Türkiye

İstanbul – Emine Erdoğan Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması Ödül Töreni’ne katıldı

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Ödül töreninde konuşan Emine Erdoğan, kadın istihdamını 2028 yılında yüzde 36,2ye yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti. Erdoğan konuşmasında 2025in Aile Yılı olduğunu da hatırlatarak, “İş ve aile kadınların arasında seçim yapması gereken bir yol ayrımı olmamalı. Bu çatışmayı ortadan kaldıracak, aile hayatını muhafaza edecek uygulamaların sayısını mutlaka artırmalıyız” diye konuştu.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Bu yıl 4üncüsü düzenlenen Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması ödülleri sahiplerini buldu. Kadınların ekonomideki gücünü ve girişimcilik dünyasındaki başarılarını görünür kılmak ve potansiyellerini ortaya çıkarmalarına destek olmak amacıyla düzenlenen ödül törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacırın yanı sıra KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar, ilk kadın general Jandarma Genel Komutanlığı Personel Merkez Daire Başkanı Tuğgeneral Özlem Yılmaz, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören ve Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan da katıldı.

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan konuşmasında, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadesiyle, “Güçlü kadın, güçlü ailenin; güçlü aile, güçlü toplumun, güçlü toplum, güçlü geleceğin teminatıdır”. Bu bağlamda, 2025 senesinin Aile Yılı olarak ilan edilmesi, Halkbank Üreten Kadınlar Projesine de özel bir anlam yüklemektedir. Kadın girişimciliğinin teşvik edilmesi, finansmana erişimin kolaylaştırılması ve girişimcilik eğitimlerinin yaygınlaştırılması gibi önemli hedefleri; Aile Yılı vizyonunun da katkısıyla, daha da yukarıya taşıyacağımıza olan inancımız tamdır’’ dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye Yüzyılında bilimde, teknolojide, Ar-Ge’de, inovasyonda ve yüksek teknoloji üretiminde dünyada söz sahibi, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığını tesis etmiş bir Türkiye için kadınlarımızın sahip olduğu potansiyeli harekete geçirmekte kararlıyız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğanın liderliğinde son 22 yılda, kadınların hak ettikleri fırsat eşitliğine ulaşması ve potansiyellerini tam anlamıyla ortaya koyabilmesi için reform niteliğinde pek çok düzenleme gerçekleştirdik. Öğretim üyelerimizin yüzde 47sini oluşturan 86 bin kadın bilim insanımız Ar-Ge ve inovasyon kültürümüzün gelişiminde öncü rol üstleniyor. Girişimcilik ekosistemimizden çıkan, milyar dolar değeri aşan 7 teknolojik girişimimizin bizim tarifimizle 7 Turkornumuzun 4ü kadın girişimciler tarafından kuruldu. 105 teknoparkımızda faaliyet gösteren 11 bin firmamızda 31 bin Ar-Ge ve tasarım merkezlerimizde 27 bin kadın yenilikçi çalışmalarıyla geleceğin Türkiyesini inşa ediyor” dedi

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

KADINI VE AİLEYİ GÜÇLENDİREN POLİTİKALAR GELİŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Kadınların istihdamda, girişimcilikte, temsil mekanizmalarında daha güçlü bir şekilde yer alması için adımlar atıyoruz. Bakanlığımızın 2024- 2028 dönemini kadının güçlenmesi strateji belgesi ve eylem planında belirlediğimiz hedefler politikalarımızın, işbirliklerimizin ve projelerimizin temelini oluşturuyor. Her alanda kadın girişimciliğini desteklemek ve kadın kooperatiflerini güçlendirmek önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu kapsamda eğitim, mentörlük, finansman ve pazarlama başta olmak üzere çok yönlü destek mekanizmalarını devreye alıyoruz. Gerek ulusal, gerek uluslararası pazarlara erişimi kolaylaştıracak girişimleri hayata geçiriyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla imzaladığımız protokol kapsamında kadın girişimciliğini desteklemeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz ay TÜBİTAK ile işbirliğinde temiz teknoloji alanında kadın girişimcilere ödüllerini takdim ettik. Enerji sektöründeki kadın temsiliyetini güçlendirmek amacıyla kadınlar için Enerji okulu nu başlatıyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İş Pozitif Programı kapsamında kadının işgücüne katılımına destek oluyoruz. Ticaret, Tarım ve Orman Bakanlıklarımızla kadın kooperatifçiliğini destekleyen çalışmalar yürütüyoruz. Kadın kooperatiflerini sürdürülebilir ve rekabetçi hale getirebilme gelmelerini sağlamak için eğitim, finansman ve danışmanlık destekleri sunuyoruz. Kadın girişimciliğini desteklemek için tüm çalışmalarımızı ve ilgili kurumların projelerini biraraya getirdiğimiz kadıngirişimci.gov.tr platformunu kurduk. E-ticaretin kadın girişimciler için düşük maliyette geniş müşteri kitlesine ulaşma imkanı sunan güçlü bir araç olduğuna inanıyoruz. Hepsiburada ile başlattığımız işbirliğiyle girişimci kadınların E-Ticaret becerilerini geliştirmelerine ve faaliyetlerini güçlendirmelerine destek oluyoruz. Ankara Kalkınma Ajansıyla bu yıl hayata geçirdiğimiz Hobin İşin Olsun projesiyle kadınları E-ticaret alanında destekleyerek hobilerini işe dönüştürme fırsatı sunuyoruz. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile imzaladığımız işbirliği protokol kapsamında kadınlara destekler, teşvikler ve başvuru mekanizmalarına erişim gibi konularda rehberlik yapıyoruz. Finansal okuryazarlığı güçlendiren eğitimlerle bugüne kadar 800 binden fazla kadına ulaştık. Kadın girişimciliğini desteklemek amacıyla sivil toplum kuruluşlarımızla sık sık biraraya geliyoruz. İşbirliklerimizi güçlendirmenin kadınların ekonomik hayata katılımını artırmada kritik rol oynadığına inanıyoruz. Birlikte daha güçlü, daha eşit ve daha adil bir geleceğe inşa etmek için çalışmaya devam edeceğiz. 2025 aile yılında tüm imkanlarımızla sizlerin yanında olmaya, kadını ve aileyi güçlendiren politikalar geliştirmeye devam edeceğiz” dedi. Programın ardından ödül töreni taktimi gerçekleştirildi ve toplu fotoğraf çekimi yapıldı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

