Politika

CHP’den AYM’ye başvuru

Yayınlanma tarihi:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

CHP, 3 dosya ile ilgili AYM’ye başvurdu. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, CHP milletvekillerinin başvuru dilekçesini sunmasının ardından AYM önünde açıklama yaptı. Günaydın, 175, 176 ve 177 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinin iptali için AYMye başvuruda bulunduklarını söyledi. Günaydın, “AYM ısrarla Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenemez bunlar. Siz bunu kanuni düzenleme yapın demesine rağmen, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi düzenlemesi işlerine geliyor. Bu düzenlemeleri maalesef TBMMnin bir işlem gaspına uğramasını hiçe sayarak Resmi Gazetede yayımlatıyorlar. Düzenli olarak bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerini Anayasa Mahkemesine getiriyoruz ve iptal istiyoruz” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!

ANAYASADA SAYILMAYAN KURUMLARI KANUNLA EKLEYEMEZSİN

Günaydın, 2nci başvurularının, 7539 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun bazı maddelerinin yürürlüklerinin durdurulması ve iptallerine ilişkin olduğunu belirterek, “Anayasaya aykırı olan düzenlemelerin iptali ve yürütmelerinin durdurulması için 4 Şubat tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan bu düzenlemeyi yalnızca 8 gün içerisinde Anayasa Mahkemesine getirdik. İnsanüstü bir çalışmayla, 8 gün içinde bugün AYMye taşıdık. Devlet Denetleme Kuruluna (DDK); kooperatiflere, birliklere ve bu kurum ve kuruluşların her türlü iştiraklerine denetim yapma yetkisi veriyor. Anayasada sayılmayan kurumları kanun ile buraya ekleyemezsiniz. DDK denetçilerine, adli soruşturma yapma yetkisi de veriyor. Oysa bu yetki, tahmin edeceğiniz gibi DDKde olamaz. Yine DDK denetçilerine, Cumhuriyet savcıları gibi yazışma yapma, bilgi ve belge toplama, açıklama isteme yetkisi veriyor. Nihayet en önemli hususlardan birisi DDK üyeleri ve denetçilerine, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında ve sermayesinin yarısından fazlasına bu kuruluşların katıldığı her türlü kuruluşta, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında, kamuya yararlı derneklerde ve vakıflarda istihdam edilen memurlar ve diğer kamu görevlileri dahil olmak üzere her kademe ve rütbedeki görevlilere görevden uzaklaştırma yetkisi veriyor. Böylece Cumhurbaşkanı, bir DDK üyesini ya da denetçisini bir belediyeye gönderiyor, o kurul üyesi ertesi gün Bu belediye başkanının burada görev yapması kamu düzeni açısından yararlı değildir diye ifade veriyor, rapor tutuyor ve bunun üzerine belediye başkanı görevden uzaklaştırılıyor. Bunun içerisinde bu düzenleme yok diyenler ya hukuktan anlamıyor ya da iyi niyetli değiller” diye konuştu.

İMAMOĞLU İÇİN BAŞVURU

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında açılan soruşturmalara ilişkin de AYMye başvuru yaptıklarını bildiren Günaydın, başvurunun İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan basın açıklamalarında kullanılan ifadeler nedeniyle olduğunu duyurdu. Günaydın, “Anayasal hükmü huzurlarınızda tekrar etmek isterim; Yargı görevi bu memlekette mahkemeler aracılığıyla yapılır. Bir hakim, örneğin Adalet Akademisinde görevli bir öğretim üyesiyse o yargı görevi yapmaz. Cumhuriyet başsavcısı yargı görevi yapmaz. Cumhuriyet başsavcılarının yaptıkları açıklamalar olsa olsa idari konulardır, idari işlemlerdir ve bu işlemler hakkında yargı koruması da olmaz. Bunların hukuka aykırılığını şikayet edenler hakkında da bir soruşturma yapılması uygun değildir. Bu soruşturmanın başlamasıyla beraber de masumiyet karinesi ihlal edilerek bu eleştiriyi yapanların suçlu olarak kamuoyuna lanse edilmesi de açıkça Anayasaya aykırıdır. Bu çerçevede biz bu basın açıklaması aleyhine Anayasa Mahkemesine başvurumuzu yapmış olduk” dedi.

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam yükleniyor...
Sizin için uygun reklam bulunamadı!
Exit mobile version