Türkiye
İstanbul – TBMM Başkanı Kurtulmuş: Devlet, adaleti sağlamakla yükümlüdür
Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Meclis Similasyonu 2025 programı, TBMM Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, İstanbul Valisi Davut Gül ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi. 10 ilden 50 farklı liseden öğrencinin yer aldığı programda konuşan Kurtulmuş, “15 Temmuz gecesinde de kökü dışarıda olan Türkiyeyi imha ve işgal etme planının bir aparatı olarak kullanılan hain FETÖcülerin darbe teşebbüsü sırasında da TBMM açık tutularak bombalar altında millet adına varlığını korumuş, ikinci kez gazi unvanını almıştır” dedi.
DÜNYADA BÖYLE BAŞKA BİR MECLİS YOK
Programda konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Bildiğiniz gibi dünyada kurucu meclisler vardır. Devlet kuran meclis çok nadirdir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, en zor şartlarda Türkiyenin milli kurtuluş mücadelesini veren bir karargahtır. Onun için diyoruz ki meclisimiz Gazi Meclistir. Gazilik şerefini sadece 1. mecliste ülkenin kurtuluşu sırasında ortaya koymamış aynı şekilde 15 Temmuz gecesinde de kökü dışarıda olan Türkiyeyi imha ve işgal etme planının bir aparatı olarak kullanılan hain FETÖcülerin darbe teşebbüsü sırasında da TBMM açık tutularak bombalar altında millet adına varlığını korumuş, ikinci kez gazi unvanını almıştır. Dünyada böyle başka bir meclis yok. Bu çerçevede şunu açıkça ifade etmek isterim. Türkiyede yıllar içerisinde karanlık odaklar, Türkiyede sivil demokrasiyi, milli iradeyi bir şekilde baskı altına almak için sürekli olarak TBMMyi itibarsızlaştırmak, milletvekillerini itibarsızlaştırmak için her türlü zehirlerini ortaya dökerler. Türkiyede şartlar ne olursa olsun en zor zamanlarda bile demokrasiyi savunan milli iradedir. TBMM, demokrasinin beşiğidir. Sağlam ve güçlü bir demokrasiye sahip olmak Türkiyenin en güçlü avantajlarından biridir. Bu coğrafyada her bakımdan ayakları yere sağlam basan bir Türkiye olmak zorundayız” dedi.
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ ÇERÇEVESİNDE HAZIRLANMIŞ, TOPLUMSAL MUTABAKATI SAĞLAMIŞ YENİ BİR ANAYASA
Kurtulmuş, “Toplumsal sözleşmenin ilk maddesi adalettir. Bana sorsanız bir maddelik bir anayasa yapılacak olsa şunu derdim; Devlet, adaleti sağlamakla yükümlüdür. Sağlam bir demokrasi için mutabakat önemlidir. Toplumun büyük çoğunluğunun bir araya gelerek bir fikir etrafında birleşmesi ve ortak bir karar almayı becerebilmesidir. Mutabakat aynı zamanda çelişkilerin ortadan kalkmasını sağlayan da önemli bir anahtardır. İşlerimizi istişare ile yapacağız. İstişare ile aldığımız kararı da sonuna kadar tatbik ederek sonuçların iyi olması için Allaha tevekkül edeceğiz. Siyaset, kurumlarıyla, kurallarıyla karar alma becerilerinde yetenekli bir yapının ortaya konulabilmesidir. Farklı kesimlerin örgütlenebilme becerisidir. Siyaseti de milletin hayrına gerçekleştirebilmeleridir. Milletin ümmetin hayrına olan meseleleri en güzel şekilde idare ederek milletin hayrına sonuç alabilme sanatıdır. Türkiye demokrasisinin güçlendirilebilmesi için bugünün şartları ile söylüyorum. Türkiyede yeni, çağdaş, katılımcı, demokratik, kapsayıcı, güçler ayrılığı prensibini esas alan ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde hazırlanmış, toplumsal mutabakatı sağlamış yeni bir anayasa. Mecliste demokratik bir işleyişi sağlayacak kuvvetli bir iç tüzük. Farklı seslerin de toplumda temsil edilmesini sağlayacak, demokratik yarışı arttıracak siyasi partiler yasası. Bütün bunlar siyaset mekanizmasının güçlenmesi için elimizdeki argümanlardır” diye konuştu.