Politika

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türk dünyası, etkili bir bölge olmayı başaracaktır

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkmenistan Meclis Başkanı Dünyagözel Gulmanova ile Mecliste bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşme sonrasında Kurtulmuş ve Gulmanova, ortak basın toplantısı düzenledi. Kurtulmuş, Türkiye ile Türkmenistanın, Tek millet, iki devlet anlayışı ile hareket ettiğini belirterek, “Türkmenistan ile tarihimiz, kültürümüz, dilimiz, sanatımız, eserlerimiz ve edebiyatımız aynıdır ve bu birlikteliğin Allahın izniyle sonraki nesillere aktarılmasını sağlamak da bizlerin sorumluluğudur, vazifesidir. Türkmenistan bağımsızlığını kazandığı andan itibaren onu tanıyan ilk ülke Türkiyedir ve Türkmenistanda büyükelçiliğini açan ilk ülke de Türkiyedir. Bu, bizim tarihi dostluk vazifemizdi. O günden bu yana ilişkilerimiz de artarak devam ediyor. Şunu da gerçekten hayranlıkla görüyoruz; Türkmenistan bağımsızlığını ilan ettikten bu yana gelişmesini sürdüren bir ülkedir. İstikrar içerisinde ve yıllar içerisinde daha güçlü bir Türkmenistan görmek istediğimizi de ifade etmek isterim” diye konuştu.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

TÜRKMEN GAZININ DÜNYA PİYASALARINA ÇIKARILMASI HAYATİ ÖNEMDE

Türkiye ile Türkmenistanın başta ekonomik ilişkiler olmak üzere pek çok sektörde iş birliği yapabileceğini aktaran Kurtulmuş, “Türk firmalarının şimdiye kadar Türkmenistanda yaklaşık 50 milyar dolara yakın projesi olduğunu ve özellikle yeni projelerde de Türkmen dostlarımızın, Türk şirketlerini tercih etme eğilimi içerisinde olduğunu görüyoruz. Ancak bütün bunlara rağmen ikili ticaretimiz 1,2 milyar dolar seviyesinde ve bu beklenenin çok altındadır. 2 ülke liderinin ortak hedefi ise bu rakamın 5 milyar dolar seviyelerine çıkarılması, hususunda mutabık kalındığını ifade etmek isterim. Bu zor bir durum değildir. Ayrıca özellikle enerjide, Orta Koridorun kullanılması vasıtasıyla dünyanın en önemli doğal gaz kaynaklarına sahip olan Türkmenistan doğal gazının, dünya piyasalarına çıkarılması da ilişkilerin geliştirilmesi bakımından hayati önemde olacaktır” ifadelerini kullandı.

ÜZERİMİZE DÜŞEN SORUMLULUKLARI YERİNE GETİRMEYE GAYRET EDİYORUZ

Dünyanın yeni bir döneme girdiğini vurgulayan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Artık bundan sonra hiçbir ülkenin ya da bölgenin tek başına hakim olacağı bir dünya sistemi olmayacaktır. Bundan sonra çok kutuplu, çok merkezli, hatta çok kültürlü bir dünyanın kurulacağı aşikardır. Bu çerçevede ümitle ve coşkuyla ifade etmek isterim ki Orta Asyadan Macaristana kadar uzanan coğrafyada, nüfusu itibarıyla 300 milyona yaklaşan, yer altı ve yer üstü kaynakları itibarıyla son derece zengin ve özellikle insan gücü potansiyeli itibarıyla fevkalade genç ve zengin olan Türk dünyası, çok kutuplu ve merkezli dünyada parlayan bir yıldız olma potansiyeline sahiptir. Biz açıkçası Türk dünyasıyla olan ilişkilerimizi, hem ikili olarak ülkelerle ilişkilerimizin artırılması, hem de yeni dünyanın oluşmasında önemli bir merkez haline gelmesi muhtemel ve mukadder olan Türk dünyasının güçlenmesi bakımından fevkalade önemli buluyoruz. Bu çerçevede ümit ederim ki önümüzdeki dönemde kültürel, tarihi ve dil benzerliklerimizi daha fazla da arttırarak yolumuza devam edeceğiz. Özellikle ortak bir alfabe kurulması konusunda atılan adımın tarihi ve önemli bir adım olduğunun altını çizmek isterim. Ancak bu yeterli değildir. Bundan sonra ortak tarih, ortak edebiyat çalışmaları gibi başlamış olan çalışmaların da sonuçlarını vermesini ve halkları birbirine yakınlaştıracak kültürel güç olarak ortaya konulmasını temenni ediyorum. Bu çerçevede Türkiye olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye gayret ediyoruz. Ümit ederiz ki önümüzdeki dönemde dünyanın gelişen bu dengeleri içerisinde Türk dünyası önemli ve etkili bir bölge olmayı başaracaktır.”

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Kurtulmuş ayrıca; Türkmenistanın, Türk Devletler Teşkilatı (TDT) ve Türk Devletleri Parlamenter Asamblesinin (TÜRK-PA) üyesi olması gerektiğini söyledi.

TÜRKMENİSTAN İLE TÜRKİYENİN BAKIŞ AÇISI BENZER

Türkmenistan Meclis Başkanı Dünyagözel Gulmanova ise Türkiye ve Türkmenistan arasındaki ilişkilerin geliştiğini ve 2 ülke liderinin bu ilişkilerin güvencesi olduğunu söyledi. Gulmanova, “Türkmenistan ile Türkiyenin meselelere bakış açısının benzer olduğunu, bazen de üst üste düştüğünü belirtmek istiyorum. Tabii bizim ilişkilerimiz eşitliğe, karşılıklı saygıya dayanmaktadır. Türkiyenin BM Genel Kurulunda Türkmenistana desteğinden dolayı ben teşekkür etmek istiyorum. Türkmenistanın daimi tarafsızlığının 30ncu yılı dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlenecektir. Burada tabii devlet başkanları ve çeşitli liderler, üst düzey katılım sağlanacaktır. Biz bu etkinliğe Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğanın da katılımları için davet edeceğiz. Biz Türkiyeye yapmakta olduğumuz resmi ziyareti kıymetlendiriyoruz. Tabii ikili ilişkilerimizin daha da derinleştirilmesine katkı sağlayacaktır, parlamentolar arası ilişkilerin gelişmesine de özellikle katkı sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version