Bilim
Deniz salyaları neden oluştu?
Deniz salyalarının Marmara Denizi’ndeki varlığı sürüyor. Gün geçtikçe daha fazla etkili olan deniz salyalarıyla ilgili olarak Prof. Dr. Mustafa Sarı açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Sarı deniz salyalarının doğal hayatı tehlikeye atığını açıkladı. Sarı ayrıca bu doğal afetinin 3 nedenden kaynaklandığını belirtti.
Deniz salyaları Marmara Denizi’ni her geçen gün daha fazla etkiliyor. Doğal yaşamı tehdit eden deniz salyaları hakkında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı kritik açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Sarı, deniz salyalarının 3 nedenden dolayı bu kadar fazla arttığını belirtti.
DENİZ SALYALARININ OLUŞMASININ 3 NEDENİ
Marmara Denizi’nde deniz salyalarının bu kadar hızlı yayılmasının birinci nedeni olarak sıcaklığı koyan Prof. Dr. Mustafa Sarı, son 40 yılda deniz sıcaklığının ortalama olarak 2.5 derece arttığını belirtti. Prof. Dr. Sarı, ikinci neden olarak Marmara Denizi’nin orijinal yapısını vurguladı. Üçüncü nedeni ise Sarı şöyle açıkladı, “Üçüncü neden ise denizdeki besin yükü. Azot, fosfor, evsel ve endüstriyel atıkların denize karışmasıyla ortaya çıkan besin elementlerinin miktarının çok yüksek olması.”
MARMARA DENİZİ’NDEKİ SU ARITMADA SORUNU!
Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi ile ilgili olarak şu uyarılarda bulundu, “Denizlerimizde şu an kullanılan arıtmaların bir kısmı biyolojik arıtma. Deşarj edilecek olan atığın sınır değerlerinin çok çok düşük olması gerekiyor. Halbuki biz şu anda Marmara Denizi’nin sınır değerlerinin çok üstünde atık deşarj ediyoruz. Bazı yerleşim birimlerinde ise hiç arıtma tesisi yok. Bandırma ve Erdek’te de durum aynı. 150 bin insanın atığı hiç arıtılmadan kanalizasyon şebekesiyle denizin kıyısında toplanıyor. Atıklar deniz kıyısında sıvılaştırılıyor ve bir kilometre açığa denizin dibine bırakılıyor.”
“ATIK YÖNETİM POLİTİKAMIZI DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR”
“Su kirliliği yönetmeliği hükümlerindeki sınırları bile uygulamadık” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Artık atıklar arıtılmadan denize verilmeye başlandı. Belediyeler, ‘Benim arıtma tesisim tıkır tıkır çalışıyor’ diyecek. Ancak ben denize bakıyorum, deniz bu tesislerin düzgün ve yeterli çalışmadığını söylüyor. Şimdi yapmamız gereken şey ise, Marmara Denizi çevresindeki bütün kuruluşların bir araya gelip, bir karar alması lazım. Bu kararla müsilaj ile mücadele için atık yönetim politikamızı değiştirmemiz gerekiyor. İklim değişikliğini dikkate alan yeni bir atık yönetim politikası belirlemeliyiz. Ve bu politikanın hedefi de şu olmalı; Marmara Denizi’ne bir litre bile arıtılmadan atık bırakmamak” şeklinde konuştu.
“KIRMIZI MERCAN YATAKLARI ARTIK ÖLMEYE BAŞLADI”
Marmara Denizi’nin ölme süresinin hızlanabileceğini belirten Sarı, şu ifadeleri kullandı, “Büyükada civarında kırmızı mercan yatakları var. Kırmızı mercan, Marmara Denizi’nin kıymetlileri, aynı zamanda denizin canlı kalmasının bileşenleri. Müsilaj yüzünden kırmızı mercan yatakları artık ölmeye başladı. Aynı zamanda müsilaj turizm sektörünü vurmak üzere. Yine uluslararası ticaretin yüzde 85’i deniz yolu aracıyla yapılıyor. Bu nedenle ticaret için Marmara Denizi çok önemli bir geçiş güzergahında.”