Kültür

Sunay Akın’ın yeni kitabı ‘Koyu Mavi Memleket Kumaşı’ Gaziantep’te tanıtıldı

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Sunay Akın, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle okuyucuyla buluşan yeni kitabı Koyu Mavi Memleket Kumaşında, Mustafa Kemal Atatürkün öncülüğünde kurulan Cumhuriyetin gizli kahramanlarının öykülerini anlatıyor. Çanakkale Savaşını cephede resimleyen ressamlar, Latmos Dağındaki mağara resimleri, Gülcemal gemisinin burnuna çizilen köpükler, Yaşar Kemal ve Arif Dinonun Paris Garındaki bekleyişleri, Pendikte bir evde ortaya çıkan Exupéry fotoğrafı, Mustafa Pilevnelinin Kaşinozaki Fenerinin yanındaki müzede sergilenen tablosu, Vedat Günyolun elinden geçen Ferhan Şensoydan ilk, Sait Faikten son bir öykü. Kitaba ismini ise 1933te Ankaranın Kazan köyünün muhtarı seçilen, 1935te de ilk kadın milletvekillerden biri olarak TBMMnin sıralarında oturan Satı Çırpanın öyküsü veriyor.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Adnan Bali, toplantıda yaptığı konuşmada, annesinin, doğduğu ve çocukluğunun geçtiği İslahiyenin kendi hayatındaki yerini, değerini katılımcılarla paylaştı. Bali, 61 yıl boyunca cezaevi olarak kullanılan binanın kütüphaneye dönüştürülme hikâyesini ise şu sözlerle anlattı:

“Burası sınırlı memur maaşıyla beş çocuğunu okutan bir annenin hatırasını yaşatmak üzere kuruldu. Evimizde bizim kütüphane dediğimiz bir kitaplığımız vardı. İlçenin çocukları ev ödevini yapmak üzere evimizdeki kitaplığa gelirdi. Annem çok okurdu. 1970li yıllarda duvarda gaz lambası varken annemin Kemal Tahirin Devlet Anasını okuduğu gözümün önündedir. Beş kardeşiz. 2019 Ağustosunda annemi kaybettiğimizde, hatırasını yaşatmak için ne yaparız diye düşündüğümüzde aklımıza tereddütsüz kitap geldi. İlçede nereyi kütüphane yapabiliriz diye araştırırken sonradan boşaltılan cezaevini dönüştürme imkânı doğdu. Bu kütüphanenin annemin ve babamın aziz hatırasına çok yakıştığını düşünüyorum.”

Kütüphanede, binanın daha önceden ne olduğunu hatırlatmak için bir koğuşun olduğu gibi korunduğunu ifade eden Bali sözlerini şöyle sürdürdü:

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

“Şimdi burada küçük çocukları ders çalışırken gördüğümde kendimi son derece müsterih hissediyorum. Bu mekanın bu şekilde yaşaması, bir çocuğun bile hayatına dokunma, fark yaratma ihtimali her şeye değer. Türk kültür hayatına, çocukların, gençlerin gelişimine ışık tutmak bakımından çok güzel bir örnek oluşturduğumuzu düşünüyorum. Bu yönüyle de son derece huzurluyum. Kütüphanede, binanın daha önceden ne olduğunu hatırlatmak ve ziyaretçileri geçmişe doğru bir yolculuğa çıkarmak için bir koğuş olduğu gibi korundu. Eskiden koğuş olan yerlerde bugün çocuklar okuma etkinliklerine, gençler ise atölye çalışmalarına katılıyor. Kütüphane bir kitap meselesi değil; bir medeniyet meselesi, dünyaya nasıl baktığınızın meselesidir. Açtığınız her kütüphane kapattığınız bir hapishane anlamına gelebilir” dedi.

DEPREM SÜRESİNCE DE AŞEVİ OLARAK HİZMET VERDİ

Kütüphanenin depremden hasar almadığını ve deprem döneminde çok amaçlı olarak kullanıldığını söyleyen Bali, “Bu bina deprem zamanında sadece kütüphane olarak hizmet vermedi. Bu binayı kütüphaneye dönüştürürken çok sağlam bir güçlendirme yaptık dolayısıyla bina bu depremde de herhangi bir hasar almadı. Deprem süresince de aşevi olarak hizmet verdi” ifadelerini kullandı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Adnan Bali, kendisi için manevi değeri çok büyük olan bir mekânda, yazarlığının yanı sıra oyunculuğu, şairliği, müzeciliği, her alanda fark yaratan çalışmalarıyla tanınan Sunay Akının yeni kitabının tanıtılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken, şöyle konuştu:

“Koyu Mavi Memleket Kumaşı, Mustafa Kemal Atatürkün Cumhuriyeti neden kültür üzerine kurduğunu anlatıyor ve cephelerin yanı sıra cephe dışındaki gizli kahramanlıkları yansıtan birçok öyküyü okura sunuyor. Bu kıymetli eserin Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarından çıkmış olmasından son derece mutluyum.”

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

OLANAKSIZLIKLAR İÇİNDE OKUYAN BİR ANADOLU KADINI EN BÜYÜK GÜCÜMÜZDÜR

Sunay Akın ise “Bir ülkenin en önemli zenginliği, bu kütüphaneye ismini veren Sabiha Hanım, Aziz Bey gibi insanlarıdır. Pek çok olanaksızlık içinde bir Anadolu kadınının okuması, kitaplara bu kadar değer vermesi, bizim en büyük gücümüzdür. Bir ülkenin zenginliği insanıdır. İnsan aklı ise okuyarak, bilgiyle yükselir” diye konuştu.

Atatürkün Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür sözünü anımsatan Akın, “Kültürü temel yapmazsak hiçbir şeyi doğru yönetemeyiz. Toprak altındaki fay hatlarından gökyüzündeki yıldızlara kadar hepsini yönetmek için kültürü temel yapmak, bilgiyi üretmek ve bilgiye hakim olmak gerekir” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Kitapta bu kültürü inşa eden kahramanların bilinmeyen hikayelerinin ve gözden kaçan özelliklerinin yer aldığını söyleyen Akın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kitapta ressamlar var ama hiç bilinmeyen özellikleriyle. Örneğin Çanakkale Savaşıyla ilgili pek çok öykü vardır ama cephede hem savaşan hem de silahların sustuğu anda resim yapan ressamların öyküsüne çok rastlamazsınız. Bir diğer hikaye ise işgal günlerinde Sirkeci Polis Karakolunda görevli Polis Cemilin, işgalci askerlerin zulmüne uğrayan bir kadınımızı kurtarmak için çıkan çatışmada iki askeri vurması sonucu hapse mahkum edilerek Fransız Guyanasına gönderilmesini anlatır. Mustafa Kemal Atatürkün ve dönemin başarılı diplomasisi sayesinde 1927 yılında kurtarıldığında görev yeri İslahiye olur. Bu yüzden içinde bulunduğumuz anlamlı kütüphane, İstanbulu, Anadoluyu, işgal döneminin acılarını ve Cumhuriyetimizin insana verdiği değeri en güzel şekilde anlatan bu öykünün bulunduğu kitap üzerine konuşmak için belki de en ideal mekanlardan biri.”

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version