Sağlık

İlik nakli bekleyen Ahmet’e enzim tedavisi umut oldu

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

Çubuk ilçesinde yaşayan Ahmet ve Yunus Emre Aktepe kardeşler, 3 yıl önce 500 binde bir görülen ve işitme kaybı, zeka geriliği, iskelet bozukluğu ile bağışıklık sistemi sorunlarına yol açan bir hastalık olan Alfa Mannosidoz tanısı aldı. Ankara Üniversitesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesinde tedaviye alınan kardeşlerden Yunus Emre Aktepe, 2 yıllık bir bekleyişin ardından kemik iliği nakli ile sağlığına kavuştu. Nakil için sırada bekleyen kardeşi Ahmet Aktepeye ise alternatif bir tedavi yöntemi olan enzim tedavisi uygulanıyor.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

TANI ALMASI GEÇ OLMAKTADIR

Çocukların tedavisini yürüten Doç. Dr. Engin Köse, enzim tedavisinin Türkiyede 2020 yılında uygulanmaya başladığını belirterek, bu tedavinin ilik nakline alternatif olduğunu ve hastalığın ilerlemesini durdurduğunu söyledi. Doç. Dr. Köse, “Alfa mannosidoz nadir görünen metabolik bir hastalık. Genetik geçişli bir hastalık. Hastalığa sebep olan mutasyonlu genler hem anneden hem babadan çocuğa geçmektedir. O yüzden en önemli risk faktörü akraba evliliğidir. Dünyada sıklığı 500 binde bir gözükmektedir; fakat ülkemizde daha sık olduğunu düşünüyoruz. Çünkü ülkemizde dünya ortalamasına göre akraba evliliği daha yüksek görünüyor. Bu hastalar genelde doğduklarında hiçbir bulgu vermezler. Ama ilerleyen yaşlarda işitme kayıpları, tekrarlayan kulak iltihapları, tekrarlayan enfeksiyonlar gibi şikayetlerle başvururlar. Bazı hastalarda ilerleyen yaşlarda, çocukluk döneminde sinir sistemindeki etkilenmeye bağlı olarak nörolojik gelişim geriliği görülebilmektedir. Çok farklı organları tuttuğu için genelde hastalığın tanı alması çok geç olmaktadır. Buna bağlı olarak da hastalar geç tedavi almaktadır” diye konuştu.

DAMARDAN VERİLEN ENZİMLE DURDURULUYOR

Hastalığının erken tanı alması ve tedaviye erken ulaşmalarının son derece önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Köse, “Bu hastalara eskiden bilinen tek tedavi yöntemi kemik iliği nakliydi. Ama kemik iliği naklinin de zor tarafları var. Uygun donör bulmak bazen zor olabiliyor. Bazen nakil sırasında sıkıntılar yaşayabiliyor hastalar. 2018 yılında dünyada bu hastalık için bir enzim yerine koyma tedavisi geliştirildi. Damardan verilen enzimle hastalığın bulgularının gerilediği, durdurulduğu gösterildi. Ülkemizde de son yıllarda bu enzim tedavisiyle tedavi almakta olan Alfa mannosidoz hastaları var. Ama başında da belirttiğim gibi bu tedavinin işe yaraması için hastaların erken tedavi almaları gerekiyor. Bunun için de hekimlerin, hastaların bu hastalık konusunda farkındalığının arttırılması gerekiyor” dedi.

İLACI MAHKEME KARARIYLA ALDIK

Yunus Emre ve Ahmetin babası Mustafa Aktepe, Yunus Emrenin nakil ile salığına kavuştuğunu, nakil ameliyatından sonra şimdi evde eğitim almaya başlayarak, eğitimine başladığını söyledi. Baba Aktepe, Ahmetin ise tedavisinin devam ettiğini anlatarak, “Haftalık olarak enzim tedavisi uygulanıyor. Kullandığımız enzim SGKnın ödeme listesinde değildi ve çok yüksek meblağlar tutuyordu. Biraz bizim vaktimizi alan o oldu. O süreçte mahkememiz oldu. Enzimin yurt dışından getirilmesi için ve SGKnın ödeme listesine alınması için mahkeme başvurumuz oldu. Mahkeme sürecinden 6-7 ay sonra da ilacımız gelmeye başladı. Bir de ilaç yurt dışından geldiği için direkt olarak şu anda reçeteyi yazdırdığımız zaman ilacın bize gelmesi yaklaşık olarak 1 ay sürüyor; ama onun dışında çok büyük problemler yaşamadık” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

Mustafa Aktepe, çocukları tanı aldıktan sonra onlarla daha iyi ilgilenebilmek için işlerine ara verdiğini ve tüm zamanını çocuklarının tedavisi ve sağlığı için harcadığını söyledi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version