Türkiye

‘İzmir’de afetlere karşı pozisyon alınmalı, gerçeklerle yüzleşilmeli’

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

JEOLOJİ Mühendisleri Odası (JMO) İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, İzmirin çok ciddi afet riskleri taşıdığına dikkati çekip, “Kentin artık afetlere karşı pozisyon alması gerekiyor. Sadece çalıştaylarla, toplantılarla vakit geçiremeyiz. Gerçeklerle yüzleşmemiz lazım. Yol haritasını merak ediyoruz. Bu kentte artık toplantının ötesinde somut ve net adımların atılması gerekiyor” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

JMO İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, birinci derece deprem kuşağında olan İzmirin il sınırları içerisinde 17 diri fay olduğunu hatırlattı. 4,5 milyon nüfuslu kentin depremin yanı sıra tsunami, sel, kuraklık gibi birçok farklı afet riskiyle karşı karşıya bulunduğuna dikkati çeken Önalan, “Sadece İzmire münhasır değil, kentlerimizin altyapısı felaket durumda. İzmir, bu nüfusu taşıyacak durumda değil. Çok acil önlemler alınması lazım. Bu kentin çok ciddi afet riskleri var. Deprem sadece bunlardan bir tanesi” dedi.

MİKRO BÖLGELEME ÇALIŞMALARI NEDEN BİTMİYOR

2020 yılında İzmir Depremi Ortak Akıl Buluşması düzenlendiğini ifade eden Önalan, “2020nin üzerinden 5 yıla yakın bir süre geçti. 5 yıl içerisinde yapılan mikro bölgeleme sonuçlarının ne olduğunu henüz bilmiyoruz. Mikro bölgeleme çalışmaları da sadece Bornova ve Bayraklı özelinde yapıldı. İzmirin mikro bölgeleme çalışmasını bekleyen 30 tane ilçesi var. Bunların çok büyük bir kısmı da metropol ilçeler. 2021 yılında başlayan mikro bölgeleme çalışmaları neden bitmiyor ve sonuçları nedir? İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, iki ilçede yapı stokunun yüzde 35i riskli yapı statüsünde olduğunu açıkladı. Herhangi bir deprem anında bu yapıların çok ciddi biçimde hasar göreceği, can ve mal kayıplarına neden olacağıyla ilgili çok ciddi bir açıklama. Bu duruma yönelik belediye ne tür önlemler alıyor? Bu kentin içerisinde 17 tane fay var. Bu faylar üzerinde bir sürü çalışma yapıldı. Çalışmaların sonuçlarını henüz bilmiyoruz” diye konuştu.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

SONUÇ BİLDİRGESİ ORTADA YOK

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Kentte su sorun yaşandığını da dile getiren Önalan, “Tahtalı Barajında su seviyesi yüzde 12ye kadar düştü. Önümüzdeki dönemde bu sorunu nasıl halledeceğiz; bilmiyoruz. Çalıştaylar yapılıyor, Büyükşehir Belediyesi tarafından Master Planıyla ilgili bir çalıştay yapıldı, çalıştayın sonuç bildirgesi ortada yok. Herhangi bir şey kamuoyuna açıklanmıyor. Afet çalıştayı yapıldı. Umuyorum ki afet çalıştayının sonuçları da kısa zamanda kamuoyuyla paylaşılır. Bu kentin artık afetlere karşı pozisyon alması gerekiyor. Sadece çalıştaylarla, toplantılarla vakit geçiremeyiz. Çok ciddi sorunlar bizi bekliyor” dedi.

HERKESİN BİR BÜTÜN OLARAK ÇALIŞMASI LAZIM

Alsancaktaki binaların birçoğunun depremde yıkılma riskiyle karşı karşıya kalacağını söyleyen Önalan, “Bunu açıkça söylediğimiz zaman Felaket tellallığı yapıyorsunuz diyorlar. Gerçeklerle yüzleşmemiz lazım. Yol haritasını merak ediyoruz. Bu kentte artık toplantının ötesinde somut ve net adımların atılması gerekiyor. Atılamıyorsa bunun nedenlerinin açıklaması gerekiyor. Deprem veya afetlerde sadece yerel yönetimin değil, merkezi idarenin de çok büyük sorumlulukları var. Deprem parti ayrımı gözetmeksizin tüm vatandaşları öldürüyor. Bu kentler bizim. Herkesin bir bütün olarak çalışması lazım” diye konuştu.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Haber: Seza Nur ALPDÜNDAR- Kamera: Gökhan KILIÇ/ İZMİR,-

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version