Türkiye

ISPARTA – ‘İstanbul’da yeteri kadar eser var, Antiokheia’nınkiler geri gelsin’

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

ISPARTAnın Yalvaç ilçesindeki Pisidia Antiokheia Antik Kentinde yaklaşık 100 yıl önceki kazılarda ortaya çıkarılan ve İstanbul Arkeoloji Müzesine götürülen eserlerin iadesi istendi. Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, “Bölgede hala kazılar yapılıyor. Götürülen heykel başlarının gövdeleri de bulunabilir. İstanbul Arkeoloji Müzesinde yeteri kadar eser var” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Hristiyanlık dünyası için büyük önem taşıyan Pisidia Antiokheia Antik Kenti, Ispartanın Yalvaç ilçesinde yer alıyor. 1908 yılında ilk kazıların W. Ramsay tarafından başlatılıp 1inci Dünya Savaşına kadar sürdüğü bilinen antik kentte, 1924 yılında Michigan Üniversitesi adına geniş bir ekiple yapılan kapsamlı kazılar, 1927 yılına kadar devam etti. Kentin birçok noktasında ve Antiokheianın kutsal alanı olan Men Tapınağı ile çevresinde kazılar gerçekleştirildi. Bu tarihte Yalvaçta arkeoloji müzesi bulunmamasından dolayı çıkarılan eserler, Afyonkarahisar, Konya ve İstanbuldaki arkeoloji müzelerine götürüldü.

AFYONKARAHİSAR VE KONYADAKİLER GELDİ

Yalvaçta 1966 yılında arkeoloji müzesinin açılmasıyla Afyonkarahisar ve Konya müzelerine götürülen eserler taşınıp, müzede sergilenmeye başlandı. İstanbul Arkeoloji Müzesine götürülen eserler ise geri getirilemedi. Bu eserler arasında yer alan Men Tapınağında 1913 yılında açığa çıkarılan Kornelia Antonia heykeli, kent merkezinde bulunan İmparator Augustus başı, İmparator Lucius Verus başı ve genç bir heykel başı, İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergileniyor. Pisidia Antiokheia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, eserlerin ait oldukları Yalvaç Müzesine getirilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Prof. Dr. Özhanlı, Kültür ve Turizm Bakanlığının son yıllarda gerçekleştirdiği çalışmalarla farklı yollardan yurt dışına kaçırılan eserleri ait oldukları yere getirme projesinin çok başarılı olduğunu söyledi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

YALVAÇA GETİRİLMESİ YERİNE BİR KARAR OLACAKTIR

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Prof. Dr. Özhanlı, “Kültür ve Turizm Bakanlığının, eserlerin ait olduğu yerlerde sergilenmesi için yaptığı çalışmalar bizleri çok memnun ediyor. Başarılı operasyonlarla çok önemli eserlerimiz ana vatanlarına döndü. Bölgede önemli yere sahip olan Pisidia Antiokheia Antik Kentinden yıllar önce sergilenmek üzere İstanbul Arkeoloji Müzesine götürülen eserlerin artık yerinde sergilenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yalvaçta bir arkeoloji müzesi var ve bu müzede bölgeden çıkarılan eserlerin sergilenmesi daha anlamlı olacaktır. Ayrıca bölgede hala kazılar yapılıyor. Götürülen heykel başlarının gövdeleri de bulunabilir. İstanbul Arkeoloji Müzesinde yeteri kadar eser var. Yalvaç Arkeoloji Müzesinde ise yalnızca bölgeden çıkarılan eserler var. O eserlerin de Yalvaça getirilmesi yerinde bir karar olacaktır. Hem müzenin ziyaretçi sayısı artacak hem de bölgedeki halk turizm gelirinden faydalanacaktır” dedi.

Haber-Kamera: Alparslan ÇINAR/YALVAÇ (Isparta),

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version