Türkiye
Hüyük çileğine AB tescili
Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre; bakanlık ve paydaş kurumlar tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda Hüyük çileği, ABden coğrafi işaret tescili aldı. Böylece Türkiyenin ABden coğrafi işaret alan ürün sayısı, 25e yükseldi.
BAKAN YUMAKLI: 5 ÜRÜN TESCİL BEKLİYOR
Açıklamada görüşlerine yer verilen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarıma büyük destekler verdiklerine işaret ederek, Konyanın AB tescilli ilk ürünü olan Hüyük çileğinin tescil almasında emeği geçenlere teşekkür etti. Ülke lezzetlerinin son dönemde art arda AB tescili aldığını belirten Yumaklı, tescil için ilanda bekleyen ürün sayının 5 ve başvuruda bekleyen ürün sayısının 57 olduğunu kaydetti. Türkiyenin tarım ürünleri konusunda zengin bir potansiyele, dünyada seçkin bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Yumaklı, ülkenin bu zenginliğinin korunması ve daha da geliştirilmesi için çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.
AVRUPADA DEĞERİNİN ARTMASINI SAĞLIYOR
Türkiyenin eşsiz lezzetlerinin ABde coğrafi işaret tescili alarak uluslararası alanda daha geniş bir tanınırlık ve koruma elde ettiğini kaydeden Yumaklı, “Coğrafi işaretlerin Avrupa Birliğinde tescil edilmesi, bu ürünlerin Avrupa pazarında marka değerinin artmasını sağlıyor. Bu durum, kırsal kalkınmayı destekleyerek yerel ekonomiye de büyük katkı veriyor. Tescilli ürünler, sahtecilikten korunarak güvenli bir pazar ortamı oluşturuyor ve tüketicilere kaliteli ürünler sunuluyor. Coğrafi işaretler, yerel kültürün ve geleneksel üretim yöntemlerinin korunmasına yardımcı oluyor. Bu tescil, nesilden nesile aktarılan bilgi ve becerilerin devamlılığını sağlarken aynı zamanda bu ürünlerin tanıtımı ve turizmde kullanımı, bölgenin bilinirliğini artırarak turizm sektöründe de hareketlilik oluşturuyor. Geleneksel ve doğal üretim yöntemlerinin korunması, biyolojik çeşitliliğin ve ekosistemlerin korunmasına da yardımcı oluyor. Biz de coğrafi işaretli ürün sayımızı artırmanın gayreti içindeyiz” dedi.
BAKAN KACIR: ANADOLUMUZUN EŞSİZ TATLARINI DÜNYAYA TANITIYORUZ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Başlattığımız uluslararası coğrafi işaret seferberliği ile Anadolumuzun eşsiz tatlarını ve değerlerini dünyaya tanıtmaya devam ediyoruz. Hüyük çileği, Avrupa Birliği nezdinde tescillenen 25inci coğrafi işaretimiz oldu. Konya’mıza ve ülkemize hayırlı olsun” değerlendirmesinde bulundu.
COĞRAFİ İŞARET NEDİR?
Coğrafi işaret; belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Türkiyede 1632 coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı tesciline sahip ürün bulunuyor. Bunlardan 1432si, yaklaşık yüzde 90ı, tarım ve gıda ürünleri kapsamında yer alıyor. Bu tesciller, Türkiye sınırları içinde geçerli kabul ediliyor. AB ülkelerinin tamamında koruma sağlamak için ise 1 Nisan 2024 tarihli ve (AB) 2024/1143 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü çerçevesinde Avrupa Komisyonuna başvuru yapmak gerekiyor.
AB TESCİLİ ALAN ÜRÜNLER
Bugüne kadar ABden coğrafi işaret tescili alan 25 ürün şöyle; Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Aydın kestanesi, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini, Ayaş domatesi, Maraş tarhanası, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Ezine peyniri, Safranbolu safranı, Aydın Memecik zeytinyağı, Araban sarımsağı, Osmaniye yer fıstığı, Bingöl balı, Bursa şeftalisi, Hüyük çileği.
AB coğrafi işaret tescili için Bursa siyah inciri, Söke pamuğu, Kayseri pastırması, Manisa mesir macunu, Gaziantep menengiç kahvesi olmak üzere 5 ürün de AB Resmi Gazetesinde yayımlanmış olup, 3 aylık itiraz süreleri sonunda tescil almaları bekleniyor.