Sosyal medyada bizi takip edin

Ekonomi

Kıdem Tazminatı Hesaplamalarında Yeni Dönem Başlıyor: Asgari Ücretli 1 Yıllık Tazminat Tutarı 18 Bin 637 Liraya Yükselecek

Ocak ayı, birçok sektörde ücretlerde artışların yaşanacağı bir ay olacak.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Kıdem Tazminatı Kalktı! Yerine Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Geldi! TES Nedir? Tazminat Alamayacak Mısınız?
Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Ocak ayı, birçok sektörde ücretlerde artışların yaşanacağı bir ay olacak.

Bu artışlar, özel sektör çalışanlarının kıdem tazminatı hesaplamalarını da etkileyecek.

Asgari Ücretlilerde Değişim

Mevcut durumda, asgari ücretli bir çalışanın işten ayrılması halinde alacağı kıdem tazminatı, her yıl için 13 bin 415 liradır. Bu tutar, damga vergisi kesilerek 13 bin 312 lira olarak ödeniyor.

Ocak ayında asgari ücretin yüzde 40 oranında artması durumunda, asgari ücretli bir çalışanın alacağı kıdem tazminatı tutarı, her yıl için 18 bin 637 liraya yükselecek. Bu tutar, damga vergisi kesilerek 18 bin 535 lira olarak ödenecek.

Asgari ücretin yüzde 50 oranında artması durumunda ise, asgari ücretli bir çalışanın alacağı kıdem tazminatı tutarı, her yıl için 19 bin 969 liraya yükselecek. Bu tutar, damga vergisi kesilerek 19 bin 845 lira olarak ödenecek.

Tavan Tutar da Artacak

Özel sektör çalışanlarının kıdem tazminatı hesaplamasında bir de tavan tutar bulunuyor. Bu tutar, memur maaş katsayısındaki artışla belirleniyor.

Mevcut durumda, kıdem tazminatı tavan tutarı 23 bin 489 liradır. Bu tutar, damga vergisi kesilerek 23 bin 311 lira olarak ödeniyor.

Ocak ayında memur maaş katsayısındaki artışla birlikte, kıdem tazminatı tavan tutarı da artacak. Tahminlere göre, memur maaş katsayısındaki artış yüzde 50 olursa, kıdem tazminatı tavan tutarı 35 bin 234 liraya yükselecek. Bu tutar, damga vergisi kesilerek 34 bin 967 lira olarak ödenecek.

Önemli Not

Kıdem tazminatı hesaplamasında, giydirilmiş son brüt ücret esas alınıyor. Giydirilmiş son brüt ücret, yıl içinde alınan düzenli ödemeleri de kapsıyor. Bunlar arasında yemek, kıyafet parası, görev tazminatı, ikramiye gibi ödemeler bulunuyor. Prim, mesai gibi değişken ödemeler brüt ücrete eklenmiyor.

Kıdem tazminatı, işten ayrılan çalışana çalıştığı her yıl için son brüt ücretinin 30’da biri kadar ödeniyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam