Ekonomi
Teknosa, 2024 yılında 69 milyar TL ciroyu aştığını duyurdu
Teknosa, cirosunu geçen yıla göre yüzde 2 oranında reel artış ile 69,4 milyar TL’ye çıkardı. Şirket, büyüme stratejisi doğrultusunda e-ticarette toplam 13,3 milyar TL brüt işlem hacmi (GMV) kaydetti. Ayrıca disiplinli operasyonel gider yönetimiyle geçen yıla göre yüzde 87 oranında artış sağlayarak, 2,9 milyar TL FAVÖK’e ulaştı. Böylece şirket 2024 yılını 2,2 milyar TL net nakit pozisyonuyla tamamladı.
‘TOPLAM 863 MİLYON TL TUTARINDA YATIRIM GERÇEKLEŞTİRDİK’
Şirketin finansal sonuçlarını değerlendiren Teknosa CEO’su Sitare Sezgin, “2019 yılından bu yana sürdürdüğümüz, sektöründe digital-first hedefiyle Yeni Neslin Teknosa’sı dönüşüm programımızın başarılı sonuçlarını görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bu başarıda emeği geçen tüm ekip arkadaşlarımı kutluyorum. Teknosa olarak 2024 yılında ciromuzu 69 milyar TL’nin üzerine çıkardık. Verimlilik odaklı yatırım stratejimizle önceliğimizi dijitalleşme, çoklu kanalda müşteri deneyimi, teknolojik altyapı, bilgi teknolojileri ve gelecek nesil yapay zeka çözümlerine verdik. Mağaza açılışları ve renovasyonlar dahil olmak üzere toplam 863 milyon TL tutarında yatırım gerçekleştirdik” dedi.
‘BUGÜNE KADAR TOPLAMDA 68 MAĞAZAMIZI DİJİTAL KONSEPTİMİZLE YENİLEDİK’
Sezgin, “Sektörümüzdeki ilk teknoloji odaklı pazaryerini kurarak uzun vadede yeni kategorilerle büyüme hedefimizi sürdürürken, aynı zamanda wellbeing konusunu sahiplenen ve bu alanda kategori açan ilk şirket olduk. Ürün çeşitliliğimizi artırarak, 200 bin SKU’ya ulaştık ve binin üzerinde satıcıyla müşterilerimizin yanında olmaya devam ettik. Dijital kanallarımızın yanı sıra mağaza ağımızı deneyim odaklı bir yaklaşımla dönüştürmeye devam ediyoruz. Dijital dönüşüm yolculuğumuzun bir parçası olarak 2022 yılı ortasında sektöre yön veren dijital mağaza konseptimizi hayata geçirdik. 2024 yılında 23 mağazamıza dokunarak bugüne kadar toplamda 68 mağazamızı dijital konseptimizle yeniledik” diye konuştu.
Sezgin, “Ayrıca satış gücümüzü destekleyen yeni nesil dijital çözümleri devreye aldık ve 2024 yılında Türkiye’nin ilk yapay zeka destekli dijital satış danışmanı asistanı Bilge’yi ekibimize dahil ettik. Kısa süre önce, Bilge 2.0 ‘Satış Sihirbazı’ olarak adlandırdığımız aracı da ekiplerimizin kullanıma sunduk. Bilge ile satış ekiplerimizi satış öncesine hazırlarken, Satış Sihirbazı ile ürün teknik bilgileri, kampanyalar, ödeme seçenekleri gibi konuları satış anında gerçek zamanlı olarak sunmaya başladık. Ayrıca, üretken yapay zeka tabanlı chatbot ile müşterilerimize en iyi hizmeti yaşatırken, çeşitli kampanyalar ve yenilikçi finansman çözümleriyle de yanlarında olduk. Mağaza ve online kanallarda sunduğumuz kredi kartlı satışların yanı sıra, avantajlı tüketici kredisi imkanlarını artırarak müşterilerimize daha fazla ödeme seçeneği sunduk” ifadelerini kullandı.
‘GES PROJELERİNE İMZA ATTIK’
Sürdürülebilirliğin iş stratejilerinin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan Sitare Sezgin, sözlerine şöyle devam etti:
“Sabancı Grubu’nun da hedefleri çerçevesinde Bilimsel Temelli Hedefler girişimi (SBTi) taahhüdü verdik ve 2030 yılına kadar Kapsam 1 ve 2 emisyonlarımızı mutlak olarak yüzde 42 oranında azaltma taahhüdünde bulunuyoruz. 2050 yılına kadar da ‘Net Sıfır Emisyon’a ulaşmak istiyoruz. 2024 yılında ‘Gelecek Teknosa’da güzel’ mottosuyla ilk entegre raporumuzu yayımlarken, CDP İklim Değişikliği Programı’nda en yüksek seviye olan A (liderlik) skorunu alarak A Listesi’ne girdik ve küresel liderler arasında yerimizi aldık. Ayrıca, ilk kez gerçekleştirdiğimiz CDP Su Güvenliği raporlamasında elde ettiğimiz B- (yönetim) skoru ile su yönetimi konusundaki farkındalığımızı ortaya koyarak, su yönetimi konusunda güçlü bir başlangıç yaptık. İklimlendirme sektöründeki öncü markamız İklimsa ile Güneş Enerjisi Sistemleri (GES) alanında toplam 28 MW büyüklüğe ulaşan GES projelerine imza attık.”
‘BUGÜNE KADAR 35 BİN KADININ HAYATINA DOKUNDUK’
“Toplumsal cinsiyet eşitliğini odağına alan bir şirket olarak, kadın çalışanlarımızın sayısını artırmayı sürdürüyoruz” diyen Sezgin, “Genel Müdürlük’teki yöneticilerimizin yüzde 52’si ve orta kademe yöneticilerimizin yüzde 41’i kadın çalışanlardan oluşuyor. Habitat Derneği ile 18 yıldır sürdürdüğümüz Kadın için Teknoloji projesi kapsamında bugüne kadar 35 bin kadının hayatına dokunarak, verdiğimiz çeşitli eğitimlerin yarattığı sosyal etkiyi tespit ettik. Yatırımın Sosyal Getirisi (SROI) yöntemiyle yapılan çalışmaya göre, son 3 yılda projeye yapılan her 1 TL’lik yatırımın 4,16 TL değerinde sosyal fayda yarattığını belirledik. Ayrıca, Kadın için Teknoloji projesinde önemli bir adım atarak ‘İlham Veren Buluşmalar’ etkinliklerini başlattık. Bu yıl da projeye katılan kadınlar ile iş hayatında fark yaratan kadınları farklı şehirlerde bir araya getireceğiz. 2024 yılında yapay zeka, müşteri deneyimi, e-ticaret, yaratıcılık ve işveren markası gibi birçok alanda 100’e yakın ödüle layık görüldük. Uzun vadeli büyüme hedeflerimiz doğrultusunda teknoloji odaklı stratejik yatırımlarımızı sürdürerek, içinde yaşadığımız topluma ve paydaşlarımıza değer yaratmaya devam edeceğiz” dedi.