Türkiye

Prof. Dr. Yaşar: Santorini Adası’ndaki volkanın patlaması halinde ciddi kuraklık yaşanacak

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Ege Denizinde 28 Ocak itibarıyla yoğunlaşan sismik hareketlilik sonucunda bölgedeki deprem sayısı 600ü geçti. Yunanistanın Santorini Adasının yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda yoğunlaşan, derinlikleri 5 ile 25 kilometre arasında değişen ve uzmanlar tarafından volkanik nedenlerden kaynaklandığı belirtilen depremler Türkiyede de hissedilip tedirginliğe neden oldu. TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Santorini Adasındaki volkanın patlaması tsunami ve depreme yol açar açıklamaları olduğunu hatırlatıp, “Doğrudur ancak bunlar lokal olarak etkiler. Asıl büyük olay, kuraklık yaratması. Volkan patlamaları olağanüstü kuraklığa neden olur. Bu da büyüklüğüne göre değişir. Tsunami ve deprem bölgeseldir ama kuraklık tüm dünyayı aynı anda vurur. Kuraklık ise ekonomik kriz, açlık ve savaşlar demektir” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Dünyada 120 civarında aktif volkan olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Yaşar, “Bazı volkanlar çok büyüktür. Büyük volkanlar patladığı zaman büyük bir kuraklığa neden olur. 1991 yılında Filipinlerdeki Pinatubo Yanardağı patladı. Son 130 yılın en büyük patlamasıydı. Hava sıcaklığı bir anda 0,5 derece düştü ve barajlarımız boşaldı. Türkiye olarak ilk kez Bulgaristandan elektrik satın aldık. ABD ve Avrupa, su tasarrufu yönünde önlemler aldı” diye konuştu.

KURAKLIK EKONOMİK KRİZ, AÇLIK VE SAVAŞLAR DEMEKTİR

Santorini Adasındaki volkanın Pinatubodan 15 kat büyük olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Doğan Yaşar, şöyle devam etti:

“Batık kent Atlantisin olduğu yer, Santorini Adası. Buradaki volkan yaklaşık milattan önce 1600lü yıllarda patlamadan önce ada ticaret merkeziydi. Gerek Karadenizden Rusyadan gerek Mısır ve Akdenizden gelen gemiler mallarını orada boşaltıyordu. O dönemin en zengin kentiydi. Tüm para ve ticaret orada dönüyordu. Volkan patlamasından sonra adanın 3te 1i sulara gömüldü. Gelen bazı gemiler adayı bulamadı. Sonradan ada batık kent Atlantise evrildi. Son 10 bin yılda, Tambora Yanardağından sonra patlayan en büyük volkan Santorinidir. Müthiş bir kuraklığa neden olur. Kuraklık ekonomik kriz, açlık ve savaşlar demektir”

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

VOLKAN PATLAMASI DURUMUNDA 3-4 SENE YAĞIŞ AZLIĞI OLACAK

Tüm dünyada yer altı suları ciddi bir konu olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yaşar, “Kaçak kuyu açamazsınız. 2023 yılında İspanyada 256 kaçak kuyu açıldı. Kaçak kuyuları açanlar, cezaevine girdi. Yer altı suları çok değerli. Volkan patlaması durumunda 3-4 sene yağış azlığı olacak. O zaman su ihtiyacı yer altı sularından karşılanacaktır. İşte bu nedenle yer altı sularına dokunmamak gerekiyor. Hep 2-3 yıllık bir rezerv saklanması gerekiyor. Maalesef biz bunu yapmıyoruz. Türkiyede 550 bin kuyu olduğu tahmin ediliyor. Bunun 120 bini ise kaçak” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version