Türkiye

İstanbul – Bakan Bayraktar: Yenilebilir enerji kurulu gücünde dünya ilk 11’ine girdik

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Bu yıl 15ncisi düzenlenlenen, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) XV. Sektör Toplantısı saat 10.30da Şişlide bir otelde gerçekleşti. Toplantıya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TBMM Enerji Komisyon Başkanı Mustafa Varank ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz katılım gösterdi. Burada açılış konuşmaları yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Yeşil sektöründe birçok yapısal reformu hayata geçirdik. Elektrik dağıtım faaliyetlerinin özel sektör eliyle yürütülmesine yönelik 2008-2013 yılları arasında işletme hakkı devir sözleşmeleriyle büyük bir özelleştirme sürecini hayata geçirdik. Özelleştirmenin ardından yakaladığımız yatırım hızı ve yatırım bütçeleri dağıtım altyapısında ciddi bir yenilenmeyi ve genişlemeyi de beraberinde getirdi” ifadelerini kullandı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

YATIRIM MİKTARIMIZDA 13 DOLARDAN 34 DOLARA ÇIKTIK

Bakan Bayraktar, “Dağıtım sektöründe özel sektör eliyle toplam 20 milyar dolar yatırım yaptık. Abone sayımız 32,2 milyondan 50,3 milyona çıkarken abone başına yatırım miktarımızda 13 dolardan 34 dolara çıktı. 947 bin kilometre olan dağıtım hatlarımız yine bu süre içerisinde yaklaşık 1,5 milyon kilometreye çıktı. Türkiye genelinde yüzde 20leri bulan, teknik ve ticari kayıp oranı yüzde 9.4e indi. En büyük teknik ve ticari kaybın yaşandığı dağıtım bölgelerimizden birinde 2009 yılında yüzde 73 olan oran bugün yüzde 43e düştü. Diğer bölgemizde de yüzde 56dan yüzde 32ye geriledi. Bütün bu gelişme ve ilerlemelerle birlikte değişen bir başka konu vatandaşlarımızın elektrik hizmetlerinin kalitesine ilişkin memnuniyet beklentisinin farklılaşması oldu” dedi.

2025 YILI İÇİN 13 MİLYAR LİRALIK YATIRIM PLANI ÖNGÖRÜYORUZ

Bakan Bayraktar, “Dağıtım şirketlerimizin 4ncü uygulama dönemi olarak ifade ettiğimiz 2021-2025 döneminde yaklaşık 70 milyar liralık onaylı bir yatırım planı bulunuyor. Bu uygulama döneminin ilk 4 yılındaki toplam yatırım 55 milyar lira olarak gerçekleşti. Içinde bulunduğumuz 2025 yılı için ise 13 milyar liralık bir yatırım planı öngörüyoruz. Bu süreçte dağıtım ağı uzunluğu ve trafo sayısında önemli artışlar olduğunu da görüyoruz. Özellikle kayıp kaçak oranlarını daha da aşağıya çekecek yatırımları bir plan dahilinde devreye almamız gerekiyor. Dağıtım şirketleri tarafından vatandaşlarımıza sunulan hizmetin iyileştirilmesine yönelik olarak, mevzuatta önemli düzenlemeler yaptık. Belirlenen eşik değerlerden daha kötü hizmet sunulan vatandaşlarımıza, tazminat ödenmesi yükümlülüğü getirdik. Şirketin faaliyet gösterdiği bölgedeki performansına bağlı ödül ve ceza mekanizmasını hayata geçirdik. Tedarik sürekliliği ve teknik kalite yükümlülüklerinin takibine olanak sağlayan akıllı sayaçların kullanımına yönelik değişikliklere gittik” diye konuştu.

YERLİ VE YENİLEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINI ÖNCELİKLENDİRİYORUZ

Bayraktar, “Kalite faktör uygulamasıyla 2021 yılına ilişkin yapılan değerlendirmeler neticesinde 2 şirkete 53 milyon 559 bin, 19 şirkete toplam 280 milyon 433 bin lira tutarında ceza uygulandı. Yaşanan kesintiler nedeniyle dağıtım şirketlerinin vatandaşlarımıza karşı 2021 yılında yaklaşık 264 milyon, 2022 yılında 370 milyon ve 2023 yılında da 217 bin liralık tazminat yükümlülüğü oluştu. Elektrik üretimine dair birkaç hususa da değinmek istiyorum. Ülkemizin dengeli ve güvenilir bir elektrik enerjisi üretim portföyüne sahip olabilmesi için kurulu gücümüzü farklı enerji kaynaklarıyla çeşitlendirmemiz büyük önem arz ediyor. Bu nedenle milli enerji ve maden politikamız doğrultusunda yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını önceliklendiriyoruz” dedi.

YENİLENİLİR ENERJİ KURULU GÜCÜNDE DÜNYA İLK 11İNE GİRDİK

Bakan Bayraktar, “2024 yılında elektrik enerjisi üretiminde yerlilik oranını çok üst seviyeye taşıyarak yüzde 70lere ulaştırdık. Yine 2024 yılında yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimimizi yüzde 60lara yükselttik. Son 20 yılda 3e katlayan elektrik talebini karşılamak amacıyla kurulu gücümüzü 116 bin megavata çıkardık. Geldiğimiz noktada ülkemizdeki kesintili kaynaklar olan rüzgar ve güneş üretim santrallerinin kapasitesi 32 bin megavatı geçmiş durumda. Evlerimizde kullandığımız elektriğin tamamını rüzgar ve güneş enerjisinden karşılayabilir hale geldik. Yenilenebilir enerji artık sistemimizin. Istisnai bir kaynağa değil, temel taşlarından biri haline geldi. Yenilenebilir enerji kurulu gücünde dünya ilk 11ine girdik. Avrupada 5nci sıradayız. Avrupada elektrik talebi en büyük 3üncü ülke Türkiye. Konuşmamın başında ifade ettiğim gibi elektrikli araçlar dijitalleşme ve yapay zekanın da etkisiyle 2035 yılında en az 510 milyar kilovat saatlik bir elektrik talebimizin olacağını öngörüyoruz. Bu yüksek talebi karşılamak. yenilenebilir enerjinin her alanında çok iddialı hedeflerimiz var” ifadelerini kullandı.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version