Türkiye
İmamoğlu’nun avukatlarından ‘sahte diploma’ iddialarına yanıt
İBBnin Saraçhanedeki Başkanlık binasında yapılan toplantıda konuşan Sözüer, İmamoğlunun Kıbrısta eğitim aldığı üniversiteden İstanbul Üniversitesine yatay geçişle ilgili 1990 yılında ilan edilen yatay geçiş şartlarını sağladığını ve bunun ceza soruşturmasına konu olamayacağını savundu. Avukat Pehlivan ise yatay geçişin hukuka uygun olup olmadığının anlaşılması için, geçiş tarihinde yürürlükte olan mevzuata bakılması gerektiğini söyledi. Açıklamaların ardından Sözüer ve Pehlivan, gazetecilerin sorularına cevap verdi.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİNDE YATAY GEÇİŞ BAŞVURULARI
“İstanbul Üniversitesinde yatay geçiş başvurularının 14 Eylül 1990da son bulduğu, fakülte yönetim kurulunun da 12 Eylül 1990da başvuru süresi bitmeden yatay geçiş başvurularını değerlendirdiği” iddiasının sorulması üzerine Sözüer, “Bu soru, Ekrem İmamoğlunun işlemiyle ilgili değil, üniversitenin işlemiyle ilgili. Bizi burada ilgilendiren konu hukuka aykırı fiili, eylemi oldu diye düşünüyoruz ama ne rapor böyle bir şey ne de belgeler böyle bir şey söylüyor. Şimdi üniversitede tarihle ilgili bazı şeyler söyleniyor ama biz üniversitedeki bütün süreçlere hakim olamadığımız gibi gerçekten üniversitede bütün belgeler bu raporda vardır, yoktur onu bilemediğimiz gibi o Ekrem İmamoğlunun vereceği bir cevap da değil, tamamen başka konu. Hiçbir bilgimiz yok o konuda” dedi.
Sözüer, bir suç varsa soruşturulması gerekenlerin üniversite yetkilileri olup olmadığının sorusuna ise “1990 yılında idareciler bir hata yaptı diye onlar bakımından bugün dava açılması ve cezalandırma yapılması mümkün değildir.” şeklinde yanıt verdi.
ÖZEL ÜNİVERSİTELERDEN DEVLET ÜNİVERSİTELERİNE YATAY GEÇİŞ
Gazetecilerin, “Ekrem İmamoğlunun yatay geçiş yaptığı dönemde özel üniversitelerden devlet üniversitelerine geçiş yapmak mümkün müydü?” sorusuna cevap veren Sözüer, “Bu İmamoğlunun meselesi değil. Ekrem İmamoğlu, ilana bakıyor, bu ilandaki koşullara göre başvuruyor. Başvuran öğrencilerin denklik veya tanınırlık durumunu ya da özel üniversiteden devlet üniversitesine geçiş hakkının olup olmadığını araştırma yükümlülüğü yoktur. Bu soru kimi ilgilendirir? O zamanki yönetmelikte böyle yasaklar var mı, komisyonu ilgilendirir. O zamanki yönetmelikte yurt dışındaki üniversiteden Türkiyedeki üniversiteye geçişler, özel üniversiteden devlet üniversitesine geçiş yok gibi hiçbir engel, yasak, düzenleme yok” ifadelerini kullandı.