Türkiye

İZMİR – Birgi’nin mimari dokusu asırlardır korunuyor

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

İZMİRin Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütü tarafından 2022de Dünyanın En İyi Köyleri arasında gösterilen Ödemiş ilçesi Birgi köyünün geleneksel mimari dokusu asırlardır korunuyor. Doğa ile tarihi güzelliklerin iç içe geçtiği Birgi, sonbahar güzelliği ile yerli ve yabancı turistler tarafından tercih edilen ilk destinasyonlar arasında yer alıyor.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Ödemişin Birgi köyünde geleneksel mimari doku asırlardır korunuyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine 2012de giren, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından 2022de Dünyanın En İyi Köyleri arasında gösterilen Birgi, Frig ve Lidya uygarlıkları, Pers ve Bergama krallıkları, Roma ve Bizans İmparatorluğu, Aydınoğulları Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinden kalma izler taşıyor. Aydınoğlu Mehmet Bey Camii, Derviş Ağa Camii, Derviş Ağa Medresesi, İmam-ı Birgivi Mehmet Efendi Türbesi, Çakırağa Konağı başta olmak üzere tarihi camileri, medreseleri, türbeleri, çeşmeleri, hamamları ve tarihi evleriyle her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Birgi, sonbahar güzelliğiyle yerli ve yabancı turistler tarafından tercih edilen destinasyonlar arasında yer alıyor.

ANLATMAYA GEREK YOK

Birgiyi sürekli ziyaret ettiğini söyleyen Faruk Badem (64), “İstanbul ve Kuşadasında yaşıyorum. Zaman zaman misafirlerim olduğu zaman onları da alıp, Türkiyenin tarihi coğrafi bölgelerini, yakın bölgeleri elimden geldiği kadar tanıtmaya çabalıyorum” dedi. Badem, “Birgide tarihi olarak çok çeşitli yapılar var. Camiden tutun da külliyesine, hamam kültürüne kadar her şey burada var. Yerleşim bölgesi, beylik zamanında yapıldığı için şanslı bir köy olarak görebiliriz. Anlatmaya gerek yok, köy kendini ifade ediyor. Bu köyde filmler çekiliyor ve tarihi mekan olarak seçiliyor. Türk sinemasında da bu köy çok kullanıldı” diye konuştu.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

DOĞALIĞI KORUNMALI

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Almanyada yaşayan Ayşegül Sannuroğlu (57) ise “Almanya, Kuşadası arasında mekik dokuyorum. Birgiye ilk defa geldim. Çok güzel modern bir şehir diyeceğim ama köymüş” dedi. Birginin adını daha önce çok duyduğunu dile getiren Sannuroğlu, “Şirince için güzel deniliyor ama burası daha güzel bir yer. Doğallığı korunmalı, çok da turizmle değiştirmesinler, alt yapısı kalsın” diye konuştu.

Haber : Seza Nur ALPDÜNDAR – Kamera: Gökhan KILIÇ / İZMİR,

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version