Türkiye

Meteoroloji uzmanı Adil Tek: 110 yılın sıcaklık rekoru kırılacak

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Geçtiğimiz ay İstanbul ve yurdun birçok bölgesinde kar yağışı etkili oldu ve hava sıcaklıklarında düşüş yaşandı. Son günlerde ise hava sıcaklıkları İstanbulda mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün (MGM) son tahminlerine göre yurdun batı kesimleriyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde parçalı ve yer yer çok bulutlu hava bekleniyor. Diğer yandan Kuzey Afrika üzerinden gelen çöl tozu bulutlarının İstanbulu etkisi altına alacağı uyarısı yapılıyor. Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, çöl tozunun etkisinin birkaç gün sürdürdükten sonra sıcaklıklarda hissedilir derecede düşüş yaşanacağını belirtti.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

SOLUNUM YOLU RAHATSIZLIKLARI OLANLAR VE YAŞLILARIN DİKKAT ETMESİ GEREKİYOR

Özellikle solunum yolu rahatsızlıkları olanların ve yaşlıların dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Adil Tek, “Kuzey Afrika üzerinden gelen bir hava var. Sadece çöl tozu değil, sıcaklıklar da artıyor beraberinde. Afrika kökenli bir akış var üzerimizde. Sahradan kalkan tozlar üzerimize doğru geliyor ama konsantrasyon değerleri çok yüksek değil. Özellikle yurdun batısında daha çok etkisini gösterdi öncelikle. Yani Marmara ve Egede ağırlıklı olarak ama yurdun genelinde de yayılmış vaziyette. Konsantrasyon değerleri bir parça Marmara ve Egede daha yüksek. Dün ve önceki günden itibaren başladı aslında bu toz transferi. Ayın 14-15ine kadar devam edecek. Aslında sıcaklıklar 15-16sına kadar yükselen bir sıcaklıklar var. Onlarla beraber çöl tozunun üzerimize doğru akışı da sürüyor olacak. Özellikle solunum yolu rahatsızlıkları olanlar, yaşlıların dikkat etmesi gerekiyor. Çok dışarı çıkmamaları lazım. Çıkacak olanların da maske kullanmasında fayda var” dedi.

PAZAR GÜNÜ SICAKLIK PİK DEĞERE ULAŞACAK

Mart ayında sıcaklıkların mevsim normalleri üzerinde seyredeceğini belirten Tek, “Bu durumu biraz iklim değişikliğine bağlıyoruz ama tabii ki iklim değişikliğinin temelinde bu tür sıcaklıkların sıklığının artması, gittikçe rekor değerlerin kırılması var. İklim değişikliği adı altında topluyoruz bunları. Mart ayında sıcaklık değerleri yükselerek İstanbulda 27- 28 derecelere kadar çıkacak. Biz şu anda Kandilli Rasathanesinin Meteoroloji Kulesinde bulunuyoruz. Burada 1911 yılından beri düzenli hiç kesintisiz yapılan ölçümler var. Bu ölçümleri değerlendirdik ve geçtiğimiz yıllarla karşılaştırdık. İstanbul için 28 dereceye çıkarsa, biz bu değerle daha önceden hiç karşılaştık mı diye baktık. Bu değerlerle hiç karşılaşmamışız. Yani önümüzdeki hafta sonu kadar çıkacak sıcaklıklar, pazar gününe kadar çıkıyor. Pik değere pazar günü ulaşacak. Oraya gelmiş olan değerler, 110 yılın üzerindeki ölçümlerle karşılaştığımızda hiç karşılaşılmamış bir değer. Yani o günlere ait rekor sıcaklıklar olmuş olacak. İlk defa böyle bir durumla karşılaşmış olacağız ki iklim değişikliğinin önemli mekanizmalarından bir tanesi sıcaklıkların artması. Rekor sıcaklıkların gittikçe son yıllara yığılmış olması ve bu artışla bizim öngörümüz gittikçe ısınma, devam ettikçe de bu sıcaklık arttığını sürekli görüyor olacağız” şeklinde konuştu.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA GELEN SOĞUK HAVA BERABERİNDE KAR YAĞIŞINI DA GETİRECEK

Pazar gününden sonra hava sıcaklıklarının düşeceğini de söyleyen Tek, “Yakın plan için yağış geliyor. Pazar gününe kadar, sıcaklıklar yükselecek ve çöl tozu gelecek. Sıcaklıklar pik yapacak. Pazar gününden sonra çöl tozu da etkisini kaybetmiş olacak; ama kuzeyden gelen soğuk bir hava var. Sıcaklıklar bir anda düşecek. 3 gün içerisinde sıcaklıklarda ani düşüş olacak. Peşinden yağmurlar geliyor. Yine kar yağışını duyuyor olacağız önümüzdeki hafta. Yani yaklaşık 4-5 gün içerisinde, hatta bir hafta içerisinde diyebiliriz ki üzerimizdeki havada çok büyük değişiklikler bekliyoruz. Önümüzdeki hafta gelen soğuk hava beraberinde kar yağışını da getirecek. Özellikle Batı Karadenizde yine İç Anadoluda Egenin iç kesimleri yine Doğu Anadolu da tabii her zamanki gibi kar yağışını alacak yerler arasında; ama şurada özellikle vurgulamak istiyorum. Ankaralılar kar yağışını geçtiğimiz yağışlarda çok fazla alamadılar. Ankaranın çevresine daha çok yağış düştü. Bu gelen sistem, kuzeyde gelen sistem Ankarada da kar yağışı bırakacak. Ankaralılar bu sefer kara doyacak gözüküyor. Önümüzdeki Çarşambadan itibaren kar yağışı olasılığı çok daha yüksek” ifadelerini kullandı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version