İŞ VE AİLE KADINLARIN SEÇİM YAPMASI GEREKEN BİR YOL AYRIMI OLMAMALI

Ödül töreninde Emine Erdoğan da kadınların güçlenmesi ve ekonomideki rolü hakkında konuşma yaptı. Erdoğan, “Hükümetimiz ilk günden bu yana kadınların her alanda yücelmesi için örnek politikalar geliştirmiştir. Kadın istihdamının artmasını teşvik etmiştir. TÜİK verilerine göre 2014 yılında yüzde 26larda olan kadın istihdam oranı 2024 Aralık ayı itibariyle yüzde 31,6ya yükselmiştir. 2028 yılında bu oranı yüzde 36,2ye yükseltmeyi hedefliyoruz inşallah. Bu hedefi hep birlikte gerçekleştireceğiz. Kadın girişimcilerimizin önündeki engelleri ne kadar kaldırırsak bölgesel kalkınmada o kadar yol alırız. Bize düşen hep birlikte Türkiye Yüzyılının tarihini yazarken kalemimizi bu bilgi ve birikimin mürekkebiyle doldurmaktır. Bildiğiniz gibi Sayın Cumhurbaşkanımız 2025 yılını Aile Yılı olarak ilan etti. Bu konuya özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum; çünkü aile toplumumuzun ruhu ve lokomotifidir. Dirayetli, ferasetli ve kuvvetli bir toplum oluşumuzun temelinde sağlam kökleri olan aile müessesemiz vardır. Aile yılının iş dünyası için de önemli bir hatırlatıcı olmasını temenni ediyorum. Ne yazık ki kadınların bazen iş ve aile sorumluluklarına yetişmek için çırpındıklarını görüyoruz. Bu durum kadınlarda strese, kendine güvensizliğe, hiçbir şeye yetememe duygusuna, mutsuzluğa ve depresyona neden olabiliyor. Hayat kaliteleri düştüğü gibi zihinsel ve manevi yorgunluk yaşıyorlar. Daha büyük ölçekte aile ve toplum hayatı olumsuz etkileniyor. İş ve aile kadınların arasında seçim yapması gereken bir yol ayrımı olmamalı. Bu çatışmayı ortadan kaldıracak, aile hayatını muhafaza edecek uygulamaların sayısını mutlaka artırmalıyız. Dünyanın her yerinde kadınlar erkekler için tasarlanmış rekabetçi bir iş ortamında tutunabilmek için zorlu mücadeleler veriyorlar. Oysa hükümetimiz bu konuda önemli ve iyileştirici adımlar atmıştır. Kadınların kadın kimliklerini koruyabildikleri çalışma hayatının ne kadar önemli olduğunun altını çizdi. Cinsiyet adaletine vurgu yaparak kadınların lehine birçok uygulamayı hayata geçirdi. Burada hepsini tek tek saymak elbette mümkün değil; ancak süt izinleri, kreş desteği, yarı zamanlı çalışma gibi düzenlemelerin ortak amacı iş ve aile hayatı arasında bir ahenk yaratmaktır. Umarım bu örnekler tüm sektörlerde yaygınlaşır. İş yerlerinin kültürel kodlarımızı temel alan çalışma modelleri oluşturması, kadınların önündeki engelleri kaldırmada kuşkusuz çok önemli. Bununla beraber dünyanın bilgi ve iletişim teknolojilerinde geldiği ileri seviyeyi de bir fırsat olarak görmeliyiz. Fiziksel mekan şartını ortadan kaldıran teknolojik imkanları kadınların iş hayatına katılımını kolaylaştırmada mutlaka kullanmalıyız. Unutmayalım ki Türkiye kendi reçetelerini yazabilen, kendi formüllerini ve çözümlerini geliştirebilen güçlü bir ülkedir. Yeri gelmişken Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile birlikte kadınları merkezine alan ortak projelerin sayısının da artmasını dilediğimi belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

ZEYTİN AĞACI HEDİYE EDİLDİ

Törendeki konuşmaların ardından Halkbank Üreten Kadınlar Yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Dereceye girenlere ödülleri Emine Erdoğan tarafından verildi. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması ödül törenine katılan Emine Erdoğana zeytin ağacı hediye etti.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version