Eğitim

Samsun-Liseli öğrencilerden hastaneler için kendi kendine dezenfekte olan cihaz

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

ATAKUM Bilim ve Sanat Merkezi 11’inci sınıf öğrencileri, hastaneler ve sağlık kuruluşları için kendi kendine çalışan bir ortam sterilizasyon sistemi geliştirdi. UVC radyasyonu ve ozon gazı kullanarak temassız dezenfeksiyon yapan sistem, insan algılama teknolojisiyle güvenliği ön planda tutuyor. Proje ekibinden Yaşar Yiğit Toraman, “Sistemimiz, ortamı kısa sürede steril hale getirirken aynı zamanda insan sağlığını da koruyorö dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Hastane odaları, ameliyathaneler ve muayenehaneler gibi hijyenin kritik olduğu alanlarda kullanılmak üzere tasarlanan ‘Otonom Ortam Sterilizasyon Sistemi’ adı verilen proje, temizlik süreçlerini hızlandırarak zaman ve iş gücü tasarrufu sağlıyor. UVC radyasyonu ve ozon gazının güçlü antimikrobiyal etkisini kullanan cihaz, yaklaşık 30-40 dakikada ortamı tamamen sterilize edebiliyor. ‘Otonom Ortam Sterilizasyon Sistemi’, 11’inci sınıf öğrencileri Yaşar Yiğit Toraman, Kerem Bekdemir ve Hevin Emek Avcı tarafından geliştirildi. Sistem, iş gücünü azaltarak hastanelerin temizlik giderlerini düşürmeyi ve hijyen standartlarını artırmayı hedefliyor. Öğrenciler, projelerini Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) düzenlenen TÜBİTAK 56’ncı Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması’nda sergiledi.

GÜVENLİ VE ETKİLİ DEZENFEKSİYON

Proje hakkında bilgi veren Atakum Bilim ve Sanat Merkezi 11’inci sınıf öğrencisi Yaşar Yiğit Toraman, “Temiz kapalı ortamlarını temassız bir şekilde UVC radyasyonu ve ozon gazının kanıtlanmış antimikrobiyal yeteneklerini kullanarak sterilize etmektedir. UVC radyasyonu ve ozon gazını tercih etme sebeplerimiz ikisinin de doğal, kalıntı bırakmayan güçlü dezenfektanlar olmasıdır. Sistemimiz bu dezenfeksiyon şeklinin yanında bir de insan algılama sistemi barındırmaktadır. Bu insan algılama sisteminin olayı da ozon gazı ve UVC radyasyonunun zararlı etkilerinden insanları sakınmaktır. Bu sistem çalışırken odaya herhangi bir insan girdiğinde insan algılama sistemimiz insanı anında algılamakta ve sistemi durdurmaktadır. Bu sistemi deneylerle kanıtlamış bulunmaktayız diye konuştu.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

DÜŞÜK MALİYET, YÜKSEK VERİM

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Sistemin hem maliyetten hem de zamandan tasarruf sağladığını ifade eden Toraman konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hastane ortamları, hastane odaları, poliklinikler, MR odaları, ameliyathaneler gibi birçok yerde kullanılabilecek bir sistemdir. Normalde baktığımızda sadece ozon cihazının bir maliyeti 18-20 bin TL iken, bizim cihazımız bir UVC sistemi, ozon sistemi ve insan algılama sistemini toplamda yaklaşık olarak 25-26 bin TL’lik bir maliyete getiriyor ve zamandan tasarruf sağlıyor. Sadece 10 dakika boyunca UVC lambası, 20-30 dakika boyunca ozon jeneratörü çalışması gerekiyor. Bu şekilde yaklaşık 30-40 dakika içerisinde bir ortamı sterilize edebiliyoruz.

Projenin özgünlüğü hakkında bilgi veren Danışman Öğretmen Faruk Tolga Şengüllendi ise, “Bu çalışmada araştırma, deneysel yöntemler, tasarım çalışması model olarak alınmıştır. Halen kullanılmakta olan kanserojen kalıntılar bırakan dezenfektanlar ve kimyasal temizlik malzemelerine alternatif olarak birbirinin zayıf yönlerini tamamlayan 2 dezenfektan UVC ışını ve ozon gazı kullanılmıştır. Doğru uygulama metoduyla özgünlük seviyesi yüksek bu proje kapsamında ev, hasta, muayene, radyoloji odaları, ameliyathaneler başta olmak üzere birçok hastane birimini, kısa sürede temassız bir şekilde otonom çalışarak UVC ve ozon gazıyla dezenfekte eden bir sistem tasarlanmıştır. Bu tip temassız, pratik ve etkili dezenfeksiyon sistemlerinin gelişmesi, Kovid-19 gibi yeni patojen tehlikelerine karşı insanlık şüphesiz daha yüksek bir hazır oluş seviyesinde olacaktır” diye konuştu.

Haber: Gökhan İÇKİLLİ – Kamera: Gökçen ÖZEN / Samsun

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version