Ekonomi
İş yeri taşınan işçi kıdem tazminatı alabilir mi?
İşçinin çalışma koşullarında esaslı değişiklik yapılabilmesi için yazılı rızasının alınması gerekir.
İşçinin çalışma koşullarında esaslı değişiklik yapılabilmesi için yazılı rızasının alınması gerekir.
Şirketin taşınması veya görev yerinin değiştirilmesi işçinin çalışma koşullarında esaslı değişiklik anlamına gelebilir ancak işçinin değişikliği kabul etmeyip kıdem tazminatı alabilmesi için aranan bazı şartlar bulunuyor.
İşyeri taşınması nedeniyle kıdem tazminatı alma şartları:
- İşçinin iş sözleşmesinde veya varsa toplu iş sözleşmesinde gerektiğinde görev yerinin değiştirilebileceğine dair bir hüküm bulunmaması gerekir.
- İş yerinin taşınması işçinin günlük yaşamını olumsuz etkilemelidir.
- İşveren iş yeri taşınan işçilere taşınmadan kaynaklı sorunları giderecek şekilde kolaylık sağlamamış olmalıdır.
Örnek:
İstanbul’un Başakşehir ilçesinde çalışan bir işçinin iş yeri Arnavutköy Deliklikaya bölgesine taşınmıştır. İş yerinin taşınması nedeniyle işçinin günlük yaşamını olumsuz etkilemiş ve işveren iş yeri taşınan işçilere taşınmadan kaynaklı sorunları giderecek şekilde kolaylık sağlamamıştır. Bu durumda işçi, iş yerinin taşınması nedeniyle iş akdini haklı fesih ederek kıdem tazminatı alabilir.
İşyeri taşınması nedeniyle kıdem tazminatı alma süreci:
İşçinin iş yerinin taşınması nedeniyle iş akdini haklı fesih etmesi halinde, işçinin işverene ihtarname göndermesi gerekir. İhtarnamede işçi, iş yerinin taşınması nedeniyle iş akdini haklı nedenle feshettiğini ve kıdem tazminatı talep ettiğini belirtmelidir. İşverenin ihtarnameyi aldıktan sonra 10 gün içinde işçiye kıdem tazminatını ödememesi halinde, işçi iş mahkemesinde dava açabilir.
2008 sonrası işe başlayanların kıdem tazminatı yazısı
2008 yılından sonra çalışmaya başlayanların 4600 ile 5400 arasındaki kademeli prim gününü tamamlamaları halinde kendi istekleriyle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alabileceklerini belirtmiştim. Ancak, SGK’nın konuyla ilgili genelgesi 8 Eylül 1999 öncesi çalışmaya başlayanlar açısından netlik içeriyor ancak bu tarihten sonra çalışmaya başlayanlar açısından net değil.
SGK, uygulamada tereddüt yaşayan birimlerin talep etmesi halinde tereddütte kalınan hususlarda görüş bildiriyor. Gerek 8 Eylül 1999 sonrası çalışmaya başlayanlar, gerekse 30 Nisan 2008 sonrası çalışmaya başlayanların kıdem tazminatı alabilmesi hususunda sosyal güvenlik merkezlerinden gelen talepler üzerine görüş yazısı gönderiliyor.
8 Eylül 1999 sonrası çalışmaya başlayanlar gerekli koşulları yeni yeni sağlamaya başladıklarından taşra teşkilatından bundan sonra daha çok talep olacaktır. Bu nedenle iç yazışmayla da olsa bilgilendirme yapılması faydalı olur diye düşünüyorum.
EYT kapsamında emeklilik için eksik prim gününü borçlanmak avantajlı mı?
Mart ayında yürürlüğe giren emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayanlar için yaş şartı kaldırıldı.
Soru sahibinin doğum tarihi 4 Haziran 1981 olup, ilk SSK giriş tarihi 01.12.1998’dir. Toplam prim gün sayısı 5683 ve 5975 güne tabiydir. EYT kapsamında emeklilik için 4 Haziran 2024 tarihinde yaş şartını sağlamış oluyor ancak o tarihte primleri 82 gün eksik kalıyor.
Soru sahibinin eksik prim gün sayısını tamamlamak için bugünkü asgari ücret üzerinden günlük 142.08 TL öder. Alacağınız emekli aylığı en düşük 7.500 TL üzerinden bağlansa bile askerlik borçlanması yapmak daha avantajlıdır. Böylece haziran ayında emeklilik dilekçesi vererek 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren emekli aylığı almaya başlarsınız.
Askerlik süresinin tamamını borçlanmanıza gerek yok, sadece haziran ayı itibarıyla eksik kalacağını hesapladığınız gün kadar borçlanma yapmanız yeterlidir.