Türkiye
Kayıp Rojin’i arama çalışmaları, 12’nci gününde
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü 1inci sınıf öğrencisi Rojin Kabaiş, 27 Eylülde kaldığı yurtta akşam yemeğini yedikten sonra dışarı çıktı. Geri dönmeyen Rojin Kabaişe telefonla ulaşamayan arkadaşları, 28 Eylülde saat 12.00 sıralarında polise haber verdi. Kabaişin 27 Eylülde saat 18.30 sıralarında Van Gölü Sahiline çakıl taşı toplamaya gideceğini söylediği, birlikte gitmeyi teklif ettiği arkadaşının olumsuz yanıt verdiği tespit edildi. Kabaişin arkadaşları, 28 Eylülde Van Gölü Sahilinde Rojine ait cep telefonu, kulaklık, kek ve su bulundu. Yüksek düzeyde şifreli olan telefon incelenmek üzere polise teslim edildi.
Polis, Jandarma Sahil Güvenlik, AFAD ve Büyükşehir Belediyesinin itfaiye ekiplerinin katıldığı arama çalışmaları, 12nci gününe girdi. Göl üzerinde tekne ve botlarla, karada da polis, AFAD, itfaiye ve gönüllü arama birliklerinin katıldığı arama çalışmalarında polis helikopteri zaman zaman alçak uçuşlar yaparak destek veriyor.
Ekipler, Rojin kaçtı mı, kaçırıldı mı, öldü mü, öldürüldü mü gibi tüm şüpheleri değerlendirerek çalışmalarını yürütüyor. Ekipler, iskele sahilinden Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Bardakçı Mahallesine kadar ekipler her yeri detaylıca arıyor. AFADın deprem bölgesinde kullandığı hassas burunlu iz köpeklerinin de kullanıldığı arama çalışmalarında, gönüllü arama kurtarma ekipleri de termal kameralı dronla göl üzerini ile etrafını tarıyor. Çalışmalarda, yandan taramalı sonar ile su üstü radar cihazları da kullanılıyor.