan servis.
  • Sürücüsüz Araçlarla Teslimat: Sürücüsü olmayan araçlarla teslimat projesi.

Amazon Lojistik Nasıl Çalışıyor?

Teslimatlar yılda 365 gün, haftada 7 gün, gün boyunca yapılır ve imza gerektiren paketler için ideal olan sabah erken ve akşam geç saatleri içerir. Teslimat sürücüleri, Amazon aracılığıyla sözleşmeli üçüncü taraf hizmet sağlayıcıları gibi muamele görür.

Amazon Lojistik’in ABD’de DSP adında bir programı bulunuyor. DSP programına girmek için şu şartlar gerekiyor:

  • 10.000 USD Yatırım
  • İşe Alımlar ve Eğitimin Yüklenilmesi
  • En az 40 Kamyonet ve 100 Çalışan
  • 7/24, 365 Gün Dağıtım Yapabilecek Organizasyon Kurgusu

Hali hazırda Amazon Türkiye’de farklı dağıtımcılarla çalıştığı için bu tür bir modelin Türkiye’ye gelip gelmeyeceği henüz belli değil.

Amazon Lojistik’in Satıcılar İçin Anlamı Nedir?

Amazon’un gönderileri işlemek için kullandığı depoların, teslimat istasyonlarının ve sürücülerin sayısı 2020’de iki katına çıktı ve böylece yakıt maliyetlerini düşürürken teslimat hızını artırdı. Bir satıcı olarak sizin için nasıl çalıştığını görmek için tüm süreci parçalayalım.

Amazon, sürücülere planlama yapmak, rota rehberliği almak ve müşteri hizmetlerini yönetmek için kullanabilecekleri bir mobil uygulama ve yazılım sağlar.

Amazon Logistics, üçüncü taraf sağlayıcılara güvenir; bu, sunulan hizmet düzeyinin bir DSP’den diğerine değiştiği anlamına gelir. Ancak FedEx, UPS ve USPS gibi sağlayıcılar, çoğu müşterinin bekleyebileceği bir hizmet standardına sahiptir.

Ancak Amazon Lojistik teslimat deneyimi olumsuz etkilenebilir veya kaçırılabilir, bu nedenle bu hizmet üçüncü taraf satıcılar için sorunlu olabilir. Alışveriş yapanların Lojistik ile ilgili deneyimleri, en hafif tabirle, abartılı deneyimlerden son derece tatmin edici olmayan deneyimlere kadar uzanan bir yelpazede karışık bir hal aldı.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam