Türkiye

Bakan Bolat: Türkiye, Dünya standartlarında altyapı inşa etmek için kamu-özel iş birliklerinden yararlanmıştır

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve The İstanbul Public-Private Partnership Center of Excellence (İstanbul PPPCoE) organizasyonlarıyla Bakırköyde düzenlenen 9uncu Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) Haftası Zirvesi (PPP WEEK PUBLIC PRIVATE PARTNERSHIP) açılış töreni, Ticaret Bakanı Ömer Bolatın katılımıyla gerçekleşti. Programda ayrıca, DEİK Başkanı Nail Olpak ile çok sayıda kamu ve özel sektör temsilcisi de yer aldı. Ticaret Bakanı Bolat, sözlerine “Bizim için bu Zirve, son 10 yıldır bir araya gelmek, yeni fikirleri paylaşmak ve kamu özel iş birliği alanında inovasyonu, iş birliğini ve büyümeyi teşvik edecek fikir alışverişleri yapmak için eşsiz bir fırsat haline geldi” diyerek başladı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

DÜNYA STANDARTLARINDA BİR ALTYAPI İÇİN BU MODELDEN YARARLANDIK

Ülkemizde kamu-özel iş birliğinde hayata geçirilen lojistik projelere dikkat çeken Bolat, “Bugün, kamu özel iş birlikleri, Türkiyenin altyapı geliştirme stratejisinin temel taşı haline gelmiştir. Hem kamu hem de özel sektörün güçlü yönlerini bir araya getiren bu ortaklıklar; kaynakların en iyi şekilde kullanılmasını, risklerin paylaşılmasını ve her iki sektörün tek başına başarmasının zor olacağı büyük ölçekli projelerin başarılı bir şekilde halkımızın hizmetine sunulmasını sağlamıştır. Böylece yeni otoyollar, köprüler ve havaalanları inşası da dahil olmak üzere büyük ulaşım ağlarından enerji projelerine ve kentsel gelişime kadar Türkiye, ekonomik büyüme için olmazsa olmaz olan dünya standartlarında bir altyapı inşa etmek için Kamu Özel İşbirliklerinden yararlanmıştır. İstanbul Havalimanı, Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü, Çanakkale Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi projeler küresel lojistik koridorlarının önemli kavşaklarından birisi durumundadır. Türkiye olarak, böylesine önemli projeleri rekor sürelerde hayata geçirerek vatandaşlarımızın yanı sıra yakın coğrafyamızın da hizmetine sunduk. Bu başarıda Kamu Özel İş birliği Modelinin, verimli ve finansman yükünü dengeleyici yönünün payı büyüktür” dedi.

GÜMRÜK MÜDÜRLÜKLERİMİZİN MODERNİZASYONLARINI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

Bakanlığın, bahsi geçen modele ilişkin çalışmalarına değinen Bolat, “Ticaret Bakanlığı olarak biz de yatırım ve projelerimizde kamu özel iş birliği modelinden yararlanıyoruz. Bu çerçevede; daha etkin, güvenli ve hızlı bir gümrük işlem süreci için sınır kapılarımızda gümrük müdürlüklerimizin modernizasyonlarını gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda; İpsala, Habur, Kapıkule, Sarp, Hamzabeyli, Cilvegözü, Dilucu, Esendere, Çıldır-Aktaş, Kapıköy, Türkgözü ve Pazarkule Sınır Kapıları ile Nusaybin ve Muratbey Gümrük Müdürlükleri modernizasyon ve inşa projeleri, Ticaret Bakanlığımız bünyesinde kamu özel iş birliği modeli ile hayata geçirilen örneklerdir” ifadelerini kullandı.

DAHA AZIYLA, DAHA FAZLASI

Bakan Bolat, “Zirvenin bu yılki ana teması, Kamu-Özel Ortaklıkları (PPP) aracılığıyla Daha Azıyla, Daha Fazlası kavramıdır. Kaynakların sınırlı, beklentilerin yüksek olduğu bir çağda verimlilik, sürdürülebilirlik ve inovasyon beklentisi hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Hükümetler ve işletmeler, gelecek nesilleri de gözeterek daha fazla altyapı, daha fazla hizmet, daha fazla büyüme gibi her yönden daha fazlayı, daha az kaynakla sunmak için politikalar üretiyorlar. Bu noktada Kamu-Özel Ortaklığı Modeli bu zorluğu fırsata dönüştürebilecek bir çözüm olarak ortaya çıkmıştır. Çünkü, Kamu Özel İş birlikleri de Daha Azıyla, Daha Fazlası anlayışıyla daha az mali, insani ve maddi kaynakla daha büyük sonuçlara ulaşmayı hedefleyerek verimliliği önceliklendirmektedir. Aynı veya daha az yatırımla daha fazlasını yapmak, mevcut kaynakların potansiyelini en üst düzeye çıkarmak ve kamu yararına uzun vadeli değer yaratan projeler sunmayı gerektirir. Sonuç olarak, Daha Azıyla, Daha Fazlası kavramı yalnızca bir slogan değil, sahip olduğumuz kaynaklarla nasıl daha büyük sonuçlara ulaşabileceğimize dair yol gösterici bir ilkedir. Bu kapsamda, Kamu-Özel Ortaklıkları, zorlukları fırsatlara dönüştürmek için güçlü bir platform sunarak, kaynakları daha verimli yönetirken daha iyi altyapı, hizmetler ve çözümler sunabilmemizi sağlar. Ülkemiz iş birliği, yenilikçilik ve şeffaflık ortamını teşvik ederek kendisini 21inci yüzyıldaki başarılı kamu özel iş birlikleri için bir model olarak konumlandırmaktadır. Bu konumumuzla da kamu özel iş birlikleri alanında daha da ileriye gitmek, bu alanda trend belirleyen olmak için de çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, çeşitli ülkelerin kamu kuruluşları ile Türk özel sektör temsilcileri arasında anlaşmalar imzalandı. Program, hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version