Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Yabancı Kripto Borsaları İçin Türkiye Kapıları Kapanıyor mu? SPK’nın Yeni Düzenlemesiyle Detaylar Ortaya Çıktı

Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı kripto para platformlarının, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) faaliyet izni alması gerekmektedir.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı kripto para platformlarının, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) faaliyet izni alması gerekmektedir.

İzin süresi 2 Ekim’de sona erecek. Şu ana kadar 80 kurum SPK’ya başvuru yaptı. Bu tarihten sonra başvurmayan platformlar, bazı hizmetlerini sonlandırmak zorunda kalacak.

İzin Belgesi Zorunluluğu

Türkiye’deki kripto para piyasalarını düzenleyen “Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun,” 2 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanunla birlikte kripto piyasalarının düzenlenmesi yetkisi SPK’ya verildi ve hizmet sunacak platformların kurula izin başvurusu yapması zorunlu hale geldi.

Düzenleme ile Türkiye’de yerleşik kişilere hizmet veren yabancı kripto para platformlarına, faaliyetlerine devam edebilmeleri için 3 aylık bir geçiş süreci tanındı. Bu süre 2 Ekim’de dolacak.

Türkiye’de Tanıtım Yapamayacaklar

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Çağlayan Aksoy, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik hizmet veren ve izin almak için başvurmayan yabancı platformların, bu faaliyetlerini 2 Ekim’e kadar sonlandırmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yurt dışında yerleşik platformların Türkçe internet sitesi oluşturarak veya tanıtım faaliyetlerinde bulunarak Türkiye’deki kullanıcılarla etkileşimde bulunmaları, bu hizmetlerin Türkiye’de sunulduğu anlamına gelecektir.

Aksoy, “Söz konusu tarihten sonra Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik faaliyet göstermeye devam edenler hakkında, kanunun izinsiz kripto varlık hizmeti sunulması ile ilgili hükümlerindeki yaptırımlar uygulanacak,” diye ekledi.

Yurt dışında yerleşik bir kripto para borsasının, Türk kullanıcılarına e-posta göndererek Türkçe kullanımını sonlandıracağını ve tüm pazarlama faaliyetlerini durduracağını belirttiğini ifade eden Aksoy, bu durumun yurt dışındaki platformların piyasalardan çekilmeden faaliyetlerini sürdürmelerinin önünü açabileceğini belirtti.

Şu Ana Kadar 80 Başvuru Yapıldı

Aksoy, SPK’ya bu alanda faaliyette bulunmak üzere başvuran kuruluş sayısının 80’e ulaştığını dile getirerek, düzenlemelerin ana hatlarının olumlu olduğunu ancak ikincil düzenlemelerde izlenecek ilke ve kuralların büyük önem taşıdığını vurguladı.

Ayrıca, “Düzenleme ile birlikte SPK ve TÜBİTAK’ın iş yükü önemli ölçüde artmış durumda. Kanun değişikliğinde öngörülen görevleri yerine getirirken, yeni mevzuat oluşturma çabaları da devam ediyor. Bu noktada sektörü iyi tanıyan hukuk, teknik ve finans alanındaki uzmanların istihdam edilmesi kritik önem taşıyor,” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam