Türkiye

İZMİR – ‘Deniz marulları, körfez kirliliğe doygun olduğu için ortaya çıktı’

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

İZMİRde İnciraltı Sahili, deniz maruluyla kaplandı. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Deniz marulların ortaya çıkış nedeni körfezin kirliliğe doygun olması. Hava sıcaklığı cuma, cumartesi günü birkaç derece ortalamanın üzerine çıktı ve bir anda deniz marulları patladı” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

İnciraltı kıyılarındaki yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Çakalburnu Dalyanı deniz maruluyla kaplandı. Mevsimsel değişimle birlikte kirliliğe bağlı ortaya çıkan yosunlar, körfezde kirliliğin arttığı noktalarda yayılım gösterdi. TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Deniz marulların ortaya çıkış nedeni körfezin kirliliğe doygun olması. Hava sıcaklığı cuma, cumartesi günü birkaç derece ortalamanın üzerine çıktı ve bir anda deniz marulları patladı” diye konuştu.

ARTIK YAZ KIŞ GÖRÜLÜYOR

Deniz marullarının körfezde ilk defa 2012 yılından sonra görülmeye başlandığını ifade eden Prof. Dr. Yaşar, “2002 yılında arıtmalar çalışınca körfez masmavi olmuştu. 2005ten sonra maalesef arıtmalar kapatıldı. Bütün uyarılarımıza karşın maalesef bugüne kadar herhangi bir şey yapılmadı. Arıtmalar kapatıldığı için körfez günden güne kirlendi. 2012den sonra deniz marullarını görmeye başladık. Artık marullar hiç gitmiyor. Son 3-4 yıldan beri yaz, kış var. Kışın değil hiçbir zaman deniz marul olmaması gerekir. Deniz marulu varsa bilin ki körfez kirlenmiş demektir. Ne yapılması gerekiyor? Arıtmalar çalışacak. Arıtmaları çalıştırın, körfez 1 yıl sonra yeniden masmavi olur” ifadelerini kullandı.

‘DENİZ MARULUNU NORMAL ŞARTLARDA GÖRMEMEMİZ GEREKİYOR’

Prof. Dr. Yaşar, “2024 Ağustos tüm zamanların en kötü ayıydı. O kötü durum geçmedi. Normalde kışın soğuk olması nedeniyle fitoplankton üretimlerinde azalma olur. Yalancı bir geçiş dönemini yaşadık. Cuma, cumartesi günü hava sıcaklığı 2 derece artınca deniz marulları ortaya çıktı” diye konuştu.

Deniz marulunun en çok sığ yerlerde görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Yaşar, “Sığ yerde su daha çok ısınır. Karşıyaka Bostanlı önlerinde ve İnciraltında gördük. Çok sığ olduğu için bir anda deniz marulları patlar. İzmir Körfezinde deniz marulunu normal şartlarda görmememiz gerekiyor. Ama o kadar çok kirlilik var ki sonuçta geldiğimiz nokta burası” dedi.

Haber: Seza Nur ALPDÜNDAR – Kamera: Gökhan KILIÇ / İZMİR,

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version